18-11-2022

Det første hold diplomuddannede diabetessygeplejersker blev fejret den 17. novebmer 2022. Foto: Lizette Skotbo Kabré.

Røde kinder og store smil. Sådan ser en gruppe diabetessygeplejersker ud efter flere flotte taler om deres netop afsluttede uddannelsesforløb. Og der var al mulig grund til at være glad og stolt. Gruppen er nemlig første hold igennem på den nye diplomuddannelse i diabetessygepleje, og det blev fejret den 17. november på Professionshøjskolen Absalon.

I april 2021 skete der noget helt nyt: Der startede det første hold på det nye uddannelsestilbud for sygeplejersker, der arbejder med diabetes. Og det var ikke bare første hold. Det var første gang nogensinde, at der er blevet udbudt en diplomuddannelse til diabetessygeplejersker på tværs af landet.

Og halvandet år senere, den 17. november 2022, blev holdet fejret efter at have afsluttet uddannelsesforløbet. 15 sygeplejersker fra både Region Midtjylland, Hovedstaden og Sjælland samt enkelte kommuner fik deres eksamensbevis denne dag. Og spørger man dem, er de meget glade for den nye uddannelse.

- Jeg har fået en langt større forståelse for kompleksiteten af diabetesområdet. Uddannelsen har været en stor inspirationskilde til min egen praksis, og jeg føler, jeg har et større fagligt fundament at stå på, nu hvor jeg er færdig. Jeg har hele tiden været klar over, at diabetes ikke bare er diabetes, men uddannelsen har alligevel givet mig både faglige og didaktiske metoder, som gør mig til en dygtigere diabetessygeplejerske, fortæller Anne Jørgensen, der er diabetessygeplejerske på Regionshospitalet Gødstrup i Region Midtjylland.

Praksisnær undervisning der kan bruges til noget

Og flere af holdets diabetessygeplejersker er enige om, at det har været et meget udbytterigt forløb.

- Selvom jeg har været diabetessygeplejerske i 10 år, har jeg flere gange fået aha-oplevelser om min daglige praksis. Fx har jeg fået øjnene op for det kultursammenstød, der nogle gange kan opstå, når jeg som behandler møder en med anden kulturel baggrund. Nu er jeg meget bedre klædt på til opgaven, fortæller diabetessygeplejerske Mette Kolle Hansen fra Steno Diabetes Center Sjælland.

- Jeg har hele tiden været klar over, at diabetes ikke bare er diabetes, men uddannelsen har alligevel givet mig både faglige og didaktiske metoder, som gør mig til en dygtigere diabetessygeplejerske, fortæller Anne Jørgensen, der er diabetessygeplejerske på Regionshospitalet Gødstrup i Region Midtjylland. Foto: Lizette Skotbo Kabré

Og det er ikke kun diabetessygeplejersker fra hospitalerne, der tager en masse med sig fra uddannelsen:

- Uddannelsen har været dejligt praksisnær hele vejen igennem, og jeg kommer helt sikkert til at bruge meget af det fremover. Jeg tror bestemt, at mange fra den kommunale sygepleje kan få glæde af sådan en uddannelse. Vi ser mange borgere med diabetes, og her får du virkelig mulighed for at dykke ned i specialet, fortæller Dorthe Martinsen, der er sygeplejerske af baggrund og forløbskoordinator i Rødovre Kommune.

En uddannelse med plads til fordybelse og netværk

Det glæder at høre Marie Sonne Kristensen, programchef for uddannelse i Steno Diabetes Center Sjælland og en af initiativtagerne til uddannelsen:

- Jeg er rigtig glad for, at mange er så positive. Hele formålet med uddannelsen har netop været at give sygeplejersker mulighed for formelt at specialisere sig inden for diabetes. Mange har længe efterspurgt det her, og vores håb er da, at vi har givet diabetessygeplejersker mulighed for at fordybe sig, blive endnu dygtigere og også for at få et netværk på tværs af landet.

Og Vibeke Lund Munk, diabetessygeplejerske på Steno Diabetes Center Copenhagen, føler også, hun har fået meget mere med tilbage til klinikken, end da hun startede på uddannelsen.

- Det har været et meget spændende forløb, og jeg har lært rigtig meget. Jeg er også meget glad for at have lært så mange kolleger at kende fra hele landet. Vi har udvekslet erfaringer og fulgtes ad gennem de sidste halvandet år, hvilket har været virkelig værdifuldt. Jeg tror helt bestemt, vores hold kommer til at bevare kontakten på forskellig vis, selvom uddannelsen nu er slut, afslutter hun.

Se en film om uddannelsen og billeder fra fejringen af det første hold herunder.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?