20-09-2019
Kroppens forbrænding påvirkes på samme måde, når ketonstoffer drikkes, som når de gives intravenøst, viser undersøgelse fra Steno Diabetes Center Aarhus præsenteret på EASD 2019.
Nyheden er fra Dagens Medicin.
Effekten af ketonstoffer, der indtages som en drik, påvirker kroppens forbrænding lige så godt, som når ketoner indtages intravenøst. Det viser resultaterne af en undersøgelse, som læge, ph.d. Mads Svart, Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitetshospital, har præsenteret på EASD 2019.
Der er tale om et randomiseret, kontrolleret overkrydsningsstudie, hvor seks raske unge mænd blev undersøgt to gange, hvor de drak henholdsvis en ketondrik og en saltvandsopløsning. Ud over at undersøgelsen viste, at oral indtagelse virker på samme måde som intravenøs indtagelse, viste resultaterne også, at ketondrikken effektivt, hurtigt og sikkert øgede plasmakoncentrationerne af ketoner hos deltagerne.
»Ketoner får kroppen til at ‘lukke ned’ for fedtfrisætningen til blodbanen. Vi så, at frisætningen af fedtsyrer faldt, og hastigheden af frisætningen blev mere end halveret. Samtidig kunne vi i fedtbiopsier se på fedtcellernes signalveje, og fandt, at cellernes enzymer for fedtfrisætning ‘slukker’,« siger Mads Svart til Dagens Medicin.
Frisætning af fedt til blodbanen får insulin til at virke dårligere, og giver et højere blodsukker. Derfor er forskning i ketonstoffer efter Mads Svarts vurdering et væsentligt forskningsområde inden for endokrinologien.
»Ketonstoffer har i mange år været metabolismens grimme ælling, men det er ved at ændre sig med en stigende forståelse af ketonstoffers gavnlige effekter for vitale organer,« siger Mads Svart, der samtidig påpeger, at der er behov for mere viden om, hvilken effekt ketonstoffer har på længere sigt og anvendt i en større skala.
»Ketondrikke er frit tilgængelige i helsekostbutikker og til salg på internettet som kosttilskud, og anvendes helt legalt og åbenlyst af f.eks. professionelle cykelryttere. Men der er fortsat meget, vi ikke ved om ketonstoffer. I vores undersøgelse påviser vi, at der er en gunstig, akut effekt, men vi ved ikke, om der er en langtidseffekt. Vi mangler store langtidsstudier, som kan hjælpe os med at svare på f.eks., om den gunstige effekt ved indtagelse af ketonstoffer bibeholdes over længere tid, om dosis skal øges over tid for at fastholde effekten, og om der er bivirkninger ved længere tids brug, som vi slet ikke er opmærksomme på nu,« siger Mads Svart.
Læs også
Tilmeld dig nyhedsmail her
Tilmeld dig vores nyhedsmail og modtag udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside. Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.