25-02-2020

Kan vi med kunstig intelligens forudsige - og dermed forebygge - følgesygdomme til type 2-diabetes? Steno Diabetes Center Aarhus er partner i et nyt projekt, som skal forsøge at udvikle et digitalt værktøj til formålet. Foto: Niels Åge Skovbo 

Pressemeddelelse fra Region Midtjylland

Steno Diabetes Center Aarhus har sammen med Region Midtjyllands IT-afdeling og MedTech Innovation Consortium fået knap to mio. kr. til at udvikle et digitalt værktøj, der kan hjælpe personer med type 2-diabetes. Patienternes data skal analyseres med kunstig intelligens, så værktøjet på sigt kan bruges til at forudsige og forebygge følgesygdomme.

Når man har type 2-diabetes, er man i risiko for at udvikle følgesygdomme, som kan påvirke blandt andet hjertet, nyrerne, øjnene og følesansen i fødderne.

Steno Diabetes Center Aarhus har som del af partnerskabet bag projektet "Nybrud" fået bevilget 1,870 mio. kr. af Region Midtjylland fra puljen til sundhedsinnovation. Pengene skal bruges til udvikling af et digitalt værktøj, som ved analyse af data skal kunne forudse risikoen for følgesygdomme af diabetes – og dermed forebygge før sygdommene opstår.

Formand for Regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), glæder sig over initiativet.

- Næsten en kvart million danskere er diagnosticeret med type 2-diabetes, og følgesygdomme forringer livskvaliteten for mange. Derfor skal vi som region, sammen med vidensinstitutioner og virksomheder, udnytte alle muligheder for at udvikle innovative metoder til behandling og forebyggelse. Det er dette projekt et godt eksempel på, siger Anders Kühnau.

Data findes – nu skal det bruges

Projektet bygger på allerede tilgængelige data fra forskningsprojektet Tværspor, som skal kombineres med data, som borgerne selv afgiver - eksempelvis om humør, søvnmønster og fysisk aktivitet.

Den samlede datamængde skal analyseres med hjælp af kunstig intelligens, der på meget kort tid kan analysere gigantiske mængder af data. På den måde kan man finde frem til mønstre i personers livsførelser og sygdomsforløb og dermed gøre det muligt at forudsige, hvilke borgere man kan hjælpe mere hensigtsmæssigt.

Annelli Sandbæk, enhedschef hos Steno Diabetes Center Aarhus, håber, at projektet fører til udvikling af et værktøj, der kan udbredes til hele sundhedsvæsnet.

-  Vi skal udnytte data til at komme tættere på borgerne og finde personerne i risikogruppen tidligt. Det kræver nye måder at analysere data på, og det hjælper bevillingen os med. Det er godt at prøve nye, innovative løsninger, som giver håb om bedre behandling for borgerne, siger Annelli Sandbæk.

Innovation til gavn for patienterne

Innovationen skal foregå gennem et tæt samarbejde mellem borgere, sundhedsaktører, forskere og virksomheder. MedTech Innovation Consortium (MTIC) har til opgave at facilitere samarbejdet.

- Midlerne giver mulighed for at anvende og kombinere data på helt nye måder og kan dermed hjælpe til at finde frem til nye, innovative løsninger til gavn for både borgere og medarbejdere i sundhedsvæsnet. Derfor er vi  utrolig glade for, at Region Midtjylland har bevilget penge fra puljen til sundhedsinnovation til projektet, siger Thomas Holdgård Jensen, projektleder hos MTIC.

 

Fakta om Nybrud

Hvor kommer data fra?

Partnerne i Nybrud

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?