Sæson 3 - 1440x480.png

Vi er tilbage med en ny sæson af podcasten Diabetesforskerne. I sæson tre kan du bl.a. få svar på om fodbold kan forebygge type 2-diabetes, om man kan forbedre udredning og behandling af søvnapnø i Grønland, om insulin kan erstattes med en pille og mange flere interessante spørgsmål.

Lyt til Diabetesforskerne via Spotify, din sædvanlige podcast-app eller via afspillerne herunder. Du kan lytte episoderne uafhængigt af hinanden og i vilkårlig rækkefølge.

Lyt også til sæson 1 og 2 af Diabetesforskerne:


 

1. Fodbold forebygger diabetes på Færøerne

Et studie har vist, at fodbold kan gøre underværker for mennesker, der har præ-diabetes. Boldspil er godt for iltoptagelse, blodtryk og knogler – og så nedsætter det risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Med i denne episode: Magni Mohr, professor i arbejdsfysiologi og tilknyttet Steno Diabetes Center Færøerne. Desuden professor i fodbold på SDU.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

2. Særlig medicin kan måske behandle hjertekar- og nyresygdomme

Sotagliflozin er medicin til personer med type 2-diabetes, som forbedrer blodsukker og blodtryk. Medicinen nedsætter også risikoen for forværringen af hjertekar- og nyresygdomme.

Nyt studie tyder på, det kan have samme gavnlige effekter på hjerte og nyrer for personer med type 1-diabetes.

Med i denne episode: Elisabeth Stougaard, læge og ph.d. på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

3. Kalkscore skal sikre den rette behandling mod hjertekarsygdom

Personer med diabetes er i risiko for at udvikle hjertekarsygdom, men der er stor forskel på, hvor stor den enkeltes risiko er.

Forskere arbejder på at blive bedre til at afgøre, hvilken forebyggelse der er bedst for den enkelte, så mængden af hjertekarsygdom nedbringes, og så ingen skal tage mere medicin end nødvendigt.

Med i denne episode: Kristian Funck, læge og ph.d. ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

4. Snart kan grønlændere med diabetes udredes og behandles for søvnapnø

Søvnapnø er en sygdom, der giver dårlig søvn, og mennesker med svær søvnapnø er ofte udmattede. Sygdommen kan også medføre forhøjet blodtryk, hjerteflimmer og blodpropper i hjerne og hjerte.

Der findes effektiv behandling i Danmark, men ikke i Grønland. Man kan kender heller ikke til udbredelsen af søvnapnø blandt mennesker med diabetes på Grønland, men det bliver der ændret på nu.

Med i denne episode: Mads Mose Jensen, reservelæge og Ph.d. hos Steno Diabetes Center Grønland.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

5. Kost og bevægelse for plejehjemsbeboere med overvægt og diabetes

Næsten hver femte beboer på plejecentrene har diabetes, og nogle af dem lever også med overvægt. For disse beboere er det vigtigt at få tilbudt nogle rammer, som gør det muligt at leve sundt, så deres diabetessygdom ikke forværres på grund af for lidt bevægelse eller for energitæt mad.

I et nyt forskningsprojekt undersøges det, hvordan plejecentre kan tilbyde den rette kost og nogle sunde rammer for de pågældende beboere.

Med i denne episode: Tenna Christoffersen, lektor ved Professionshøjskolen Absalon og ph.d-studerende ved Steno Diabetes Center Sjælland.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

6. Forsker tror på sammenhæng mellem knoglebrud og diabetisk nerveskade

En hyppig senkomplikation til diabetes - som dog ikke er så velbelyst - er risikoen for knoglebrud. Årsagen til den øgede risiko for knoglebrud er endnu ikke klarlagt, men studier tyder på, at blandt andet diabetisk nerveskade kan have en indvirkning.

Et forskerteam undersøger nu sammenhængen og andre årsager til knoglebrud hos mennesker med type 2-diabetes.

Med i denne episode: Julie Nielsen, læge og ph.d.-studerende hos Steno Diabetes Center Nordjylland.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

7. Giver sensorer bedre livskvalitet og færre indlæggelser end fingerprikmålinger?

Der er flere måder at måle sit blodsukker på for personer med type 1-diabetes. Alle kender fingerprikmålingen, men nogle oplever, at det er vanskeligt at styre diabetesreguleringen, når blodsukkeret måles med fingerprikmetoden. Mange kender også sensoren, der ikke kun giver øjebliksbillede af ens blodsukker, men også viser, om blodsukkeret er stigende eller faldende. Men hvor mange bruger sensoren? Og kan alle med type 1-diabetes have gavn af den?

Med i denne episode: Karoline Schousboe, phd. og overlæge på Steno Diabetes Center Odense.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

8. Finmasket forskning har givet vigtig viden om type 2-diabetes på Færøerne

For 10 år siden blev det undersøgt, hvor udbredt type 2-diabetes var på Færøerne. Resultaterne af undersøgelsen er siden blev brugt til oplysning og uddannelse af læger – ligesom ny diabetes-forskning på Færøerne står på skuldrene af projektet fra 2013.

Hør mere om, hvad man egentlig fandt ud dengang – og hvordan man fandt ud af, hvor mange der enten har eller har forstadier til type 2-diabetes.

Med i denne episode: Jens Andreassen, overlæge på medicinsk afdeling og ansvarlig for diabetesambulatoriet på Steno Diabetes Center Færøerne.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

9. Lokalsamfund finder selv løsningerne til at forebygge overvægt og diabetes

Det er vigtigt for voksenlivet at leve med en sund vægt i de unge år, for det forebygger sygdomme som type 2-diabetes. Men mange forsøg på at standse stigningen i overvægt blandt børn og unge fra de socialt mest udfordrede familier er slået fejl.

Nyt projekt gentænker det hele og lader børn og deres forældre være med til at designe et lokalsamfund, hvor det er lettere at leve sundt.

Med i denne episode: Jane Nautrup Østergaard, programleder ved Steno Diabetes Center Aarhus og med en baggrund i folkesundhedsvidenskab.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

10. Kan man erstatte insulin med en pille?

Mennesker med type 1-diabetes skal tage insulin i præcise mængder mange gange i løbet af en dag. Det er besværligt, og derfor undersøges det nu, om man kan erstatte noget af den insulin, der skal tages, med en pille.

Med i denne episode: Pernille Emilie Petersen, læge og forsker på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

11. Kan multisyge med diabetes fremover nøjes med at se én behandler?

Mennesker med diabetes og en eller flere andre kroniske sygdomme får ofte behandling flere steder. Det kan være frustrerende, fordi behandlingen bliver usammenhængende, og man kan stå med meget af ansvaret for behandlingen selv, fordi hvad der er godt for den ene sygdom ikke altid er godt for den anden. Det kan også føre til et forværret sygdomsforløb.

Så kan man samle behandlingen for mennesker med diabetes til ét sted med ét team, der samarbejder i de såkaldte multidisciplinære teams?

Med i denne episode: Jonas Dahl Andersen, fysioterapeut med en kandidat i klinisk videnskab og teknologi samt Ph.d.-studerende på Steno Diabetes Center Nordjylland.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

12. Screening af diabetisk øjensygdom bliver nu forbedret

Diabetisk øjensygdom er en alvorlig senfølge til diabetes, og hvis det ikke opdages og behandles i tide, kan det føre til synstab og blindhed. Mange mennesker med diabetes undersøges for diabetisk øjensygdom, selv om de ikke er i højrisikogruppen for at udvikle sygdommen, der også kaldes diabetisk retinopati.

Omvendt er der nogle gange lang ventetid for dem, som bør undersøges og komme i behandling hurtigt. Så hvordan finder man hurtigt og smartere frem til de mennesker, der har størst behov for udredning og behandling?

Episoden handler både om forskning inden for området i Danmark og i Grønland og omhandler alle typer diabetes, dog hovedsageligt type 2-diabetes.

Med i denne episode: Stine Byberg, seniorforsker og teamleder på Steno Diabetes Center i København og pt. tilknyttet Steno-centret i Grønland.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

13. Kan man forebygge type 2-diabetes i fosterstadiet?

Det er vigtigt at fremme en sund livsstil for børn og unge, fordi det modsatte kan hænge sammen med udvikling af sygdomme som type 2-diabetes i voksenlivet.

Men der er for lidt viden om, hvor stor en forskel det gør for et barn, hvis en mor med overvægt lever sundt under graviditeten.

På baggrund af et tidligere forskningsprojekt laver man et opfølgningsstudie med de nu 14-årige børn for at se de langvarige effekter af deres mødres livsstilsændringer under graviditeten.

Med i denne episode: Christina Anne Vinter, fødselslæge på Gynækologisk Obstetrisk afdeling på Odense Universitetshospital og klinisk lektor ved Steno Diabetes Center i Odense.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

14. Forskere vil behandle diabetisk fodsår med inddragelse

Diabetisk fodsår er meget alvorligt, selv om det måske ikke lyder sådan. Et sår kan udvikle sig meget hurtigt og ende med amputation, hvis det ikke behandles.

Mange mennesker med diabetisk fodsår mangler viden om, hvor vigtigt det er at aflaste såret for at fremme helingen af såret, så nu arbejder et forskerteam på at knække koden, så mere oplysning til de berørte kan føre til en bedre behandling.

Med i denne episode: Carrinna Hansen, phd. og klinisk sygeplejespecialist på Ortopædkirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge samt leder af forskningsprojektet om diabetisk fodsår, der er støttet af Steno Diabetes Center Sjælland.

Læs artikel og lyt til episoden her.

Lyt også til...

Podcast om diabetesforskning

Hvordan gør vi livet bedre for personer med diabetes? Det jagter vi svaret på i Diabetesforskerne.

Diabetesforskerne er udgivet af de 7 Steno Diabetes Centre.

Podcast om type 1-diabetes

Bliv klogere på livet med type 1-diabetes. I denne podcastserie på 9 episoder møder du både behandlere fra Steno Diabetes Center Aarhus og personer med diabetes.

DiabetesApparatet er udgivet af Steno Diabetes Center Aarhus.

Lyt til DiabetesApparatet her.

Podcast: "Diabetesfamilier"

Hvad sker der, når et barn eller ung får konstateret type 1-diabetes? Og hvad betyder det for resten af familien?

Podcasten Diabetesfamilier er udgivet af Steno Diabetes Center Nordjylland.

Lyt til Diabetesfamilier her.

Sukkersygt - en podcast om livet med type 1-diabetes

SukkerSygt er en samtalepodcast af Amanda og Amanda - to unge kvinder, som begge har type 1-diabetes. Med personlige fortællinger inviteres du ind i en hverdag med type 1-diabetes med plads til grin og seriøse samtaler, mens fordomme omkring livet med en kronisk sygdom nedbrydes.


Diabetesforskning (Hjernekassen, P1)

Hvad er forskellen på type 1- og type 2-diabetes? Hvorfor får flere og flere type 2-diabetes? Hvad er specielt for diabetesforskning? Vores forskningschef Niels Jessen er er gæst i Hjernekassen på P1 med vært Peter Lund Madsen.


Gør vi for meget rent? Spiller det kolde vejr en rolle? (Så vidt vi ved, P1)

Flere og flere mennesker får type 1-diabetes. Men hvorfor? Det ved vi faktisk ikke. Vores forskningschef Niels Jessen er i studiet og fortæller blandt andet om, hvad vi hos Steno Diabetes Center Aarhus og andre forskere arbejder på lige nu med det mål at mindske konsekvenserne af type 1-diabetes og forhåbentlig engang i fremtiden at kunne forebygge sygdommen.

Kontakt

Katrine Holm Nielsen
Uddannelseskonsulent

katrni@rm.dk
+45 2027 2331