Forskere fra hele kongeriget vil revolutionere behandlingen af type 1-diabetes
Et nyt studie undersøger, om en række nye lægemidler og ambitiøse behandlingsmål kan reducere følgesygdomme til diabetes.
12-08-2024
Et nyt studie undersøger, om en række nye lægemidler og ambitiøse behandlingsmål kan reducere følgesygdomme til diabetes. Forskerne håber på en længe ventet revolution inden for behandlingen af type 1-diabetes.
Sammen om et bedre liv med type 1-diabetes. Sådan lyder den fælles vision, som forskere på tværs af Danmark, Grønland og Færøerne nu går sammen om. Det sker med studiet Steno 1, der netop er påbegyndt.
Steno 1 undersøger, om en række nye lægemidler og ambitiøse behandlingsmål kan reducere risikoen for følgesygdomme til type 1-diabetes. Det drejer sig især om hjertekar- og nyresygdom.
- Man kan sige, at vi tager alle de værktøjer, som vi tror, vi kan bruge, og tester dem grundigt. Forhåbentlig står vi om fem år med en ny værktøjskasse, siger læge og ph.d. Elisabeth Buur Stougaard fra Steno Diabetes Center Copenhagen, som er en af forskerne i spidsen for studiet.
Helt konkret vil forskerne teste, om man kan mindske risikoen for følgesygdomme ved at:
- Indføre en mere ambitiøs og målrettet behandling af blodsukker, højt blodtryk og forhøjet kolesterol.
- Behandle med nye lægemidler, som har vist gavnlig effekt hos personer med type 2-diabetes: SGLT2-hæmmere (sotagliflozon), GLP-1-receptoranaloger (semaglutid) og finerenon.
- Hvis disse tiltag viser sig at virke efter hensigten, vil vi fremadrettet have langt bedre muligheder for at beskytte personer med type 1-diabetes mod følgesygdomme, siger læge og ph.d. Jakob Appel Østergaard fra Steno Diabetes Center Aarhus.
Steno 1 skal inkludere 2000 deltagere og er et samarbejde mellem alle diabetesambulatorierne i Danmark, Grønland og Færøerne.
Dermed er studiet det største af sin art i Danmark.
Målgruppen for studiet er personer, som er fyldt 40 år, har haft type 1-diabetes i over 10 år, og som vurderes at have en høj risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom.
Studiet er finansieret af et Steno National Collaborative Grant fra Novo Nordisk Fonden. Endvidere doneres specifikke lægemidler fra medicinalvirksomhederne Lexicon (sotagliflozin), Bayer (finerenon) og Novo Nordisk A/S (semaglutid).
Jakob Appel Østergaard fortæller om studiet
Jakob Appel Østergaard, afdelingslæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og én af forskerne i Steno 1 studiet, svarer her på spørgsmål om studiet:
Hvorfor er dette studie vigtigt?
Der er de seneste år kommet en række nye lægemidler på markedet til behandling af type 2-diabetes, som udover at sænke blodsukkeret har vist sig at beskytte mod hjertekarsygdom og nyresygdom.
Personer med type 1-diabetes behandles aktuelt ikke med disse lægemidler, da vi mangler viden om, hvorvidt disse lægemidler også beskytter hjertet og nyrerne hos denne patientgruppe.
I Steno 1 studiet vil vi undersøge netop dette, og studiet vil således bidrage med vigtig ny viden om forebyggelse af senfølger hos personer med type 1-diabetes.
Hvad forventer du, at patienterne på sigt får ud af dette studie?
Det er vores håb, at de anvendte lægemidler og de intensiverede behandlingsmål for blodtryk og kolesterol vil reducere andelen af personer med type 1-diabetes, som udvikler hjertekarsygdom og nyresygdom.
Hvis disse tiltage viser sig at virke efter hensigten, vil vi fremadrettet have langt bedre muligheder for at beskytte personer med type 1-diabetes mod følgesygdomme.
Hvilke perspektiver ser du i studiet?
Steno 1 studiet må forventes at ændre internationale guidelines, hvis vi i studiet kan beskytte mod hjertekarsygdom og nyresygdom.
Dette kan få enorm betydning for alle med type 1-diabetes. Studiet demonstrerer samtidig styrken ved samarbejdet mellem hospitaler og diabetesklinikker på tværs af Danmark, Færøerne og Grønland og det potentiale, der ligger deri.
Kontakt
Jakob Appel Østergaard
Afdelingslæge, ph.d.
Tilmeld dig vores nyhedsmail
Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.
Tilmeld dig her.
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.
Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.
Smart, ikke?