29-03-2021

Et nyt internationalt studie med dansk deltagelse viser, at motion under graviditet potentielt kan beskytte barnet mod overvægt og type 2-diabetes senere i livet. Niels Jessen (tv), forskningschef og professor, har sammen med forskerkolleger fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Steno Diabetes Center Aarhus bidraget til studiet.

Motion under graviditet kan have betydning for, hvilke gener der kommer til udtryk hos barnet – og kan derfor potentielt beskytte mod udvikling af overvægt, type 2-diabetes og andre livsstilssygdomme senere i livet. Det viser et nyt internationalt studie, som forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Steno Diabetes Center Aarhus har bidraget til.

I dag lever hvert femte barn eller ung med overvægt eller svær overvægt. Tager de overvægten med sig ind i voksenlivet, stiger risikoen for at udvikle blandt andet type 2-diabetes, hjertekarsygdom og andre livsstilssygdomme.

Derfor arbejder mange forskere på at knække koden til at forebygge overvægt hos børn. Men da det stadig er lidt af en gåde, hvorfor nogle børn udvikler overvægt, mens andre ikke gør, er tilstanden også mere kompleks at forebygge, end mange forestiller sig.

- Vi ved dog, at en kim til overvægt kan blive lagt allerede i fosterstadiet, hvor ikke blot gener fra mor og far men også påvirkninger fra moderens omgivelser har betydning. Moderens helbred og livsstil under en graviditet kan altså påvirke barnets risiko for overvægt og type 2-diabetes, og der er dannet en ond cirkel, hvor overvægten gives videre til næste generation, siger Niels Jessen, forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus og professor ved Aarhus Universitet.

Fokus på forebyggelse frem for behandling

I et nyt studie, netop publiceret i det anerkendte tidsskrift Cell Metabolism, har Niels Jessen sammen med en gruppe forskere fra USA, Canada, Japan og Danmark nu vist, at motion under graviditet kan have indflydelse på, hvilke gener der kommer til udtryk hos barnet - og kan derfor potentielt beskytte mod udvikling af overvægt, type 2-diabetes og andre livsstilssygdomme senere i livet.

- Studiet er interessant, fordi vi er blevet klogere på en ny tilgang til overvægt og type 2-diabetes, hvor vi kan fokusere på at forhindre udviklingen af disse tilstande allerede før, barnet er født, fremfor at behandle dem, når de er opstået - og dermed bidrage til bryde overvægtens onde cirkel, siger Niels Jessen.

Forsøg med mus og kliniske studier

I studiet har forskerne først gennem dyreforsøg vist, at museunger af fysisk aktive gravide mus har bedre forbrænding af sukker og fedt, end hvis mødrene er inaktive. Det viste sig at være proteinet SOD3, der blandt andet produceres i moderkagen, som er ansvarlig for den bedre forbrænding.

- De fysisk aktive gravide mus havde mere SOD3 i blodet end de inaktive, og det tyder derfor på, at motion øger SOD3, som igen har positive effekter på fosteret, siger Niels Jessen.

Proteinet blev efterfølgende undersøgt hos gravide kvinder ved målinger på Aarhus Universitetshospital. Her så forskerne, at SOD3 stiger i takt med, at moderkagen vokser og i nogle tilfælde med fysisk aktivitet. Ifølge Niels Jessen bekræfter det, at SOD3 produceres af moderkagen - og at produktionen øges ved fysisk aktivitet.

Læs også: Gravides motion udløser molekyler, der kan styrke barnets sundhed (artikel i ScienceNews)

Protein kan skrue op og ned for arvemateriale

- Selvom man er født med et sæt gener, som følger én resten af livet, så viser vores studie, at SOD3 kan virke ved at op- og nedregulere fosterets arvemateriale. Altså skrue op og ned for, hvilke gener der skal komme til udtryk hos barnet, siger Niels Jessen.

På den måde kan SOD3 ifølge Niels Jessen være med til at bestemme det kommende barns evne til at forbrænde sukker- og fedtstoffer - og dermed sandsynligvis også barnets risiko for at udvikle eksempelvis overvægt og type 2-diabetes.

Nu skal nye forsøg undersøge, hvorfor motion øger produktionen af SOD3 og hvordan den nye viden bedst muligt kommer gravide og deres børn til gavn.

- Det er vores forhåbning, at vi i fremtiden kan udnytte denne viden til at hjælpe for eksempel kvinder, hvis børn har øget risiko for at udvikle overvægt og type 2-diabetes med en træningsform, der effektivt kan gavne barnet allerede under graviditeten. Det er noget, vi vil forske videre i, siger Niels Jessen.

Bag om forskningsresultatet

Læs den videnskabelige artikel

Forskere fra Danmark, som har bidraget til studiet

Kontakt

Kontaktside Niels Jessen

Niels Jessen
Forskningschef

niels.jessen@biomed.au.dk
+45 2859 6352

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?