02-10-2020

Selvom nogle studier peger på, at ekstra kilo på sidebenene kan have en helbredsbeskyttende effekt, hvis man rammes af hjertesvigt, blodforgiftning eller lungebetændelse, så er overdødeligheden på den lange bane stadig høj blandt personer med overvægt eller svær overvægt.

Det viser et nyt studie fra Steno Diabetes Center Aarhus, som ph.d. og læge Sigrid Gribsholt præsenterede på dette års EASD.

I studiet har Sigrid Gribsholt og kolleger fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet undersøgt, hvordan danskere, som siden 1978 har været indlagt på et hospital med en hospitalskode for overvægt (BMI over 25), har klaret sig i forhold til et bredt udsnit af befolkningen.

Dataene viser, at personer med overvægt diagnosticeret på hospitalet har en 60 procent forøget langtidsdødelighed (op til 40 år) sammenlignet med den generelle befolkning – altså en markant overdødelighed.

- På sigt ser overvægt altså ikke ud til at have en helbredsbeskyttende effekt. Måske virker det beskyttende ved akut sygdom, men tilsyneladende ikke på lang sigt, siger Sigrid Gribsholt til Dagens Medicin.

Studiet viser samtidig en forbedret overlevelse hos personer med overvægt i de seneste årtier sammenlignet med for 40 år siden.

Forhåbningen er, at studiet kan sætte fokus på behovet for tidlig indsats over for overvægt og følgesygdomme og behandling af sygdomme, som forværres af overvægt.

→ Læs artikel om studiet i Dagens Medicin.