I juni 2023 gik den 70-årige legatmodtager Bjørn Richelsen på pension som overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og Klinik for Hormon og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital. Han fortsætter heldigvis sit virke som professor.

21-06-2023

Bjørn Richelsen, professor ved Aarhus Universitet og netop pensioneret overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og Hormon og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital, har modtaget Diabetesforeningens Niels Schwartz Sørensens Legat 2023. Det sker for hans omfattende forskning i fedtceller og overvægt.

Bjørn Richelsen var en af de første, som videnskabeligt studerede fedtcellers betydning for overvægtige mennesker, og han har bidraget med afgørende forståelse af de basale mekanismer bag fedmens skadelige virkninger.

Ifølge Diabetesforeningens bedømmelseskomite har Bjørn Richelsen ydet en imponerende indsats på dette forskningsområde og det er derfor oplagt, at hans indsats hædres.

70-årige Bjørn Richelsen har også været primus motor i Danmark for at bruge de nyeste forskningsresultater på området til gavn for personer med overvægt - heriblandt personer med type 2-diabetes.

Aarhus på verdenskortet

Niels Jessen, forskningschef hos Steno Diabetes Center Aarhus, bifalder bedømmelseskomiteens valg af legatmodtager:

- En bedre kandidat til det sidste Niels Schwartz Sørensens legat vil man ikke kunne finde. Bjørn Richelsen har gennem en lang karriere ledt fedme- og ernæringsforskning frem i Danmark og denne karriere blev startet med Professor Niels Schwartz Sørensen som mentor. Bjørn Richelsen og Niels Schwartz Sørensen bragte i sin tid Aarhus Amtssygehus på verdenskortet og vi er taknemmelige for, at Bjørn har bragt sin kompetence og viden ind i Steno Diabetes Center Aarhus.

- Lige som Niels Schwartz Sørensen har Bjørn Richelsen samlet en gruppe kompetente forskere omkring sig, der kommer til at udvikle og ekspandere forskningsområdet i mange år fremover, siger Niels Jessen.

Bjørn Richelsen har også gjort en stor indsats omkring kirurgisk behandling af fedme, hvor hans afdeling på Aarhus Universitetshospital har været førende i Danmark. En behandling, som har vist sig at være effektiv og med bedre livskvalitet til følge.

Bjørn Richelsen har også været en af pionererne blandt forståelsen af fedmehormonet adiponectin og publiceret næsten 300 videnskabelige publikationer.

Bjørn Richelsen fik prisen på 72.000 kroner overrakt ved Dansk Endokrinologisk Selskabs årsmøde den 16. juni 2023 i Kolding.

Niels Schwartz Sørensens Hæderspris

  • Niels Schwartz Sørensens Hæderspris, der blev stiftet af Diabetesforeningen i 1992, er opkaldt efter diabetesprofessoren af samme navn.
  • Professor Schwartz Sørensen står som en pioner i dansk diabetesforskning og opbyggede forskningsenheden på Aarhus Universitetshospital, der også i dag er blandt de førende forskermiljøer i diabetesforskning.
  • I år var det sidste gang, at prisen uddeles.

Læs mere

Kontakt

Kontaktside Niels Jessen

Niels Jessen
Forskningschef

niels.jessen@biomed.au.dk
+45 2859 6352

Bjørn Richelsen
Clinical professor

richelsen@clin.au.dk
+45 5150 5149

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?