27-06-2019

Foto: Martin Sund Jakobsen, Steno Diabetes Center Aarhus.

Steno Diabetes Center Aarhus har budt de første patienter velkommen i "Klinik for Atleter". Klinikken er et specialiseret behandlingstilbud til idrætsudøvere med type 1-diabetes, som ønsker støtte til at dyrke sport på lige fod med idrætsudøvere uden diabetes.

Kan jeg have min blodsukkermåler på maven, når jeg spiller håndbold? Hvor meget insulin skal jeg tage før og efter en kamp? Hvor meget og hvad skal jeg spise før, under og efter min træning?

Det er nogle af de spørgsmål, der fylder hos idrætsudøvere med diabetes. Det kan nemlig være svært at holde styr på både blodsukkeret og bolden på samme tid.

- Hvis du har diabetes og dyrker meget sport, kan du opleve store udsving i dit blodsukker. Det kan gå ud over din sportslige præstation, hvis du ikke har styr på de basale mekanismer, der kan få dit blodsukker til at stige og falde, siger Jens Juel Christiansen, der er speciallæge i endokrinologi og intern medicin ved Hospitalsenheden Vest og en del af Klinik for Atleter ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.

Ikke raketvidenskab men lige i øjet til målgruppen

Klinik for Atleter er et nyt behandlingstilbud til seriøse idrætsudøvere med type 1-diabetes, som ønsker viden om og støtte til at optimere deres sportslige præsentationer og samtidig holde styr på deres blodsukker og insulinindtag.

- Manglende viden om, hvordan du skal håndtere motion, når du har type 1-diabetes er én af årsagerne til, at mange enten drosler ned eller helt stopper med at dyrke sport. Vi vil gerne hjælpe idrætsudøvere med type 1-diabetes med at holde fast i deres sportsgren og samtidig yde deres bedste på trods af deres diabetes, siger Jens Juel Christiansen.

Derfor er en væsentlig del af den nye klinik en diabetescamp, hvor et tværfagligt team fra Steno Diabetes Center Aarhus og Sektion for Idræt på Aarhus Universitet klæder idrætsudøverne på med den nyeste viden, så de bedre kan forstå, hvad der sker med kroppen, når man har diabetes og dyrker sport.

- Det er ikke raketvidenskab, men det har vist sig at ramme spot on i forhold til patienternes behov. De står meget alene med at tælle kulhydrater, dosere insulin og spise på de rigtige tidspunkter. Vi oplevede stor entusiasme og positiv feedback fra alle deltagerne på vores første Diabetes Camp, siger Jens Juel Christiansen.

Klinik for Atleter afholder 2-4 diabetes-camps om året. Foto: Martin Sund Jakobsen, Steno Diabetes Center Aarhus.

Til gavn for alle med diabetes og et par løbesko

Det er ikke kun de allermest seriøse idrætsudøvere, der får gavn af den viden og kompetencer, der opbygges i Klinik for atleter.

- På sigt er det målet, at den erfaring og de resultater, vi opsamler i klinikken, skal komme den brede gruppe af motionister med diabetes til gavn – ikke kun i Region Midtjylland, men i hele landet, siger Troels Krarup Hansen, direktør for Steno Diabetes Center Aarhus.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?

Kontakt

Troels Krarup Hansen
Direktør

troeha@rm.dk
+45 6167 9616

Det sker der med dit blodsukker, når du har diabetes og dyrker sport

  • Når man har diabetes, kan man opleve at få for lavt eller højt blodsukker i forbindelse med fysisk aktivitet.
  • Udholdenhedstræning som eksempelvis løb og cykling får ofte blodsukkeret til at falde.
  • Højintens træning i intervaller som eksempelvis sprint, kuglestød og vægtløftning får ofte blodsukkeret til at stige.
  • Ved holdsport som håndbold og fodbold kan blodsukkeret både falde og stige, men vil typisk ligge stabilt.
  • Lavt blodsukker under og efter træning skyldes, at sukkeret automatisk overføres fra blodet til musklerne, når musklerne arbejder.
  • Motion øger musklers følsomhed over for insulin i op til to døgn efter hård træning. Det betyder, at ens behov for insulin er mindre efter træning end før træning.

Download infoark om motion og kulhydrater

Se pjece om motion og kulhydrat (pdf).

Oversigtsark om motion og kulhydrater (pdf).

Få mere information om træning og diabetes

Se vores motionstilbud til dig med type 1-diabetes.

Se videoer om træning og diabetes på Helbredsprofilen.