Kan proteintilskud hjælpe med at undgå forhøjet blodsukker hos gravide med graviditetsdiabetes? Og kan proteintilskud hjælpe med at undgå komplikationer i graviditeten og ved fødslen? Det ønsker Steno Diabetes Center Aarhus og Klinik for Gravide, Aarhus Universitetshospital at undersøge med EASY-projektet (Effekter på omsætningen af sukker efter indtagelse af valleprotein hos kvinder med graviditetsdiabetes – fra diagnose til fødsel)

Vi søger kvinder med graviditetsdiabetes, der ønsker at deltage i vores forsøg ”EASY-projektet”.

Man ved at blodsukkeret især stiger og er forhøjet efter et måltid. Man ved, at blodsukkeret især stiger og er forhøjet efter et måltid. Studier har vist, at indtag af et proteintilskud umiddelbart forud for et måltid kan sænke blodsukkeret ved det efterfølgende måltid og timerne efter i raske personer og hos patienter med type 2 sukkersyge. Det har vist sig, at især valleprotein er effektivt til at nedsætte blodsukkeret.

Behandlingen af graviditetsbetinget diabetes består først og fremmest af ændring af kost og motionsvaner. Alligevel ender 20% med at få medicin til sænkning af blodsukkeret. Fødevarer der kan regulere blodsukkeret er derfor eftertragtede, og derfor er det oplagt at undersøge om valleprotein også sænker blodsukkeret hos gravide.

Forsøget forløber fra du får graviditetsdiabetes og indtil fødslen
Du vil modtage enten placebo eller valleprotein som du skal indtage inden morgenmaden hver dag. Det vil være tilfældigt om du skal have placebo eller valleprotein.

Du skal møde på sygehuset to gange, hvor du vil blive undersøgt med blodprøver, målt og vejet, afgive en urinprøve og få målt af hvileenergiforbrug.

Forsøget fortsætter 4 dage derhjemme efter forsøgsdagene, hvor du får et apparat på, der konstant måler dit blodsukker og en aktivitetsmåler. I to af dagene får du udleveret mad til alle måltiderne, og skal registrere hvor sulten du er. I alle dagene og i 2 tilfældige dage i løbet af forsøget vil du blive bedt om at føre dagbog over, hvad du har spist.

Når du har født, vil du få besøg i løbet af ugen efter fødslen. Her vil du få et spørgeskema og få taget en blodprøve. Tykkelsen på barnets hudfolder vil blive målt for at vurdere barnets fedtprocent. Undersøgelse er uden gener for barnet. Hvis mælken er løbet til, vil du blive bedt om en mælkeprøve. Såfremt du føder i Århus vil vi også tage en blodprøve fra moderkagen efter at denne er født, og navlesnoren er blevet klippet.

Du kan deltage i projektet, hvis du

 • har graviditetsdiabetes
 • kan møde i laboratoriet første gang inden graviditetsuge 32+6
 • har normalt blodtryk
 • er over 18 år gammel
 • spiser morgenmad regelmæssigt
 • ikke har dagligt indtag af proteintilskud
 • ikke har fødevareallergier
 • ikke får insulin
 • ikke venter tvillinger
 • ikke har PCOS
 • ikke lider af alvorlig kvalme og opkastninger

Spørgsmål og svar

Hvad kræver det at deltage?

Hvor foregår det?

Hvor lang tid tager det?

Bliver jeg godtgjort for deltagelse?

Hvordan håndterer I min data?

Hvad får jeg ud af at deltage

Hvem står bag projektet?

Hvordan kan jeg deltage?

Kontakt

Stine Smedegaard
Læge og ph.d. studerende

Medicinsk/Steno forskningslaboratorium, Aarhus Universitetshospital

Steno Diabetes Center Aarhus

+45 2071 4671
stinesmedegaard@clin.au.dk