Et studie har vist, at fodbold kan gøre underværker for mennesker, der har præ-diabetes. Boldspil er godt for iltoptagelse, blodtryk og knogler – og så nedsætter det risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Fodbold er en bredspektret træningsform, hvor man både træner udholdenhed, intervaller og styrke.

”Og det betyder, at man påvirker mange fysiologiske systemer”, siger Magni Mohr, der er professor i arbejdsfysiologi og tilknyttet det nye Steno Diabetes Center på Færøerne.

Magni er desuden professor i fodbold på SDU.

”Præ-diabetikere har problemer med at regulere deres blodsukker, men har også lavere kondition, forhøjet blodtryk, for meget kolesterol i blodet og en for høj fedtmasse i kroppen”, siger Magni Mohr.

”Derfor er bredspektret træning godt”.

Medicin er ikke nok

Mens medicin kun virker mod forhøjet blodsukker, så hjælper det ikke mod de andre faktorer.

”Med boldspil rammer man simpelthen bredere end med medicin”, siger Magni Mohr, som selv har spillet fodbold i mange år, og det er herfra, han fik idéen til at forske i, hvad spillet har af gavnlige effekter.

”Det har givet mig en forståelse for, hvad leg og spil kan”, siger han.

Bredt studie

Derfor gennemførte Magni Mohr og nogle af hans kolleger tilbage i 2017 et studie, hvor de undersøgte, hvad cirka 50 færinge - både mænd og kvinder - i alderen 55-70 år i kombination med en sund diæt ville få ud af at spille fodbold to gange om ugen.

Forskerne undersøgte deltagernes maksimale iltoptagelse, deres mængde af fedt og kolesterol i blodet og deres blodtryk samt kropskomposition - altså opbygningen af kroppen.

”De havde alle præ-diabetes, og håbet var, at de ikke ville udvikle type 2-diabetes, men vi kiggede også på alle de her risikofaktorer”, siger Magni Mohr.

Forskerne lavede også en glukosebelastningstest, hvor der drikkes lidt sukker for at se, hvor hurtigt blodtrykket stiger, og hvor lang tid det tager om at falde igen.

Forsøgsdeltagerne blev delt i to grupper. Èn, der fik diætvejledning, og én, der både fik diætvejledning og fodboldtræning. Diæten var rig på fibre og protein med få kalorier og meget lidt sukker.

Magni Mohr er professor i arbejdsfysiologi og tilknyttet Steno Diabetes Center Færøerne. Desuden professor i fodbold på SDU.

Fodbold i den færøske vinter

Fodboldgruppen skulle så spille bold to gange om ugen i 16 uger – i den førøske vinter, der kan være barsk.

”Men det gik godt med pænt fremmøde og meget få, der droppede ud – i forhold til, hvad vi normlat ser”, siger Magni Mohr.

”Folk synes, det var sjovt og meget motiverende at spille fodbold”.

Et træningspas bestod af opvarmning og derefter småspil med intervaller på små baner og små hold. ”Vi forventede udfordringer pga. årstiden, men der var nærmest ingen aflysninger. De fleste træninger blev gennemført”, siger Magni Mohr.

Der er mange boldbaner på Færøerne, og der blev spillet fodbold på hele Færøerne.

Mange positive resultater

Efter 16 uger gentog forskerne de førnævnte tests og fandt en masse positive resultater. ”Blodsukkereguleringen, som er centralt for denne gruppe, blev forbedret”, siger Magni Mohr.

”Det faste blodsukker faldt fra 6,2 til 5,8. Det svarer til at få fra at have udfordringer med blodsukkerreguleringen til at nå under grænsen for at have udfordringerne”, siger han.

Forskerne gentog også glukosebelastningstesten. Her viste det sig, at der var forbedrede tal for begge grupper, så diæt betyder også noget for glukosebelastningen, men faldet var størst hos dem, der spillede fodbold.

Vi kiggede også på blodtryk, som var faldet til 125/77, som er perfekt”, siger Magni Mohr.

Deltagernes kolesterol i blodet faldt også, og de havde forbedret deress maksimale iltoptagelse. De havde også opnået et fedttab på i gennemsnit 3,5 kilo og øget muskelmassen med 1 kilo i forhold til diætgruppen.

”Og dermed blev de bedre til at optage og gemme sukker i musklerne”, siger Magni Mohr. Knoglestrukturen blev også bedre, hvilket mindsker risikoen for brud. ”Så på 16 uger skete der virkelig meget”, siger Magni Mohr.

Stort potentiale

Studiet er meget positivt, men ikke alene stort nok til med sikkerhed at kunne konkludere, om resultaterne holder.

Derfor lavede forskerne en ekstra undersøgelse for at validere deres egne resultater.

”Hvis man skal vide, om et enkeltstudie påviser en sandhed, kan man lave en metaanalyse ved at se på resultater fra lignende undersøgelser, og statistisk set kan vi se, at der er noget om snakken”, siger Magni Mohr.

”Så derfor kan vi med sikkerhed sige, at fodbold er en meget sikker motionsform og behandlingsform, hvis man er præ-diabetiker”, siger han.

Magni tror, at fodbold og anden sport bliver en større del af forebyggelsen og behandlingen af diabetes fremover.

”Det fede ved fodbold er, at det er sjovt, og man har mindre tendens til at gå kold i det i forhold til for eksempel at gå i fitness center, som ikke er en holdsport. Det er for mange simpelthen bare mere motiverende at spille fodbold”, siger han.

Om podcasten Diabetesforskerne