03-02-2020

Fremover kan patienter med diabetes og betydelig nyrepåvirkning slå to fluer med et smæk i den fælles Nyre-diabetesklinik på Aarhus Universitetshospital, hvor de møder et samlet behandlerteam fra Nyresygdomme og Steno Diabetes Center Aarhus. Foto: Marie Mikkelsen

En fælles "Nyre-Diabetes Klinik" og et udvidet screenings- og behandlingsforløb for diabetisk fodsår. Steno Diabetes Center Aarhus styrker i samarbejde med flere kliniske afdelinger på Aarhus Universitetshospital behandlingstilbuddet til gavn for nogle af de mest syge diabetespatienter.

Har du diabetes, kan din krop og dine blodkar blive påvirket i en sådan grad, at du kan få alvorlige følgesygdomme som eksempelvis diabetisk nyresygdom og diabetisk fodsår.

Mennesker med disse følgesygdomme har tidligere modtaget behandling på flere forskellige afdelinger på Aarhus Universitetshospital – ofte i længerevarende, fragmenterede og i nogle tilfælde ukoordinerede forløb.

Nu skal en fælles nyre-diabetesklinik og et udvidet screenings- og behandlingsforløb for diabetiske fodsår sikre bedre behandling og mere sammenhængende patientforløb.

Tværfagligt samarbejde styrker behandlingstilbuddet

Med etableringen af Steno Diabetes Center Aarhus er det blevet muligt at samle ekspertisen og koordinere behandlingen for nogle af de mest syge diabetespatienter på Aarhus Universitetshospital. Det sker i et bredt samarbejde mellem Steno Diabetes Center Aarhus og en række kliniske afdelinger.

- Følgesygdomme til diabetes er ofte meget komplekse og en stor indgriben i det enkelte menneskes liv. Derfor er vi glade for, at vi nu kan samle indsatsen til gavn for patienterne – blandt andet i en fælles nyre-diabetesklinik, hvor specialister fra Nyresygdomme og Steno Diabetes Center Aarhus ser patienterne sammen og samtidig koordinerer med de øvrige afdelinger.

Fem forskellige besøg på hospitalet samles i ét forløb

Også patienter med diabetisk fodsår og akut Charcot-fod får et markant løft i behandlingstilbuddet ved det diabetesspecifikke sårcenter "Center for Den Diabetiske fod" på Aarhus Universitetshospital.

Hvor disse patienter førhen kunne risikere at skulle møde op på fem forskellige ambulatorier med flere ugers ventetid imellem, får de nu én indgang til et samlet og accelereret udrednings- og behandlingsforløb.

En del af det nye behandlingstilbud betyder, at patienterne fremover kan blive set samtidig af et multidisciplinært team bestående af en endokrinolog, karkirurg og ortopædkirurg.

- Vores patienter med fodkomplikationer kan nu få foretaget alle undersøgelser, stillet diagnosen og udarbejdet en behandlingsplan samme dag. Det er et kæmpe løft, og det samlede tilbud muliggør et hurtigere, mere sammenhængende og helhedsorienteret behandlingsforløb til gavn for patienterne, afslutter Liselotte Fisker.

Patienter med diabetisk fodsår får et markant løft i behandlingstilbuddet på Aarhus Universitetshospital. Her ses behandlere fra Steno Diabetes Center Aarhus og afdelingerne Ortopædkirurgi, Hjerte-, Lunge og Karkirurgi, Fysio- og ergoterapi, Nuklearmedicin og PET samt Røntgen og Skanning. Kreditering: Steno Diabetes Center Aarhus. Foto: Marie Mikkelsen

Til gavn for patienter i hele Region Midtjylland

Begge tilbud er startet op pr. 1. januar 2020 på Aarhus Universitetshospital. Erfaringerne fra initiativerne skal komme udviklingen af området til gavn i hele Region Midtjylland.

Et tilbud om sammedagsscreening for følgesygdomme til diabetes også på vej i Region Midtjylland. Her kan patienter med diabetes få foretaget og få svar på alle relevante undersøgelser for følgesygdomme til diabetes samme dag.

Fakta og patientinformation: Fælles nyre-diabetesklinik

Fakta og patientinformation: Udvidet behandlingsforløb ved Center for Den Diabetiske Fod

Fakta og patientinformation: Sammedagsscreening

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?