27-11-2020

Ulla Kampmann Opstrup fra Steno Diabetes Center Aarhus er speciallæge i endokrinologi, klinisk forsker og underviser. Hun ser blandt andet gravide kvinder med diabetes i Klinik for Gravide på Aarhus Universitetshospital. Foto: Marie Mikkelsen.

Diabetes kan påvirke en graviditet – og omvendt. Derfor er der også nogle ting, man som gravid med diabetes skal være særlig opmærksom på, så man kan få et trygt og godt graviditetsforløb. Det hjælper Ulla Kampmann Opstrup med. 

Ulla Kampmann Opstrup er speciallæge i endokrinologi, klinisk forsker og underviser. Og så har gravide kvinder med diabetes en særlig plads i hendes hjerte.

Her fortæller Ulla om sit arbejde.

Hvad går dit arbejde ud på?

Jeg har mange forskellige funktioner i Steno Diabetes Center Aarhus. Jeg er speciallæge i endokrinologi og er tilknyttet vores voksenklinik. Jeg er også tilknyttet Klinik for Gravide på Aarhus Universitetshospital, hvor jeg sammen fødselslæger, jordemødre og sygeplejersker tager mig af de gravide kvinder med diabetes. Det er super spændende at arbejde tværfagligt, og de gravide kvinder med diabetes har en stor plads i mit hjerte. Dem skal vi passe godt på.

Derfor har jeg blandt andet været med til at udvikle et efterfødselsforløb for kvinder med graviditetsdiabetes, hvor vi følger kvinder med graviditetsdiabetes i årene efter fødslen, da de har stor risiko for at udvikle type 2-diabetes senere i livet.

Jeg er også ansat i en halvtidsstilling som forsker og forsker primært inden for graviditet og diabetes. Herudover er jeg tilknyttet vores uddannelsesenhed en dag om ugen, hvor jeg er med til at udvikle kurser for patienter og sundhedsprofessionelle.

Hvad er en god dag på arbejdet for dig?

Det kan for eksempel være en dag, hvor jeg er i Klinik for Gravide og ser nogle glade patienter. Efterfølgende mødes jeg med min forskningsgruppe (PADME – Pregnancy And Diabetes Metabolism Epidemiology), hvor vi diskuterer forskningsresultater og planlægger nye forskningsprojekter.

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

Mit job er meget alsidigt, og jeg har mange bolde i luften. Det betyder også, at jeg aldrig bliver træt af mit arbejde. Det er vildt inspirerende at kombinere klinik og forskning og meget tilfredsstillende at kunne tage udgangspunkt i mit kliniske arbejde og lave forskningsprojekter, der kan komme mennesker med diabetes direkte til gavn.

Jeg synes, at mit job er utrolig meningsfuldt, og så har jeg verdens bedste kolleger her ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Fun fact om Ulla

Jeg kan flyve et svævefly og er nærmest vokset op på en flyveplads, fordi flere i min familie fløj svæveflyvning. Her lærte jeg også at køre bus og lastbil.

 

7 råd til dig med diabetes, som ønsker at blive gravid

I denne video giver læge Ulla Kampann Opstrup 7 gode råd til kvinder med diabetes, som påtænker at blive gravide.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Mød Steno Aarhus

Vi bringer løbende korte medarbejderportrætter af vores medarbejdere. Mød nogle af os her.

 

  • MØD STENO AARHUS: Familieforhold kan påvirke udviklingen af type 2-diabetes. Derfor er det vigtigt, at vi lærer mere om, hvordan vi kan bruge familieoplysninger til at forebygge sygdommen og forbedre behandlingen af personer med type 2-diabetes. Det forsker Omar Silverman i.

  • MØD STENO AARHUS: Når SOSU-assistenter skal lære mere om diabetes, eller når børn med diabetes skal have vækket deres madglæde, så har Katrine Holm Nielsen en finger med i spillet. Hun er uddannelseskonsulent hos Steno Diabetes Center Aarhus.

     

  • MØD STENO AARHUS: Som forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus er det Niels Jessens ansvar, at vi kommer i mål med de ambitioner, vi har for vores diabetesforskning. Niels er også selv forsker og mener blandt andet, at vi har meget at lære af brune bjørne og pytonslanger.

  • MØD STENO AARHUS: Diabetes kan påvirke en graviditet – og omvendt. Derfor er der nogle ting, man som gravid med diabetes skal være opmærksom på, så man kan få et trygt og godt graviditetsforløb. Det hjælper Ulla Kampmann Opstrup med. Hun er speciallæge i endokrinologi, klinisk forsker og underviser. Og så har gravide kvinder med diabetes en særlig plads i hendes hjerte.

  • MØD STENO AARHUS: Mad, insulin og blodsukker - hvordan spiller det sammen? Og hvordan kan den rigtige kost være med til at behandle sygdomme som diabetes? Det ved Birgit Schelde en hel del om. Hun er klinisk diætist ved Steno Diabetes Center Aarhus.