15-06-2020

Gruppemøder for børn med diabetes.jpg

Super seje børn på diabetes-camp. Børneafdelingerne ved regionshospitalerne i Herning, Viborg og Randers samt Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital starter nu et nyt behandlingstilbud til børn med type 1-diabetes. Foto: Tonny Foghmar.

Quiz, orienteringsløb og historiefortælling er normalt ikke det, man forbinder med en tur på hospitalet. Men det bliver nu en del af behandlingstilbuddet til børn med type 1-diabetes i Herning, Viborg, Randers og Aarhus.

Får du diabetes som barn, er der meget nyt at lære, og dine kammerater forstår måske ikke helt, hvordan sygdommen påvirker dit liv. Derfor kan børn med diabetes ofte føle sig alene med deres sygdom i skolen, i SFO og til spejder.

I Region Midtjylland får børn med type 1-diabetes nu mulighed for at blive en del af et nyt fællesskab på deres lokale hospital, hvor de kan erstatte to af deres fire årlige diabeteskonsultationer med gruppemøder.

Her kan børnene i mindre grupper sammen med kendt personale lære om diabetes på en ny måde, blive bedre til at mestre deres sygdom og knytte relationer til andre børn med diabetes.

Børnene kan spejle sig i hinanden

- Vi ved, at gruppeundervisning har en positiv effekt på børnenes egenomsorg og livskvalitet. Samtidig vil vi gerne give børnene mulighed for at møde andre børn med diabetes, som de kan spejle sig i. Det har længe været et stort ønske fra både børn og forældre, så vi er rigtig glade for at komme i gang, siger Jette Rørstrøm, der er sygeplejerske ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital og én af tovholderne bag det nye regionale tilbud.

- Gruppemøderne er samtidig et netværk for forældrene. De får mulighed for at mødes, dele erfaringer, få undervisning og snakke med os behandlere, mens deres børn er til gruppemøde.

Varmer op med diabetes-camp

Hver gruppe består af 6-8 børn, der som opstart bliver inviteret på en diabetes-camp sammen med personalet fra deres hospital. Her lærer børnene om kroppen og sygdommen diabetes gennem sjove aktiviteter og slutter af med en tur i svømmehallen.

- Det er en dag med fokus på at skabe tryghed, tillid og nye relationer. På camp'en har vi også mulighed for at spotte, hvilke børn der vil passe godt sammen i en gruppe, siger Jette Rørstrøm.

I Herning, Viborg, Randers og Aarhus

Gruppemøder for børn med diabetes er et nyt tilbud i hele Region Midtjylland, som i første omgang tilbydes børn i alderen 8-10 år.

- Vi har udviklet tilbuddet sammen med vores kolleger ved børneafdelingerne i Herning, Viborg og Randers. Det er første gang, vi starter et koordineret tilbud op til børn med diabetes på tværs af regionen, siger Mette Holsting, der er oversygeplejerske ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Før COVID-19 var alle børn af sted på diabetes-camps, og enkelte grupper nåede at starte op. I løbet af juni og efter sommerferien starter resten af børnene i deres nye grupper.

 

Mød Elliot og vennerne til gruppemøde på Steno Diabetes Center Aarhus

Se indslaget fra TV2 Østjylland: Nu er der hjælp til Elliot og vennerne: - Jeg er normal, bare på en anden måde 

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Fakta om gruppemøder

 • Gruppemøderne er for børn med type 1-diabetes i aldersgruppen 8-10 år.
 • Formålet med gruppemøderne er at forbedre børnenes evne til egenomsorg, handlekompetence og livskvalitet ved at øge børnenes viden om diabetes og give dem mulighed for at mødes med andre børn, som de kan spejle sig i.
 • Det nye tilbud består af
  • 1-dags diabetescamp
  • 2 årlige gruppemøder med undervisning og sociale aktiviteter, eksempelvis quiz, kulhydratløb, historiefortælling og fysiske aktiviteter
  • Forældremøder og forældreundervisning.
 • Tilbuddet er ens i hele Region Midtjylland og er udviklet i et samarbejde mellem børneafdelingerne ved regionshospitalerne i Herning, Viborg og Randers samt Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.
 • Tilbuddet er finansieret af Steno Diabetes Center Aarhus og bliver i første omgang en del af sundhedstilbuddet i Region Midtjylland i en treårig periode fra 2020-2023, hvorefter det vurderes, om tilbuddet skal indgå i fremtidens behandling.
 • I Region Midtjylland er der ca. 100 børn i alderen 8-10 år med type 1-diabetes.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?