20-01-2022

Rakel Fuglsang Johansen har siden 2020 arbejdet på Steno Diabetes Center Aarhus’ initiativ Klinik for Atleter, der hjælper idrætsaktive personer med type 1-diabetes, så de kan dyrke sport på lige fod med atleter uden diabetes. 

Afdelingslæge Rakel Fuglsang Johansen fra Steno Diabetes Center Aarhus er valgt som en af ni klinikere i Danmark, der i januar modtager en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond. Halvanden million kroner skal bruges til at forske i motion og type 1-diabetes. Resultaterne af studiet vil give ny viden om blodsukkerreguleringen ved fysisk aktivitet og type 1-diabetes. På den måde vil det kunne bidrage til bedre vejledning af type 1-diabetespatienter om motion.

At være fysisk aktiv og dyrke motion er vigtigt for et godt helbred og et vigtigt led i forebyggelsen af hjertekarsygdomme. For personer med type 1-diabetes kan fysisk aktivitet og motion dog give store udfordringer i forhold til at styre blodsukkeret.

Rakel Fuglsang Johansen vil med EXerCise In TypE 1 diabetes – eller The EXCITE-1 study, som studiet kaldes - undersøge forskellige metaboliske konsekvenser af motion ved type 1-diabetes. Derudover er målet at undersøge effekten af forskellige insulin- og koststrategier i forbindelse med motion. Endelig undersøges også effekterne af konkurrencesport på blodsukkeret.

Resultaterne af studiet vil give ny viden om blodsukkerreguleringen ved type 1-diabetes og vil på den måde kunne bidrage til bedre vejledning af type 1 diabetes patienter omkring motion.

Styrke forskning i verdensklasse

Rakel Fuglsang Johansen har siden 2020 arbejdet på Steno Diabetes Center Aarhus’ initiativ Klinik for Atleter.

EXCITE-1 studiet kan være med til at styrke klinikken, der hjælper idrætsaktive personer med type 1-diabetes, så de kan dyrke sport på lige fod med atleter uden diabetes. Klinikken er den første af sin slags i Danmark, og kun få lignende klinikker eksisterer på verdensplan.

Klinik for Atleter har et begyndende samarbejde med danske og udenlandske forskere, og gennem forskningsprojekter ønsker Rakel Fuglsang Johansen og kollegerne at bidrage med ny viden og synliggøre SDCA på den internationale scene, når det gælder diabetes og motion.

Støtten til EXCITE-1 studiet forventes at bidrage til flere nye forskningsprojekter med udgangspunkt i det kliniske initiativ.

Om bevillingerne fra Danmarks Frie Forskningsfond

”Med i alt 8,5 millioner kroner frikøber Danmarks Frie Forskningsfond ni klinikere, der med deres forskningsprojekt skal være med til at styrke og forny den danske, sundhedsfaglige forskning. I 20-50% af deres arbejdstid skal bevillingsmodtagerne således bedrive forskning sideløbende med deres praktiske lægegerning i op til en tre års periode.”

Læs mere om bevillingerne på Danmarks Frie Forskningsfonds hjemmeside.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke. Tilmeld dig her, så modtager du en nyhedsmail 2-4 gange om året.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?