15-12-2020

Diabetessygeplejerske og podcastvært Martin Sund Jakobsen med en af sine gæster, Ann-Mari Kjærgaard, klinisk diætist ved Steno Diabetes Center Aarhus. Hun var i studiet til en snak om mad og type 1-diabetes.

Nu kan du lytte dig klogere på diabetes. Steno Diabetes Center Aarhus har netop lagt sidste hånd på podcastserien DiabetesApparatet, hvor fagpersoner og patienter dykker ned i livet med type 1-diabetes. Diabetessygeplejerske Martin Sund Jakobsen er vært og inviterer lytteren ind til en snak med forskellige behandlere og patienter.

”Det var jo som at få 4-5 timers én til én-samtale med de dygtigste folk på Steno Diabetes Center Aarhus – men i trygheden af mit eget hjem i stedet for i et hvidt lokale på et sygehus," skrev en kvinde med diabetes, da hun havde hørt den nye podcast, som Martin Sund Jakobsen er vært for.

Martin er diabetessygeplejerske på Steno Diabetes Center Aarhus og kalder podcasten "en nutidig løsning på patientuddannelse, hvor alle kan være med". Han fortæller, at den kan bruges som supplement til den viden, man får via konsultationer og øvrig kontakt med sine behandlere.

Det menneskelige ansigt af diabetes

- Der er meget at tage ind som menneske med nydiagnosticeret diabetes, og på klinikken kan vi fylde mange informationer på. Med podcasten kan de få alle de nye indtryk, informationer og vejledninger ind på en mere spiselig måde, siger Martin Sund Jakobsen om DiabetesApparatet, der er gået fra at være idé til æterbåren i løbet af et år.

I podcasten taler Martin Sund Jakobsen blandt andet med fagpersoner fra Steno Diabetes Center Aarhus – en sygeplejerske, en læge, en psykolog og en diætist. De er omkring emner som kulhydrattælling, behandlingsmuligheder, komplikationer, følelser, mad og fester.

Martin er særligt glad for afsnittene, hvor han taler med fire personer mellem 21 og 74 år om det at have diabetes:

- Det giver podcasten en anden vinkel end den sundhedsfaglige. Jeg kan godt vejlede om diabetes, men de her mennesker ved, hvordan det er at gå med det i dagligdagen. Og så er de levende eksempler på det, at man kan have et godt liv med diabetes.

Debut for podcastformatet

Det er første gang, Steno Diabetes Center Aarhus bruger podcastmediet til at fortælle om diabetes.

- Det er vigtigt, at vi tør kaste os ud i nye projekter og formater for uddannelse og kompetenceudvikling. Og det er afgørende, at vi har medarbejdere som Martin, der er med hele vejen. Nu tester vi, hvad podcastformatet kan, og vi har brug for alle de input, vi kan få, til at blive bedre, siger Elisabeth Walbom Harders, der er uddannelseskonsulent hos Steno Diabetes Center Aarhus.

DiabetesApparatets primære målgruppe er mennesker, der for nylig har fået konstateret diabetes, men også pårørende og personer, der haft diabetes i længere tid, kan ifølge Martin Sund Jakobsen få meget ud af at lytte til podcasten.

Der er produceret i alt 4 timer og 44 minutters DiabetesApparatet fordelt på 9 episoder.

Her finder du DiabetesApparatet

På Spotify, i din sædvanlige podcast-app eller på stenoaarhus.dk/uddannelse/podcast/

Hvad synes du om DiabetesApparatet?

Martin Sund Jakobsen og resten af uddannelsesteamet ved Steno Diabetes Center Aarhus vil meget gerne have ris og ros – skriv til auh.sdca.uddannelse@rm.dk.

 

Få en forsmag på DiabetesApparatet

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

”Jeg lyttede til DiabetesApparatet kort tid efter, at jeg fik min diagnose og den gav mig vanvittigt meget. Det var jo som at få 4-5 timers én til én-samtale med de dygtigste folk på Steno Diabetes Center Aarhus – men i trygheden af mit eget hjem i stedet for i et hvidt lokale på et sygehus." 

Loa, 40 år, type 1-diabetes.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?