03-09-2020

Birgit Schelde

#MødStenoAarhus: Birgit Schelde er én ud af i alt seks kliniske diætister i Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital. Foto: Marie Mikkelsen.

Det, vi drikker og spiser, har stor betydning for, hvordan vores blodsukker er reguleret. Især kulhydrater kan få blodsukkeret til at stige. Men hvordan spiller mad, insulin og blodsukker egentlig sammen? Og hvordan kan den rigtige kost være med til at behandle sygdomme som diabetes?

Det ved Birgit Schelde en hel del om. Hun er klinisk diætist ved Steno Diabetes Center Aarhus og har som en af de få faggrupper i Danmark specialiseret viden om sammenhængen mellem mad, sundhed og sygdom.

Her fortæller hun lidt om sit arbejde.

Hvad går dit arbejde ud på?

Jeg vejleder vores patienter med type 1-diabetes i at få mad, insulin og blodsukker til at spille sammen, så de får en nemmere hverdag med diabetes og har et så velreguleret blodsukker som muligt. Det gør jeg for eksempel ved at undervise i kulhydrattælling, hvor jeg lærer vores patienter at dosere insulin efter den måde, de spiser på.

Jeg er også med i nogle af vores nye, supplerende behandlingstilbud - eksempelvis Klinik for Atleter, hvor jeg hjælper patienterne med at tilrettelægge deres kost, så de får den rigtige fordeling af kulhydrater før, under og efter en sportslig præstation, har styr på deres blodsukker og samtidig præsterer optimalt.

Som en del af vores regionale uddannelsesindsats underviser jeg patienter og sundhedsprofessionelle i hele Region Midtjylland.

Hvad er en god dag på arbejdet for dig?

En god dag på arbejdet for mig er en dag, hvor jeg oplever, at jeg gør en konkret forskel for en patient og vedkommendes liv med diabetes. Når en patient får den der aha-oplevelse og indser, at man med nogle få greb stadig kan spise, som man plejer og have den der spontanitet i forhold til mad, som man havde før, man fik diabetes.

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

Mit arbejde er aldrig kedeligt! Jeg har mange forskellige funktioner og samarbejder med mange forskellige faggrupper. Det er meget inspirerende, og jeg føler mig privilegeret over at være en del af en arbejdsplads, hvor der er rum for udvikling og højt til loftet – det gør det sjovt at være med.

Læs mere om diætbehandling og diabetes

 

Diætbehandling ved type 1-diabetes

Diætbehandling ved type 2-diabetes