04-05-2020

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.


Det kan være svært for børn at få og have diabetes. Og det kan være svært at forklare, hvad diabetes er for en sygdom. Det hjælper Sten-O med i denne video.

Et visuelt univers udviklet af Steno Diabetes Center Aarhus skal hjælpe børn og unge med type 1-diabetes med at forstå og holde styr på deres sygdom.

Sten-O er en gut med fart på. Han er lidt klodset og tosset, han prøver grænser af, og han elsker at klæde sig ud. Og så har han type 1-diabetes.

Men Sten-O er ikke en helt almindelig dreng. Han er en figur, som er flyttet ind i børn- og ungeklinikken hos Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.

På børnenes side

Her hjælper han børn og unge med at holde styr på deres diabetes. Blandt andet igennem en animationsvideo, et app-spil og illustrationer af, hvordan kroppen reagerer på højt og lavt blodsukker.

- Sten-O er en slags "mestringsmakker", som kommunikerer i øjenhøjde. Han har jo selv diabetes, så han er på børnenes side, og han er rigtig god at have med, når vi snakker med børnene om, hvad diabetes er og hvordan det er at leve med sygdommen, siger Kurt Kristensen, der er overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og idémanden bag Sten-O.

Et nyt fællesskab

I november 2018 flyttede børn og unge med diabetes, der er tilknyttet Aarhus Universitetshospital, afdeling fra Børn og Unge til Steno Diabetes Center Aarhus. Personalet er det samme, men afdelingen er ny, og mange af børnene var nysgerrige på, hvad det nye "Steno" var for noget.

- Vi manglede en fortælling og et læringsunivers omkring diabetes i vores nye rammer. Ideen om et barn ved navn "Sten-O" som midtpunkt for denne fortælling opstod pludselig en tidlig morgen, og samme dag præsenterede jeg ideen for mine kolleger, siger Kurt Kristensen.

Derfra gik det stærkt, og med hjælp fra patienter, kolleger, en designer og et hold spiludviklere er der nu udviklet et visuelt univers, som udover Sten-O også består af en læge, en sygeplejerske, en diætist, en psykolog, en der hjælper med fysisk aktivitet, en socialrådgiver og en robot. Sammen udgør de et forankringspunkt, som inviterer børnene ind i et fællesskab omkring diabetes med fokus på både tryghed og læring.

Humor og lethed kan også være god medicin

Ét af ønskerne til det visuelle univers har været, at det skal kunne rumme og formidle alvorlige emner om diabetes på en let og nogle gange humoristisk måde. Det kommer blandt andet til udtryk i et app-spil, hvor børnene fra gang til gang til deres konsultationer kan bygge deres egen Sten-O-figur.

- Den ene gang får han måske en stor insulinpen i rygsækken, næste gang er han måske ked af det. Så taler vi om, hvorfor Sten-O ser netop sådan ud. Det kan være et udtryk for, hvordan barnet har det med sin sygdom, og hvor meget den fylder i hverdagen, siger Kurt Kristensen.

- Vi håber på den måde, at Sten-O kan være med til at øge børnenes engagement i deres sygdomsforløb. Og at diabetes derigennem kan blive en håndgribelig del af deres liv, så de - på trods af de begrænsninger, en kronisk sygdom giver - kan få en så normal barndom og ungdom som muligt.

Til gavn for børn med diabetes i hele landet

Trods sin unge alder er Sten-O allerede fløjet fra reden. I Steno Diabetes Center Nordjylland bliver Sten-O en integreret del af et virtuelt univers for børn med ny-diagnosticeret diabetes, og hos Steno Diabetes Center Sjælland bliver Sten-O en gennemgående figur i informationsmateriale til børn med diabetes.

- På sigt håber vi, at flest mulige børn og unge med diabetes kan få glæde af den lille gut, afslutter Kurt Kristensen.

Sten-O-figurerne er oprindeligt udviklet i samarbejde med desginer Tatiana Lyng Obel. Animationsvideo og spil er udviklet i samarbejde Funday Factory.

Hvad sker der i kroppen, når man har højt eller lavt blodsukker? Det hjælper Sten-O med at sætte ord på i disse illustrationer (klik og download billederne som plakater, som kan printes).

Kontakt

Kurt Kristensen
Overlæge

kurtkris@rm.dk
+45 2977 7998

Sten-O byder velkommen i børn- og ungeklinikken i Steno Diabetes Center Aarhus. Her sammen med Kurt Kristensen, overlæge og idémanden bag Sten-O.

Sten-O byder velkommen i børn- og ungeklinikken hos Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital. Her sammen med Kurt Kristensen, overlæge og idémanden bag Sten-O.

I et spil, som er en del af Diapplo - en app til børn og unge med diabetes, kan man lave sin egen Sten-O-figur. Det kan være en hjælp til visuelt at give udtryk for det, der kan være svært at tale om, når man har diabetes.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?