15-06-2020

Gruppemøder for børn med diabetes.jpg

Super seje børn på diabetes-camp. Børneafdelingerne ved regionshospitalerne i Herning, Viborg og Randers samt Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital starter nu et nyt behandlingstilbud til børn med type 1-diabetes. Foto: Tonny Foghmar.

Quiz, orienteringsløb og historiefortælling er normalt ikke det, man forbinder med en tur på hospitalet. Men det bliver nu en del af behandlingstilbuddet til børn med type 1-diabetes i Herning, Viborg, Randers og Aarhus.

Får du diabetes som barn, er der meget nyt at lære, og dine kammerater forstår måske ikke helt, hvordan sygdommen påvirker dit liv. Derfor kan børn med diabetes ofte føle sig alene med deres sygdom i skolen, i SFO og til spejder.

I Region Midtjylland får børn med type 1-diabetes nu mulighed for at blive en del af et nyt fællesskab på deres lokale hospital, hvor de kan erstatte to af deres fire årlige diabeteskonsultationer med gruppemøder.

Her kan børnene i mindre grupper sammen med kendt personale lære om diabetes på en ny måde, blive bedre til at mestre deres sygdom og knytte relationer til andre børn med diabetes.

TV2 Østjylland: Nu er der hjælp til Elliot og vennerne: - Jeg er normal, bare på en anden måde.

Børnene kan spejle sig i hinanden

- Vi ved, at gruppeundervisning har en positiv effekt på børnenes egenomsorg og livskvalitet. Samtidig vil vi gerne give børnene mulighed for at møde andre børn med diabetes, som de kan spejle sig i. Det har længe været et stort ønske fra både børn og forældre, så vi er rigtig glade for at komme i gang, siger Jette Rørstrøm, der er sygeplejerske ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital og én af tovholderne bag det nye regionale tilbud.

- Gruppemøderne er samtidig et netværk for forældrene. De får mulighed for at mødes, dele erfaringer, få undervisning og snakke med os behandlere, mens deres børn er til gruppemøde.

Varmer op med diabetes-camp

Hver gruppe består af 6-8 børn, der som opstart bliver inviteret på en diabetes-camp sammen med personalet fra deres hospital. Her lærer børnene om kroppen og sygdommen diabetes gennem sjove aktiviteter og slutter af med en tur i svømmehallen.

- Det er en dag med fokus på at skabe tryghed, tillid og nye relationer. På camp'en har vi også mulighed for at spotte, hvilke børn der vil passe godt sammen i en gruppe, siger Jette Rørstrøm.

I Herning, Viborg, Randers og Aarhus

Gruppemøder for børn med diabetes er et nyt tilbud i hele Region Midtjylland, som i første omgang tilbydes børn i alderen 8-10 år.

- Vi har udviklet tilbuddet sammen med vores kolleger ved børneafdelingerne i Herning, Viborg og Randers. Det er første gang, vi starter et koordineret tilbud op til børn med diabetes på tværs af regionen, siger Mette Holsting, der er oversygeplejerske ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Før COVID-19 var alle børn af sted på diabetes-camps, og enkelte grupper nåede at starte op. I løbet af juni og efter sommerferien starter resten af børnene i deres nye grupper.