04-03-2021

Johan Baier har netop modtaget 1.1 mio. kr. af Danish Diabetes Academy til et ph.d. projekt hos Steno Diabetes Center Aarhus. Her skal han forske i, hvordan vi forebygger, at personer med diabetes udvikler hjertekarsygdom. Foto: privat.

Jonathan Baier, læge, har fået 1.1 mio. kr. af Danish Diabetes Academy til et ph.d.-forløb ved Steno Diabetes Center Aarhus. Målet er at finde forklaringen på, hvorfor mennesker med diabetes har større risiko for hjertekarsygdom – og derefter finde forebyggelse og udvikle bedre behandling.

Nyheden er fra Danish Diabetes Academy.

Da læge Jonathan Baier i sit introduktionsforløb arbejdede på hjerteafdelingen på Vejle Sygehus, behandlede han hver dag patienter med både hjertesygdom og diabetes. Dem er der mange af - mennesker med diabetes har 2-3 gange øget risiko for at udvikle hjertekarsygdom end andre - men står det til Jonathan Baier, skal der laves om på det.

I den ph.d., han netop har fået penge til fra Danish Diabetes Academy, er endemålet at forebygge, at personer med diabetes også udvikler hjertekarsygdom.

- Kan vi lykkes, vil det være af stor betydning for både patienternes livskvalitet og for samfundsøkonomien. Diabetes og hjertesygdomme er dyre sygdomme, siger han.

Medicin reducerer risiko for hjertesygdom

Hans store interesse samler sig om det anti-inflammatoriske middel colchicin, som er billigt, og som har vist sig at reducere risikoen for hjertesygdom hos patienter med en nylig blodprop i hjertet, også hos patienter med type 2 diabetes.

Endnu ved man ikke hvorfor – og det er dette svar, Jonathan Baier skal jagte i sin ph.d.

- Når vi forstår, hvordan medicinen virker, kan vi optimere både forebyggelsen og behandlingen og formentligt også medvirke til udvikling af nye behandlinger, siger han.

Jonathan Baier skal gennemføre sit ph.d.-forløb på Steno Diabetes Center Aarhus med professor, overlæge, dr.med. Per Løgstrup Poulsen som sin hovedvejleder og med Esben Laugesen – tidligere DDA postdoc - som co-vejleder.

Desuden er det på plads, at han skal forske i tre måneder på universitetet i Paris hos professor Pierre Boutouyrie fra universitetets hjerteforsknings center og bl.a. se på, hvordan deres patienter responderer på colchichin-behandling.

Efterprøve forsøg på 70 patienter

Jonathan Baiers hypotese er, at colchichin virker ved at nedsætte stivheden i de store blodårer, bedrer funktionen af de små blodkar og reducerer inflammation i hovedpulsåren hos patienter med type 2 diabetes.

Det vil han efterprøve i et forsøg ved at inkludere 70 patienter med type 2 diabetes, der allerede har hjertekarsygdom. Halvdelen får colchicin i seks måneder, den anden halvdel placebo.

- Kan vi få klarlagt mekanismen, regner vi med at nå tre ting: 1) Bane vejen for forebyggelse af hjertekarsygdom hos mennesker i risiko for udvikling eller forværring af hjertekarsygdom, 2) Bidrage til at identificere patienter, der vil have gavn af behandlingen og 3) Danne basis for udvikling af endnu mere effektive lægemidler, siger han.

Fakta

  • Titel og navn: Cand.med. Jonathan Baier, f 1990
  • Har fået bevilliget 1.1 mio. kr. af Danish Diabetes Academy
  • Titel på projekt: Effect of colchicine on cardiovascular target organ damage in patients with type 2 diabetes
  • Forskningsinstitution: Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet
  • Hovedvejleder: Professor, overlæge, dr.med. Per Løgstrup Poulsen

Kontakt

Mail: baier112@me.com
Tlf: +45 4264 7797

Kontakt Danish Diabetes Academy

Managing Director Tore Christiansen
Mail: tore.christiansen@rsyd.dk
Tlf: +45 2964 6764

Kontakt

Per Løgstrup Poulsen
Clinical professor

perpouls@rm.dk
+45 29846242

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?