11-06-2021

Læge og forskningsassistent, Ole Emil Andersen (tv), og cand.scient. i human ernæring og ph.d, Daniel Ibsen (th), har modtaget henholdsvis 1,1 og 1,2 mio kr. af Danish Diabetes Academy til forskning ved Steno Diabetes Center Aarhus.  

Stort tillykke til Ole Emil Andersen og Daniel Ibsen, som har fået bevilget henholdsvis 1,1 og 1,2 mio. kr. af Danish Diabetes Academy til forskning ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Ole vil skabe fundament for nye ernærings- og behandlingsstrategier

Skeletmuskler er ikke kun vigtige for menneskekroppens evne til at bevæge sig - de spiller også en central rolle for vores blodsukkerregulering            .

Nu har Ole Emil Andersen, læge og forskningsassistent, modtaget 1,1 million kr. til et ph.d.-projekt ved Steno Diabetes Center Aarhus. Et projekt, som skal undersøge, hvorvidt ketonstoffet β-hydroxybutyrat har en direkte virkning på funktion og energiomsætning i skeletmuskler.

Målet er, at ny viden på området vil komme både personer med type 2-diabetes, personer med svækket muskelfunktion og atleter til gavn.

Som led i ph.d.-forløbet skal Ole Emil Andersen til Florida Hospital, USA, og være del af Bret Goodpaster’s forskningsgruppe i hospitalets Translationel Research Institute for Metabolism and Diabetes. Planen er, at dette samarbejde skal konsolidere samarbejdet mellem Aarhus Universitet, Steno Diabetes Center Aarhus og Goodpasters gruppe.

Daniel vil undersøge kostens indflydelse på vores risiko for at udvikle type 2-diabetes

Hvad skal vi spise for at undgå type 2-diabetes? Det har Daniel Ibsen, cand.scient. i human ernæring og ph.d., nu modtaget 1,2 mio. kr. til at undersøge i et postdoc-projekt ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Metabolitter - små stoffer, der sidder i forskellige kropsvæv – kan potentielt bruges til at huske det, vi selv glemmer. I forskningsprojektet vil Daniel Ibsen og hans forskergruppe undersøge, hvilke metabolitter fra blod-, urin- og hårprøver der kan bruges til at "sladre" om vores madvaner. Derfra vil de undersøge kostens indflydelse på en senere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

- Ved at øge vores forståelse for, hvordan kosten påvirker vores risiko for at udvikle type 2-diabetes, vil vi bedre kunne individualisere kostinterventioner og forbedre forebyggelsen, siger Daniel Ibsen til Danish Diabetes Academy.

 

Fakta om bevillingerne og kontakt

Ole Emil Andersen, cand.med., forskningsassistent

  • Har fået bevilget 1,1 mio kr. af Danish Diabetes Academy
  • Titel på projekt: The Metabolic Effects of β-hydroxybutyrat on Working Skeletal Muscle
  • Forskningsinstitution: Steno Diabetes Center Aarhus
  • Vejleder: Forskningschef og professor Niels Jessen, Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet.
  • Kontakt: oleemil@clin.au.dk, +45 2993 4167

Daniel Borch Ibsen, cand.scient. i human ernæring, ph.d.

  • Har fået bevilget 1,2 mio. kr. af Danish Diabetes Academy
  • Titel på projekt: Light the way: Developing new biomarkers in nutritional epidemiology to understand the causal role of diet in prevention of type 2 diabetes
  • Forskningsinstitution: Steno Diabetes Center Aarhus
  • Vejleder: Professor Jens Meldgaard Bruun, Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet.
  • Kontakt: dbi@ph.au.dk, +45 2883 5317

Kontakt Danish Diabetes Academy

Managing Director Tore Christiansen

 

Kontakt

Kontaktside Niels Jessen

Niels Jessen
Forskningschef

niels.jessen@biomed.au.dk
+45 2859 6352

Jens Meldgaard Bruun
Clinical professor

jensbruu@rm.dk
+45 5094 5547

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?