27-06-2019


Foto: Niels Aage Skovbo

Et nyt tilbud fra Steno Diabetes Center Aarhus skal forebygge og opspore type 2-diabetes efter fødslen hos kvinder med graviditetsbetinget diabetes. De første patienter er i gang på Aarhus Universitetshospital - snart bliver tilbuddet udbredt til regionshospitalerne i Region Midtjylland til gavn for op mod 600 patienter.

Flere og flere kvinder får i dag graviditetsbetinget diabetes (GDM) - en form for diabetes, som kan opstå under en graviditet på grund af nedsat følsomhed overfor insulin.

Alene i Region Midtjylland er antallet af tilfælde steget fra cirka 130 i 2000 til cirka 600 i 2018. Stigningen skyldes blandt andet højere gennemsnitsalder og højere BMI blandt gravide kvinder end tidligere.

- Hos langt de fleste forsvinder GDM igen umiddelbart efter fødslen. Problemet er bare, at kvinder, som har haft GDM, har en livslang øget risiko for at udvikle type 2-diabetes senere i livet, siger post doc Sine Knorr, der forsker i graviditet og diabetes ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.

Det skal et nyt efterfødselsforløb nu bidrage til at lave om på.

Sund kost, motion og blodsukkermålinger

- I dag bliver kvinder med GDM fulgt tæt under graviditeten for at undgå komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel. Men efter fødslen har de selv ansvaret for den videre opfølgning ved egen læge for at blive testet for diabetes. Det er der mange, der glemmer, når man lige har fået en lille ny, siger Sine Knorr.

Derfor har Steno Diabetes Center Aarhus udviklet en række tilbud, som binder overgangen mellem graviditet og årene efter fødslen sammen i ét forløb.

Siden 1. april 2019 har 70 kvinder med GDM takket ja til det nye efterfødselsforløb, som blandt andet består af kvartalsvise blodsukkermålinger, gode råd om amning, årlige kontroller på hospitalet og samtaler med en diætist om kost og motion i op til 5 år efter fødslen.

Tidlig opsporing kan give bedre og længere liv

- Med det nye efterfødselsforløb følger vi kvinderne tæt både under og efter graviditeten og støtter dem og deres familie i at forebygge type 2-diabetes gennem en sund livsstil, siger Liselotte Fisker, der er ledende overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus.

- Symptomerne på type 2-diabetes er svage og udvikler sig langsomt over måneder og år. Nu har vi mulighed for at opspore sygdommen på et tidligere tidspunkt end hidtil og tilbyde patienten relevant behandling og støtte til at gøre en aktiv indsats for et bedre helbred. Det er alt sammen noget, som kan være med til at mindske risikoen for følgesygdomme og forhåbentligt bidrage til et bedre og længere liv, afslutter Liselotte Fisker.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?