Fakta

  • MD, ph.d. Tinne Laurberg, f 1976, har fået bevilliget 1.2 mio. kr. af Danish Diabetes Academy.
  • Titel på projekt: Impact of Diabetes on Colorectal cancer
  • Forskningsinstitution: Steno Diabetes Center Aarhus / Aarhus Universitet
  • Hovedvejleder: Professor Annelli Sandbæk

Danish Diabetes Academy støtter 10 yngre diabetesforskere og 4 gæsteprofessorer med over 15 millioner kroner. 

Kontakt

Tinne Laurberg, Steno Diabetes Center Aarhus

Tore Christiansen, Managing Director, Danish Diabetes Academy 

09-12-2020

Tinne Lauerberg 3000x2000.png

Tinne Laurberg er læge og ph.d. ved Steno Diabetes Center Aarhus. Hun har netop fået bevilget 1.2 mio. kr. af Danish Diabetes Academy til et postdoc-projekt om diabetes og tarmkræft.

Læge og ph.d. Tinne Laurberg har fået bevilliget 1,2 mio. kr. af Danish Diabetes Academy til et postdoc-projekt, som skal undersøge, om en mere målrettet tarmkræft-screening kan nedsætte risikoen for at udvikle tarmkræft hos mennesker med diabetes.

Pressemeddelelse fra Danish Diabetes Academy:

Patienter med diabetes har 25 procent øget risiko for at udvikle tarmkræft sammenlignet med dem, der ikke har diabetes. Dertil kommer, at deres dødelighed er højere efter behandling. Hvorfor ved man ikke i dag, og derfor har lægerne også svært ved at starte målrettede indsatser, der kan fjerne denne forskel.

Men, siger læge, ph.d. Tinne Laurberg fra Steno Diabetes Center Aarhus:

”Kan vi ikke finde nye måder, der sikrer, at flere med diabetes bliver screenet for tarmkræft?”

Den idé har vundet gehør i Danish Diabetes Academy, som nu har sikret økonomi til, at Tinne Laurberg kan gå i gang med arbejdet i sin postdoc. Den skal afvikles på Steno Diabetes Center Aarhus over fire år, så Tinne Laurberg kan fortsætte sit arbejde som hospitalslæge på deltid.

Professor Anneli Sandbæk fra Steno Aarhus bliver hendes primære vejleder, men hun skal også arbejde tæt sammen med professor Berit Andersen fra Regionshospitalet i Randers. Hun er leder af tarmscreeningsprogrammet i Region Midtjylland og bliver nøgle-medspiller i udviklingen af indsatser, der skal få flere med diabetes til at blive screenet. 

Deltager mennesker med diabetes i samme grad som andre?

Tinne Laurberg begynder sin forskning med at undersøge, om patienter med diabetes deltager i det danske tarmscreeningsprogram i samme grad som patienter uden diabetes, om andelen af positive afføringsprøver er højere, og om der hos denne gruppe findes flere forstadier til tarmkræft og kræfttilfælde sammenlignet med deltagere, der ikke har diabetes.

Den viden, der samles ind, vil blive brugt til at udvikle indsatser, som kan føre til, at en højere andel af mennesker med diabetes bliver screenet for tarmkræft.

”Det vil mindske risikoen for, at patienter med diabetes vil udvikle tarmkræft og forbedre overlevelsen efter sygdom,” siger Tinne Laurberg.

Måske skal de inviteres anderledes

Blandt de indsatser, hun allerede i dag ser for sig, er at denne patientgruppe bliver inviteret anderledes end med brev, som det sker i dag. Andre muligheder er, at deres aldersgrænse for screening nedsættes, at de screenes oftere og/eller at grænseværdien for, hvornår afføringstesten er positiv, ændres.

”Ydermere vil registerstudierne kunne give indsigt i, om tarmkræftpatienter med diabetes kunne have gavn af, at der udarbejdes mere specifikke behandlings- og/eller opfølgnings-guidelines for netop dem,” siger Tinne Laurberg.

De store danske dataregistre skal bidrage med megen viden, men desuden skal Tinne Laurberg i postdoc-perioden arbejde på universiteterne i Gøteborg og Manchester. I Gøteborg skal hun bl.a. arbejde med tarmkræft-data, som er koblet til det nationale svenske diabetesregister, som siden 1996 har indsamlet information om alle voksne diabetes-patienters rygevaner, BMI, blodtryk, kolesterol m.v.

I Manchester skal hun i særlig grad beskæftige sig med deres data om fedmes betydningen for overlevelse efter behandling af tarmkræft.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?