31-08-2018



Vidste du, at hver tredje menneske med diabetes lever et liv med tre eller flere andre diagnoser?

De ender ofte som kastebold mellem sundhedstilbud på hospitaler, i almen praksis og i kommunerne. Men hvordan sikrer vi, at de får den bedst mulige behandling dér, hvor bolden nu engang lander?

I et debatindlæg i Altinget sætter Diabetesforeningen fokus på denne mangel på sammenhæng i sundhedsvæsenet og foreslår markante investeringer i kommunerne som løsning:

"Det er banalt, men desværre nødvendigt, at konstatere, at det for patienten er rygende ligegyldigt, hvilket myndighedsniveau der tilbyder en given sundhedsydelse – bare de oplever sømløse overgange, og kvaliteten er i top. De nødvendige investeringer i et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen skal sætte de danske kommuner i stand til at opruste markant, når det gælder sundhedsfaglighed og -kompetencer."

Og de er ikke alene. Over hele den politiske linje og i den kommende sundhedsreform er der en klar dagsorden om, at vi skal styrke det nære sundhedsvæsen.

Patientens præmisser skal sætte retningen

Hos Steno Diabetes Center Aarhus er vi ikke uenige. Det er helt afgørende, at vi sætter patienten foran systemet og får endnu mere fokus på at udvikle sømløse patientforløb på tværs af sektorer. Og borgere med diabetes skal kunne få hjælp uden at skulle bevæge sig geografisk langt.

- Men det er imidlertid ikke sikkert, at vi bedst sikrer sammenhæng for vores patienter ved at opskalere på kompetencer og personale i kommunerne alene. Før dette skridt skal tages, skal vi sætte fokus på, hvordan det bliver gjort bedst for patienter og behandlere uden at tage ressourcer fra andre sygdomsområder, siger Annelli Sandbæk, enhedschef for Steno Diabetes Center Aarhus' særlige udviklingsenhed for tværsektorielt samarbejde og sammenhængende patientforløb.

Gør det bæredygtigt

- Ja, vi skal styrke det nære sundhedsvæsen og sikre sammenhæng for vores patienter. Men vi skal samtidig være opmærksomme på, at det sker på en bæredygtig måde uden en frakobling fra det øvrige sundhedsvæsen, fastslår Annelli Sandbæk.

Og det er netop ét af de områder, Steno Diabetes Center Aarhus i samarbejde med de øvrige Steno Diabetes Centre er sat i verden for at bidrage med svar til. Vi skal undersøge, udvikle, teste og evaluere nye ideer, initiativer og metoder til at skabe sammenhæng for diabetespatienter – og på sigt andre kronisk syge patienter med eksempelvis KOL og hjerte-karsygdomme.

- Det er en opgave, som vi går til med en stærk tro på, at vi gennem alliancer og frugtbare samarbejder på tværs af systemer, organisationer og sektorer - i universitetsverdenen, i regioner, i kommuner og i almen praksis - kan lykkes med at se nye veje, afslutter Annelli Sandbæk.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?