27-06-2019

Foto: Martin Sund Jakobsen, Steno Diabetes Center Aarhus.

Steno Diabetes Center Aarhus har budt de første patienter velkommen i "Klinik for Atleter". Klinikken er et specialiseret behandlingstilbud til idrætsudøvere med type 1-diabetes, som ønsker støtte til at dyrke sport på lige fod med idrætsudøvere uden diabetes.

Kan jeg have min blodsukkermåler på maven, når jeg spiller håndbold? Hvor meget insulin skal jeg tage før og efter en kamp? Hvor meget og hvad skal jeg spise før, under og efter min træning?

Det er nogle af de spørgsmål, der fylder hos idrætsudøvere med diabetes. Det kan nemlig være svært at holde styr på både blodsukkeret og bolden på samme tid.

- Hvis du har diabetes og dyrker meget sport, kan du opleve store udsving i dit blodsukker. Det kan gå ud over din sportslige præstation, hvis du ikke har styr på de basale mekanismer, der kan få dit blodsukker til at stige og falde, siger Jens Juel Christiansen, der er speciallæge i endokrinologi og intern medicin ved Hospitalsenheden Vest og en del af Klinik for Atleter ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.

Ikke raketvidenskab men lige i øjet til målgruppen

Klinik for Atleter er et nyt behandlingstilbud til seriøse idrætsudøvere med type 1-diabetes, som ønsker viden om og støtte til at optimere deres sportslige præsentationer og samtidig holde styr på deres blodsukker og insulinindtag.

- Manglende viden om, hvordan du skal håndtere motion, når du har type 1-diabetes er én af årsagerne til, at mange enten drosler ned eller helt stopper med at dyrke sport. Vi vil gerne hjælpe idrætsudøvere med type 1-diabetes med at holde fast i deres sportsgren og samtidig yde deres bedste på trods af deres diabetes, siger Jens Juel Christiansen.

Derfor er en væsentlig del af den nye klinik en diabetescamp, hvor et tværfagligt team fra Steno Diabetes Center Aarhus og Sektion for Idræt på Aarhus Universitet klæder idrætsudøverne på med den nyeste viden, så de bedre kan forstå, hvad der sker med kroppen, når man har diabetes og dyrker sport.

- Det er ikke raketvidenskab, men det har vist sig at ramme spot on i forhold til patienternes behov. De står meget alene med at tælle kulhydrater, dosere insulin og spise på de rigtige tidspunkter. Vi oplevede stor entusiasme og positiv feedback fra alle deltagerne på vores første Diabetes Camp, siger Jens Juel Christiansen.

Klinik for Atleter_team.jpg

Klinik for Atleter afholder 2-4 diabetescamps om året. Foto: Martin Sund Jakobsen, Steno Diabetes Center Aarhus.

Til gavn for alle med diabetes og et par løbesko

Det er ikke kun de allermest seriøse idrætsudøvere, der får gavn af den viden og kompetencer, der opbygges i Klinik for atleter.

- På sigt er det målet, at den erfaring og de resultater, vi opsamler i klinikken, skal komme den brede gruppe af motionister med diabetes til gavn – ikke kun i Region Midtjylland, men i hele landet, siger Troels Krarup Hansen, direktør for Steno Diabetes Center Aarhus.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Kontakt

Troels Krarup Hansen
Direktør

troeha@rm.dk
+45 6167 9616

Jens Juel Christiansen, overlæge, Regionshospitalet Herning

jens.juel@rm.dk
+45 2048 1116

Det sker der med dit blodsukker, når du har diabetes og dyrker sport

  • Udholdenhedstræning som eksempelvis løb og cykling får ofte dit blodsukker til at falde.
  • Højintens træning i intervaller som eksempelvis sprint, kuglestød og vægtløftning får ofte dit blodsukker til at stige.
  • Ved holdsport som håndbold og fodbold kan dit blodsukker både falde og eller stige.
  • Lavt blodsukker under og efter træning skyldes, at sukkeret automatisk overføres fra din blodbane til dine muskler, når dine muskler arbejder.
  • Når du har diabetes, kan din krop ikke selv sænke insulinniveauet, som en rask person kan.
  • Motion øger dine musklers følsomhed overfor insulin i op til to døgn efter hård træning. Det betyder, at dit insulinbehov er mindre efter træning, end det er før træning.

Tilmeld nyhedsmail fra Steno Diabetes Center Aarhus

Nyhedsmailen er for dig, der 2-4 gange om året ønsker et overblik over Steno Diabetes Center Aarhus' aktiviteter direkte i din indbakke.