04-03-2019

Åreforkalkning er den hyppigste dødsårsag i den vestlige verden, og på verdensplan er den skyld i hvert fjerde dødsfald. Mennesker med diabetes er særligt udsatte. Den gode nyhed er, at der er et stort potentiale for at forbedre behandlingsmulighederne og prognoserne for patienterne.

Det vurderer Jacob Fog Bentzon, der er ny professor ved Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Aarhus.

De fleste danskere vil i løbet af livet udvikle en eller anden grad af åreforkalkning - en forsnævring af kroppens pulsårer, som kan føre til blandt andet blodprop i hjertet. Særligt hos mennesker med diabetes er åreforkalkning en hyppig og livsfarlig komplikation.

 - For højt blodsukker og blodtryk samt forhøjet kolesterol er forhold, der er forbundet med diabetes. Kombinationen af disse øger risikoen for at udvikle åreforkalkning og dermed hjerte-kar-sygdomme, som er den hyppigste dødsårsag blandt mennesker med diabetes, siger Niels Jessen, der er forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Han er derfor begejstret for, at et nyt professorat i eksperimentel forskning i åreforkalkning nu skal bidrage til at vende den kedelige statistik.

Længere og raske liv

Efter nogle år ved et forskningscenter i Madrid vender den internationalt anerkendte forsker, læge og Ph.d. Jacob Fog Bentzon nemlig hjem til Aarhus i en delt stilling mellem Klinisk Institut på Aarhus Universitet (AU) og Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital (AUH).

Her skal han sammen med sine kolleger forske i årsager til åreforkalkning og søge efter nye muligheder for behandling.

- Selv små fremskridt i forståelsen af sygdommen kan få stor betydning for patienterne og øge muligheden for at leve længere og raske liv i fremtiden, siger Jacob Fog Bentzon.

Stærkt kort til flere forskningsmiljøer

Det er AU og SDCA, der sammen har muliggjort det nye professorat, som skal bygge bro mellem forskningsmiljøerne på AU, AUH og Steno Diabetes Center Aarhus.

- Jeg glæder mig til at arbejde i feltet mellem grundforskningen på AU og den patientnære forskning på Steno Diabetes Center Aarhus og AUH, siger Jacob Fog Bentzon, som får rig mulighed for at bringe den eksperimentelle forskning tæt på forebyggelse og behandling af åreforkalkning hos blandt andet mennesker med diabetes.

- Jacob har et stort internationalt netværk, som sammen med den viden, han bringer med sig, kommer til at gavne både AU, AUH og Steno Diabetes Center Aarhus, siger Niels Jessen og afslutter:

- At vi nu får Jacobs forskningskompetencer helt tæt på Steno Diabetes Center Aarhus' forskning i diabetes understøtter vores mål om bedre at forstå, forebygge og behandle livsfarlige komplikationer til diabetes.

Fakta

Læs også

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?