Sundhedsvæsenet bugner af data. I Danmark er vi verdensmestre i at opsamle og lagre sundhedsoplysninger, men knap så dygtige til at få dem præsenteret, så de giver overblik.
At det kan være svært at finde hoved og hale i patienternes sundhedsdata, har jeg selv prøvet mange gange, når jeg som klinikker har prøvet at skabe mig et overblik ved en patient. For den måde mange af vores journalsystemer langt hen ad vejen er opbygget på, kan bedst sammenlignes med en slags fortløbende ”køkkenrulle”-tekst, man skal ned igennem for at lede efter de relevante oplysninger.
Og sundhedsprofessionelle, der har oplevet at skulle sætte sig ind i en ny patient, hvor tiden måske endda er knap, ved, at i disse situationer er det typisk ikke data, der mangler. Det er evnen til at skabe overblik.
De væsentlige oplysninger er der, men er spredt ud i lange tekststykker, krydshenvisninger og sektorsiloer. Det kræver tid og overblik at finde den information, der er vigtig her og nu. Og i en travl konsultation er det netop dét, man ofte ikke har.
Data er ikke (altid) lig med viden
I Danmark har vi ikke som i Grønland den luksus at have et nationalt journalsystem, der dækker hele sundhedsvæsenet. Det betyder, at både almen praksis, kommuner og hospitaler må lede efter den røde tråd i hvert deres system. Det fragmenterer både viden og ansvar, og det, vi kan kalde informations overload, kan være en trussel mod både patientsikkerhed og arbejdsglæde.
Når sundhedsprofessionelle skal bruge værdifuld tid på at lede efter informationer – i stedet for at handle på dem – risikerer vi at overse det væsentlige. I yderste konsekvens kan det betyde, at patienter ikke får den rette og bedste behandling.
SAMBLIK: Fra datahav til klinisk overblik
I udviklingen af den digitale visningsløsning, SAMBLIK, har vi på Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA) arbejdet med præcis dette problem. I stedet for at præsentere "alt" har vi sammen med de klinikere, der har patienter med komplekse problemstillinger, defineret, hvad der er mest relevant at se og hvornår.
Med andre ord SAMBLIK kuraterer eller udvælger data og viser dem i sygdomsspecifikke visninger, f.eks. for diabetes og KOL. Én skærm, ét overblik skabt i tæt samarbejde mellem læger, sygeplejersker og it-udviklere.
Det har krævet fravalg. Alle faggrupper har ønsker, men vi har systematisk prioriteret, hvad der er tvingende nødvendigt for de fleste sundhedsbehandlere - frem for at klemme ekstra oplysninger ind, som måske kun er relevant for de få patienter. Vi har brugt iterative prototyper, workshops og samskabelse. Ikke som et buzzword, men som en metode til at sikre klinisk relevans.
En teknologisk mulighed – og en politisk forpligtelse
SAMBLIK testes lige nu i storskalaafprøvning på diabetesområdet, hvor både praktiserende læger og endokrinologer altså får adgang til de samme relevante data om diabetespatienterne. På samme måde er sygdomsspecifikke løsninger under udvikling på kræftområdet, KOL og hjertesygdomme.
Teknologien til bedre overblik findes altså. Vi har redskaberne til at samle data fra flere kilder, skabe kuraterede visninger og understøtte både kliniske beslutninger og tværsektorielt samarbejde. Det kræver blot, at vi tør stille krav til, hvordan data skal præsenteres. Ikke bare at de skal være tilgængelige.
Derfor er det glædeligt, at kræftplanen nu eksplicit nævner behovet for en visningsløsning med inspiration fra diabetesområdet. Det viser, at forståelsen af problemet er slået igennem politisk. Det bør også være startskuddet til at tænke mere i kvalitet og overblik og mindre i mængde og teknisk adgang.
Alle er enige om, at data er et væsentligt grundlag for et sundhedsvæsen i balance. Der findes gode IT-løsninger, som kan hjælpe sundhedsprofessionelle med den rette behandling til de rette patienter.
Men der er brug for, at ansvarlige politikere og øvrige beslutningstagere i sundhedsvæsnet tager stilling til retningen for brug af data. Så de præsenteres meningsfuldt, bruges rigtigt og understøtter bedre behandling. Det kræver mod, styring og klare krav til governance.
Debatindlægget er bragt i en lettere redigeret udgave i Altinget Sundhed den 19. juni 2025.
Kontakt
Annelli Sandbæk
Enhedschef
anesnd@rm.dk
+45 2128 2073
Tilmeld dig vores nyhedsmail
Tilmeld dig vores nyhedsmail og modtag udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside. Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.