01-02-2022

Landets fem Steno Diabetes Centre, Diabetesforeningen og Helbredsprofilen.dk er gået sammen i et nationalt projekt om at udvikle film med svar på mange af de spørgsmål, der fylder i hverdagen, hos lægen og i mødet med omverdenen, når man har diabetes.

Når diabetes flytter ind i familien, flytter der også en masse spørgsmål med. Mange af svarene kan de over 280.000 danskere med diabetes finde i helt nye videoer på Helbredsprofilen.dk. Videoerne er udviklet i samarbejde med Diabetesforeningen og de fem Steno Diabetes Centre.

Hvad må jeg spise, når jeg har diabetes? Hvad betyder diagnosen for mig selv og mine nærmeste? Hvor meget skal jeg bevæge mig for at det virker? Kan jeg stadig passe mit arbejde? Kan jeg leve et normalt liv?

Disse og mange andre spørgsmål kan du finde svar på i et nyt videounivers om diabetes på Helbredsprofilen.dk.

- Brugbar og let forståelig patientinformation er afgørende for at støtte personer med diabetes og deres pårørende til den bedst mulige tilværelse. Video er et stærkt medie, som også har den fordel, at det ikke kræver særlige forudsætninger, så vi kan nå rigtig mange den vej, siger Lise Tarnow, direktør for Steno Diabetes Center Sjælland.

De nyproducerede film kan bruges af alle, der lever med diabetes, og deres behandlere, som en del af patientvejledningen. Filmene skal give viden og gode råd til et godt liv med diabetes – et digitalt hjælpemiddel, borgerne kan benytte i eget hjem 24/7.

Filmene er udviklet af blandt andet læger, sygeplejersker, psykologer og personer, der selv lever med diagnosen tæt inde på livet.

-> Find videoerne om diabetes her.

 

Et stærkt samarbejde

Målet er at samle alle gode kræfter i hele landet og gøre informationen let tilgængelig for personer med diabetes og deres pårørende i Danmark. Filmene dækker blandt andet emner som symptomer, behandling, mental sundhed og personlige erfaringer med sygdom, fordomme og hverdagsliv.

- Vi er glade for, at Helbredsprofilen.dk nu også rummer information om diabetes, som berører mange danskere. Samarbejdet med landets førende eksperter i Steno-centrene og Diabetesforeningen er til stor gavn for mennesker med diabetes. De kan nu sidde i eget hjem og blive klogere på deres sygdom, og samtidig kan filmene gøre samarbejdet mellem dem og behandleren endnu bedre, siger Susanne Lundvald, formand for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Det er landets fem Steno Diabetes Centre, Diabetesforeningen og Helbredsprofilen.dk, der er gået sammen i et nationalt projekt om at udvikle film med svar på mange af de spørgsmål, der fylder i hverdagen, hos lægen og i mødet med omverdenen.

Diabetes i tal

  • Mindst 280.000 danskere har diabetes
    • ca. 252.000 har type 2-diabetes (inklusiv MODY og LADA)
    • ca. 28.000 har type 1-diabetes
  • Op mod 60.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det
  • 300.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes)
  • Antallet af personer med type 2-diabetes er mere end tredoblet siden 1996
  • Antallet af danskere med type 2-diabetes er stærkt stigende og vil stige i årene fremover.
  • Diabetes kostede i 2011 det danske samfund omkring 87 mio. kr. om dagen.

Læs mere om diabetes i tal her.

Fakta om type 1-diabetes og 2-diabetes

Fakta om Helbredsprofilen

Kontakt

Elisabeth Walbom Harders
Chefkonsulent, Leder af Uddannelsesenheden

elhard@rm.dk
+45 2371 0580

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?