13-06-2019

Hvorfor har mennesker, der tidligt i livet har været udsat for traumer, øget risiko for at få type 2-diabetes? Det skal læge og ph.d. Luke Johnston undersøge i et forskningsprojekt ved Steno Diabetes Center Aarhus med støtte fra Danish Diabetes Academy.

Nyt forskningsprojekt ved Steno Diabetes Center Aarhus skal afdække hvorfor.

Hvis du sulter som barn, stiger din risiko for at få diabetes som voksen med ca. 60 procent. Hvis du bliver forsømt eller fx mister en far eller mor, stiger risikoen med op mod 50 procent. Og mange, selv her i Europa, er udsatte: Cirka hvert tredje europæisk barn oplever mental eller fysisk mishandling.

Det skriver Danish Diabetes Academy i en pressemeddelelse.

Et nyt forskningsprojekt ved Steno Diabetes Center Aarhus skal nu søge at finde ud af, hvorfor mistrivsel sætter sig som sygdom.

Målet er at identificere muligheder for tidlige forebyggende tiltag, som kan øge det generelle helbred og sænke risikoen for diabetes for det enkelte individ i voksenlivet.

– Først når vi kender mekanismerne, kan vi forebygge, siger læge, ph.d. Luke Johnston.

Han skal stå for forskningen og har netop fået tre års arbejdsro via en bevilling på 1,8 mio. kroner fra Danish Diabetes Academy.

Bevillinger for 15 millioner kroner

I alt 11 unge diabetesforskere har modtaget bevillinger for i alt 15 millioner kroner fra Danish Diabetes Academy. Modtagerne er udvalgt blandt over 100 ansøgere.

Danish Diabetes Academy blev stiftet I 2012 og er støttet af Novo Nordisk Fonden og de danske universiteter og universitetshospitaler. Målet er at styrke den danske diabetesforskning og behandling gennem at medvirke til at uddanne fremtidens diabetesforskere og -behandlere.

Kontakt

Luke Johnston
Læge, Post doc.
lwjohnst@ph.au.dk
+45 2259 7651

Tore S. Christiansen
Direktør, Danish Diabetes Academy
tore.christiansen@rsyd.dk

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?