14-03-2022

Der er flere fordele ved en sund og aktiv livsstil, hvis du har type 2-diabetes. Men det er vigtigt at holde fast i behandlingen. Her får du overlægens gode råd, hvis du har type 2-diabetes.

Hvis du har type 2-diabetes, kender du sikkert de gode råd om sund kost, regelmæssig motion osv.

- Rådene er bestemt værd at følge, men først og fremmest er det vigtigt at følge behandlingen og tage den medicin, som du har fået ordineret mod sygdommen, fremhæver Søren Tang Knudsen, overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus.

Behandlingen kan forebygge skader og komplikationer som følge af sygdommen.

Type 2-diabetes kan udløse et mindre arsenal af forskellige lægemidler – heriblandt blodtryks- og kolesterolsænkende medicin.

- For nogle patienter kan det være svært at holde fast i behandlingen. De mærker måske ikke nogen forskel i hverdagen, og hvad skal de så med al den medicin. Hvis de oven i købet har bivirkninger af medicinen, kan det føles som en høj pris at betale for at forebygge skader på længere sigt. Men jeg understreger altid vigtigheden af at følge behandlingen, fordi den virker, siger Søren Tang Knudsen.

Det er også vigtigt at gå til de samtaler og undersøgelser, som indgår i dit behandlingsforløb. Det er heldigvis blevet lettere, fordi blodprøver og undersøgelser af fødder, nyrer mm. nu foregår samme dag.

Gevinster ved sund livsstil

Hvis du har forstadier til type 2-diabetes, kan en sundere livsstil ofte forebygge sygdommen eller forsinke den i at udvikle sig.

Hvis du har type 2-diabetes, er der flere fordele og sidegevinster ved at følge rådene om sund kost, regelmæssig motion og rygestop.

En sund og aktiv livsstil kan forbedre dit almene velbefindende i hverdagen og sænke behovet for medicinsk behandling.

Spis sundt og varieret

Du behøver ikke følge en bestemt form for diabeteskost. Du kan med fordel følge de officielle kostråd:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget.
  • Spis flere grøntsager og frugter.
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk.
  • Spis mad med fuldkorn.
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter.
  • Spis mindre af det søde, salte og fede.
  • Sluk tørsten i vand.

Vær fysisk aktiv

Fysisk aktivitet påvirker både dit almene velbefindende og dit blodsukker, blodtryk og kolesterol i en positiv retning. Samtidig sænker du din risiko for hjertekarsygdomme. Hvis du vil tabe dig eller fastholde et vægttab, er fysisk aktivitet også vigtigt.

Farvel til tobak

Det er veldokumenteret at rygestop nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme og nyresygdom.

Selv et lille vægttab kan gøre en forskel

Hvis du er overvægtig, kan selv et lille vægttab forbedre din blodsukkerregulering, dit blodtryk og kolesteroltal. Drop de hårde slankekure og vælg sundere hverdagsvaner i stedet for.

 

Læs også

Flere får type 2-diabetes: Det handler ikke kun om livsstilKost - Kulhydrattælling.jpg

Hos nogle spiller generne stærkt ind, mens det hos andre især er livsstilen, der er afgørende, om man udvikler type 2-diabetes.

Derfor får man type 2-diabetes

De første tegn på type 2-diabetes kommer ofte snigende

blodsukkermåling.jpg

Symptomer på diabetes bliver ofte forvekslet med almindelige småskavanker. 

Disse symptomer skal du holde øje med

Klik dig klogere på diabetes

Små film med gode råd til livet med diabetes. En dansk vidensportal med forskningsbaseret viden om diabetes i øjenhøjde. Podcasts om diabetes og den nyeste forskning.

Find inspiration og fakta om diabetes her