15-09-2021

Gavner blåbær og vaccination hjertet? Det undersøger Ole Frøbert blandt andet i sin eksperimentelle forskning – blandt sovende bjørne i de svenske skove og i et stort internationalt studie med over 2.500 patienter med blodprop. Foto: Jens Peter Engedal

Ole Frøbert er tiltrådt som ny professor ved Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Aarhus. Han er også tilknyttet Örebro Universitetshospital i Sverige.

Bedre behandling af hjertesygdom og livsstilssygdomme som fx type 2-diabetes. Det er målet med Ole Frøberts forskning. Han er overlæge og specialist i interventionel kardiologi – og nu også professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

En del af professoratet er finansieret af Steno Diabetes Center Aarhus.

- Vi er utrolig stolte over, at vi sammen med Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital har kunnet bidrage til, at en international topforsker med så bred en forskningsportefølje kommer med på holdet, siger Niels Jessen, forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Eksperimentel forskning i klinikken

Udover at forske i nye behandlingsformer af hjerte- og livsstilssygdomme arbejder Ole Frøbert som overlæge ved Örebro Universitetshospital i Sverige. Med sit nye professoratet ønsker han at styrke samarbejdet omkring den eksperimentelle forskning inden for diabetes, hjertesygdom og klinisk farmakologi i Aarhus og Sverige.

- Ole Frøbert kan bidrage med innovative måder at gennemføre klinisk forskning på. Han har vist eksempler på, hvordan man kan bringe klassisk videnskabelig metode med helt ud i klinikken ved for eksempel at kombinere registreringsarbejde med rekruttering til kliniske forsøg og ved at teste anvendelse af lægemidler til nye indikationer, siger Niels Jessen og afslutter:

- Jeg håber, at vi med Ole Frøbert på holdet kan tænke endnu mere ud af boksen og afprøve nye behandlingsmuligheder til gavn for vores patienter.

Gavner blåbær og vaccination hjertet?

Er det gavnligt for hjertepatienter at spise en masse blåbær eller få en influenzavaccination? Det søger Ole Frøbert blandt andet svarene på i sin eksperimentelle forskning.

Han er for eksempel nysgerrig efter at finde ud af, hvorfor bjørne kan spise sig fede i blåbær og derefter gå i vinterhi, uden at hjertet lider skade. Derfor har han taget blodprøver af sovende bjørne og fundet bevis for, at blåbær har en positiv virkning på hjertets funktion, fordi de virker kolesterolsænkende. Ole Frøbert undersøger nu i praksis, hvorvidt blåbær i høj koncentration kan hjælpe hjertepatienter i et studie med 900 deltagere.

I et andet internationalt studie har Ole Frøbert undersøgt, om influenzavaccination reducerer risikoen for nye blodpropper og død blandt hjertepatienter. Mere end 2.500 patienter med blodprop i hjertet deltog i studiet, som afslørede, at influenzavaccination indenfor 3 dage efter indlæggelse for blodprop reducerer risikoen for død af hjertesygdom det næstfølgende år med 40 procent.

Studiet, der er det hidtil største af sin art, er foretaget ved 30 hospitaler i Danmark, Sverige, Norge, Letland, Skotland, Tjekkiet, Bangladesh og Australien.

Kilder: Aarhus Universitet og Rigshospitalet.

Kontakt

Kontaktside Niels Jessen

Niels Jessen
Forskningschef

niels.jessen@biomed.au.dk
+45 2859 6352

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?