rodstreg.png

Diabetesforskerne-coverbillede.png

Hvordan gør vi livet bedre for personer med diabetes? Det jagter vi svaret på i podcasten "Diabetesforskerne".

Kom med en tur rundt i landet og mød nogle af de dygtige forskere, der er på jagt efter mere viden om diabetes. Viden, der måske kan ændre på, hvordan vi forstår, forebygger og behandler de mange forskellige typer af diabetes.

Podcasten er udgivet af de fem Steno Diabetes Centre og produceret af podcastbureauet Kontekst & Lyd.


Lyt til Diabetesforskerne via Spotify, din sædvanlige podcast-app eller via afspillerne herunder. Hver episode varer mellem 20-40 min. Du kan lytte til episoderne uafhængigt af hinanden og i vilkårlig rækkefølge.


 

1. Når nerverne bliver skadet - en snak med Johan Røikjær

Diabetisk nerveskade er en senkomplikation, som rammer rigtig mange mennesker med type 1- og type 2-diabetes.

Nerveskaderne kan begynde med smerter, men de er oftest asymptomatiske og opdages derfor oftest sent. Der findes i dag ikke nogen effektiv behandling af dem, hvorfor forebyggelse er det vigtigste redskab.

Hvis man kan opdage skaderne tidligt, kan man sættes ind med forebyggende behandling og øge livskvaliteten. Men hvordan finder vi dem tidligere?

Johan Røikjer er læge og PhD-studerende i diabetes-neuropati ved Steno Diabetes Center Nordjylland.

2. Effekten af kosttilskud - en snak med Ole Lindgård Dollerup

Kan kosttilskud være gavnligt for mennesker, som har diabetes, eller som befinder sig i risikozonen for at udvikle type 2-diabetes?

Denne gang dykker vi ned i en undersøgelse af, om et bestemt kosttilskud kan minimere risikoen for, at midaldrende mænd, med mange af de karakteristika der kendetegner type 2-diabetes, udvikler sygdommen.

Udover at få resultatet af undersøgelsen bliver du også klogere på, hvordan der forskes mere bredt i brug af kosttilskud til at hæmme udviklingen af diabetes eller behandle det hos mennesker, som allerede har sygdommen.

Ole Lindgård Dollerup er læge, forsker og underviser ved Steno Diabetes Center Aarhus.

3. Diabetesteknologi - en snak med Signe Schmidt

Et stabilt og nærnormalt blodsukkerniveau er med til at nedsætte risikoen for at udvikle senkomplikationer af diabetes. Når man har type 1-diabetes, kan det være svært at sikre, at man får den rette mængde insulin eller ved for lavt blodsukker glukagon.

En forskergruppe er i gang med at undersøge, om man ved hjælp af teknologi kan automatisere insulin og glukagon-dosering, så det kan blive lidt lettere at leve med diabetes.

Signe Schmidt er læge og forsker ved Steno Diabetes Center Copenhagen.

4. Type 2-diabetes og højintensitetstræning - en snak med Kurt Højlund

Fysisk aktivitet er rigtig gavnligt i behandlingen af type 2-diabetes, men det er ikke altid nemt at finde tid og motivation til timelange træningspas uge efter uge. Desuden har nogle forskningsstudier vist tegn på, at mennesker med type 2-diabetes ikke får lige så meget ud af udholdenhedstræning som andre.

Men hvad så med korte, intense træningspas? Giver det en samlet bedre effekt af fysisk træning for mennesker med type 2-diabetes at træne på den måde?

Kurt Højlund er forskningschef, professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Odense.

5. Tværfaglig behandling af diabetes og psykisk sygdom - en snak med Vicki Zabell

Der kan være rigeligt med udfordringer i en dagligdag for mennesker med diabetes.

Men de udfordringer bliver ikke færre, hvis man samtidig kæmper med svær psykisk sygdom.

Hvad er det, der fylder i hverdagen hos mennesker, som kæmper med både fysisk og psykisk sygdom, og hvad efterlyser de fra behandlingssystemet?

Vicki Zabell er sygeplejerske med en kandidat i sundhedsvidenskab og PhD-studerende ved Steno Diabetes Center Sjælland.

Diabetesforskerne består af i alt 10 episoder. Glæd dig til på mandag, hvor næste episode udkommer.

Om Diabetesforskerne

Sådan lytter du til en podcast

 

Lyt også til...

rodstreg.png

Hør podcast om type 1-diabetes


Bliv klogere på livet med type 1-diabetes - og mød behandlere fra Steno Diabetes Center Aarhus og personer med diabetes.

DiabetesApparatet er udgivet af Steno Diabetes Center Aarhus.

"Hjernekassen på P1": Diabetesforskning

Hvad er forskellen på type 1- og type 2-diabetes? Hvorfor får flere og flere type 2-diabetes? Hvad er specielt for diabetesforskning? Vores forskningschef Niels Jessen er er gæst i Hjernekassen på P1 med vært Peter Lund Madsen.


"Så vidt vi ved": Gør vi for meget rent? Spiller det kolde vejr en rolle?

Flere og flere mennesker får type 1-diabetes. Men hvorfor? Det ved vi faktisk ikke. Vores forskningschef Niels Jessen er i studiet og fortæller blandt andet om, hvad vi hos Steno Diabetes Center Aarhus og andre forskere arbejder på lige nu med det mål at mindske konsekvenserne af type 1-diabetes og forhåbentlig engang i fremtiden at kunne forebygge sygdommen.