Det skønnes, at op mod 20 procent af personer med type 2-diabetes kan opnå en bedre reguleret sygdom ved en mere sammenhængende tværsektoriel indsats.
Det skønnes, at op mod 20 procent af personer med type 2-diabetes kan opnå en bedre reguleret sygdom ved en mere sammenhængende tværsektoriel indsats.
Det er imidlertid bredt anerkendt, at de eksisterende økonomiske incitamenter i sundhedsvæsenets kan føre til kassetænkning frem for fælles populationsansvar.
Formålet med denne forskningssatsning er via samskabelse at udvikle og afprøve tværsektorielle incitamentsmodeller på diabetesområdet, som understøtter fælles populationsansvar og er praktisk anvendelig i det danske sundhedsvæsen.
- Udvikle en tværsektoriel incitamentsmodel på diabetesområdet på baggrund af økonomisk teori og evidens fra den danske og internationale forskningslitteratur.
- Co-designe incitamentsmodellen med interessenter fra det danske sundhedsvæsen, så den
- A) understøtter, at de involverede sektorer tager et fælles populationsansvar
- B) er praktisk anvendelig og implementerbar
- Afprøve incitamentsmodellen via proof-of-concept tests og undersøge modellens effekt kvantitativt og kvalitativt
- Personer med type 2-diabetes
- Almen praksis
- Kommuner
- Diabetesafdelinger på hospitaler
- Privatpraktiserende fodterapeuter
- Privatpraktiserende øjenlæger
- Interessenter og beslutningstagere fra ovennævnte
- Det skønnes, at op mod 20 procent af personer med type 2-diabetes kan opnå en bedre reguleret sygdom ved en mere sammenhængende tværsektoriel indsats.
- For eksempel kan en borger med diabetes have brug for løbende monitorering i almen praksis, livsstilsvejledning i kommunen, undersøgelse hos fodterapeut og specialiseret opfølgning på hospitalet.
- Desværre tilskyndes parterne i sundhedsvæsenet i mange tilfælde ikke til at tage højde for tværsektorielle sammenhænge, hvilket kan føre til, at borgeren ikke får den behandling, pleje og tilbud, der fra et samfunds- og patientperspektiv er optimal.
- Det er bredt anerkendt, at sundhedsvæsenets eksisterende finansiering og de tilhørende økonomiske incitamenter kan føre til kassetænkning og ikke fælles populationsansvar.
- Formålet med denne forskningssatsning er via samskabelse at udvikle og afprøve en eller flere tværsektorielle incitamentsmodeller på diabetesområdet, som understøtter fælles populationsansvar og er praktisk anvendelig i det danske sundhedsvæsen.
Dansk Center for Sundhedsøkonomi (DaCHE), Syddansk Universitet
Protokol for projektets scoping review: Which financial incentives can be used to promote integrated care for patients with chronic disease?