13-12-2021

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.


Hvad kan praktiserende læger og endokrinologer få ud af at deltage i projektet? Det fortæller Jakob Ravn, praktiserende læge og formand, PLO-Aarhus, og Esben Søndergaard, afdelingslæge, Steno Diabetes Center Aarhus, om i denne video.

Praktiserende læger fra Aarhus Kommune kan nu deltage i et honoreret forskningsprojekt; "Specialistkonferencer om type 2-diabetes med almen praksis". Målet er at styrke samarbejdet mellem praktiserende læger og speciallæger i endokrinologi og understøtte behandlingen af borgere med type 2-diabetes.

Vi skal blive bedre til at dele viden om type 2-diabetes til gavn for patienterne. Det er omdrejningspunktet for et nyt forskningsprojekt, som Steno Diabetes Center Aarhus gennemfører med praktiserende læger i Aarhus Kommune.

- Som praktiserende læge er man ekspert i sine egne patienter med type 2-diabetes, mens speciallæger i endokrinologi er eksperter i sygdommen type 2-diabetes. Derfor arbejder vi på at finde en model, som enkelt og effektivt sikrer dialog og sparring på tværs af vores sektorer, siger Annelli Sandbæk, enhedschef ved Steno Diabetes Center Aarhus.

I projektet udvikler, afprøver og evaluerer vi et forløb baseret på diabetesrelaterede temaer (fx hjerte- og nyresygdom), hvor praktiserende læger og speciallæger i endokrinologi deler viden og sparrer omkring egne patienter via online 'specialistkonferencer'.

Målet er at understøtte almen praksis i at varetage behandlingen af type 2-diabetes, forebygge senfølger og bidrage til et godt liv med diabetes.

En fælles opgave

Siden 2018 har almen praksis haft det primære ansvar for behandling af borgere med type 2-diabetes - én af de hurtigst voksende kroniske sygdomme i Danmark. Sygdommen kræver regelmæssig behandling og opfølgning gennem hele livet og ledsages ofte af følgesygdomme eller anden sygdom.

Derfor kan behandlingen af type 2-diabetes være kompleks. Der findes mange forskellige medicinske behandlinger, og der sker hele tiden opdateringer af lægemidler, behandlingsvejledninger og klinisk praksis.

- Det er en opgave, vi skal løse i fællesskab. Fra pilotafprøvninger ved vi, at sparringen og den fælles læring er brugbar og værdsat i både almen praksis og på hospitalet. Vi skal nu undersøge den kliniske effekt af specialistkonferencer i en større skala, og derfor har vi brug for så mange deltagere som muligt, siger Annelli Sandbæk.

  • Alle praktiserende læger med ydernummer i Aarhus Kommune kan tilmelde sig.
  • Tilmeldte praksis tilbydes fire individuelle onlinekonferencer med en speciallæge i endokrinologi. Konferencerne tilbydes henover et år med start i 2022 eller 2023.
  • Deltagelse honoreres af Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget i Region Midtjylland.
  • Fokus er dialog, sparring og fælles læring om behandling af type 2-diabetes.
  • Projektet gennemføres i samarbejde med de Praktiserende Lægers Organisation i Aarhus.

Læs mere om projektet her.

Fakta

Type 2-diabetes

Hvad er formålet med projektet?

Hvad er baggrunden for projektet?

Hvorfor online specialistkonferencer?

Kontakt

Gå til kontakt side for Annelli Sandbæk

Annelli Sandbæk
Enhedschef

anesnd@rm.dk
+45 2128 2073

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Nyhedsmailen er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke. Tilmeld dig her, så modtager du en nyhedsmail 2-4 gange om året.