Hør om nye forskningsprojekter i fjerde sæson af den populære podcast Diabetesforskerne som de syv Steno Diabetes Centre står bag. Fjerde sæson af podcastserien består af 13 afsnit og giver et spændende indblik i den nyeste forskning og viden om diabetes.

Fjerde sæson af Diabetesforskerne udkommer med fire afsnit den 7. februar 2024. Herefter udgives et nyt afsnit hver onsdag de næste ni uger.

Lyt også til sæson 1, 2 og 3 af Diabetesforskerne:

Om podcasten Diabetesforskerne

Sådan lytter du til en podcast


 

1. Proteiner stabiliserer blodsukkeret bedre end fedt

Et ph.d.-studie fra Steno Diabetes Center Copenhagen viser, at det er markant bedre for stabiliseringen af blodsukkeret at erstatte med proteiner frem for fedt, hvis voksne med type 1-diabetes spiser få kulhydrater.

Med i denne episode: Signe Schmidt, læge og seniorforsker på Steno Diabetes Center Copenhagen (vejleder på ph.d.-projektet, som er gennemført af reservelæge Kasper Birch Kristensen).

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

2. Forskere vil hele fodsår ved at snyde kroppen

Diabetiske fodsår kan være meget alvorlige, og sårbehandlingen kan være en langvarig proces. Forskere undersøger nu, om de ved at prikke i et fodsår med en nål kan fremme sårhelingen ved at øge blodgennemstrømningen til såret og samtidig få kroppen til at tro, den har fået et nyt sår, som skal heles.

Med i denne episode: Sahar Moeini, læge på ortopædkirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge og tilknyttet Steno Diabetes Center Sjælland i forskningsøjemed.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

3. Hjernens rolle ved nerveskade og nervesmerte

Halvdelen af alle med type 1-diabetes udvikler på et tidspunkt nerveskader. Op til 30% af disse udvikler også smerter forbundet med skaderne, men ingen ved, hvorfor det kun er nogle, der får smerter.

Men det er vigtigt at blive klogere på, så behandling og forebyggelse kan forbedres.

I et ph.d.-studie har Suganthiya Croosu undersøgt, hvad hjernens rolle kan være. Hun har påvist, at hjernen skrumper hos personer med type 1-diabetes, og det har måske betydning for udvikling af nerveskade og nervesmerte.

Med i denne episode: Suganthiya Croosu, postdoc ved Steno Diabetes Center Nordjylland.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

4. Hvad fylder hos personer med diabetes?

En gruppe af forskere fandt for nogle år siden på smart vis frem til 45.000 danskere med type 1- eller type 2-diabetes og sendte dem alle sammen et omfattende spørgeskema for at blive klogere på deres helbred - både det fysiske og det mentale.

Hvad er svært, når man har diabetes? Hvordan er livskvaliteten påvirket? Og er der ting, som man ikke oplever, at man modtager støtte til at håndtere var blandt de mange emner, der blev spurgt ind til.

Med i denne episode: Lasse Bjerg, klinisk læge og forsker på Steno Diabetes Center i Aarhus.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

5. Ny forskning er godt nyt for inuit med monogen diabetes (MODY)

Forskere har fundet frem til en særlig genvariant i Grønland, som øger risikoen for at udvikle monogen diabetes – af mange kendt som MODY.

Det er vigtig viden, for monogen diabetes er underdiagnosticeret, og det betyder forkert eller mangelfuld behandling for den enkelte.

Der er i det hele taget brug for at blive klogere på sammenhængen mellem diabetes og menneskers biologiske opbygning, og det kan du høre meget mere om i denne episode.

Med i denne episode: Anne Cathrine Thuesen, læge og postdoc ved Metabolismecenteret på Københavns Universitet og tilknyttet Steno Diabetes Center Grønland som forsker.

Læs artikel og lyt til episoden her.


 

6. Påvirker covid-19 insulinproduktionen?

Denne episode handler om den eventuelle sammenhæng, der kan være mellem covid-19 og udvikling af type 1-diabetes.

For efter den verdensomspændende coronapandemi brød ud for nogle få år siden, gik nogle forskere i gang med at undersøge, om covid-19 påvirker egenproduktionen af insulin for nydiagnosticerede.

Der findes ingen svar på spørgsmålet endnu, men du kan høre mere om forskningen i emnet.

Med i denne episode: Morten Bjerregaard Andersen, forsker ved Steno Diabetes Center Odense, afdelingslæge på Esbjerg Sygehus og klinisk lektor ved SDU på Institut for regional sundhedsforskning.

Læs artikel og lyt til episoden her.

Lyt også til...

Podcast om diabetesforskning

Hvordan gør vi livet bedre for personer med diabetes? Det jagter vi svaret på i Diabetesforskerne.

Diabetesforskerne er udgivet af de 7 Steno Diabetes Centre.

Podcast om type 1-diabetes

Bliv klogere på livet med type 1-diabetes. I denne podcastserie på 9 episoder møder du både behandlere fra Steno Diabetes Center Aarhus og personer med diabetes.

DiabetesApparatet er udgivet af Steno Diabetes Center Aarhus.

Lyt til DiabetesApparatet her.

Podcast: "Diabetesfamilier"

Hvad sker der, når et barn eller ung får konstateret type 1-diabetes? Og hvad betyder det for resten af familien?

Podcasten Diabetesfamilier er udgivet af Steno Diabetes Center Nordjylland.

Lyt til Diabetesfamilier her.

Sukkersygt - en podcast om livet med type 1-diabetes

SukkerSygt er en samtalepodcast af Amanda og Amanda - to unge kvinder, som begge har type 1-diabetes. Med personlige fortællinger inviteres du ind i en hverdag med type 1-diabetes med plads til grin og seriøse samtaler, mens fordomme omkring livet med en kronisk sygdom nedbrydes.


Diabetesforskning (Hjernekassen, P1)

Hvad er forskellen på type 1- og type 2-diabetes? Hvorfor får flere og flere type 2-diabetes? Hvad er specielt for diabetesforskning? Vores forskningschef Niels Jessen er er gæst i Hjernekassen på P1 med vært Peter Lund Madsen.


Gør vi for meget rent? Spiller det kolde vejr en rolle? (Så vidt vi ved, P1)

Flere og flere mennesker får type 1-diabetes. Men hvorfor? Det ved vi faktisk ikke. Vores forskningschef Niels Jessen er i studiet og fortæller blandt andet om, hvad vi hos Steno Diabetes Center Aarhus og andre forskere arbejder på lige nu med det mål at mindske konsekvenserne af type 1-diabetes og forhåbentlig engang i fremtiden at kunne forebygge sygdommen.

 

Kontakt

Katrine Holm Nielsen
Uddannelseskonsulent

katrni@rm.dk
+45 2027 2331