01-12-2022

Luke Johnston, klinisk forsker og teamleder ved Steno Diabetes Center, arbejder med at udvikle et softwareredskab, der skal hjælpe forskere med at styre og arbejde med data, så forskning kan udføres bedre og hurtigere. I dag modtager han Danish Diabetes Academys nye pris: "DDA Research Education and Networking Award".

Pressemeddelelse fra Danish Diabetes Academy:

- Du kender Amazon, ikke? Det, vi arbejder på, er, at det skal være lige så let at bestille data, som det er at bestille en bog.

Luke Johnston, klinisk forsker og teamleder ved Steno Diabetes Center, er en stor pædagog, når han skal fortælle om sit arbejde – et arbejde, der i dag har indbragt ham Danish Diabetes Academys (DDA) nye pris ”DDA Research Education and Networking Award 2022”. Prisen, som er på 25.000 kr., gives til en forsker, der har bidraget til at forbedre DDA's aktiviteter inden for uddannelse, talentudvikling, netværk og samarbejde. 

Han har ikke gået den lige vej til dette forskningsfelt, faktisk tværtimod. Han er canadier, 35 år, og han kom til Danmark i 2018 for dels at arbejde hos professor Daniel Witte, dels anvende de verdensberømte danske registre.

Han ville finde ud af, hvorfor mistrivsel sætter sig til sygdom, og søgte bl.a. svar på, hvad det betyder for risikoen for type 2-diabetes, at ens forældre bliver skilt, får svære økonomiske problemer eller immigrerer.

Og han ville bruge et kæmpestort materiale: Databaser med informationer om alle danskeres økonomi, sundhed, skilsmisser, forældrenes uddannelse, børnenes hospitalsindlæggelser, nylig immigration og forældrenes sundhedsstatus.

Amazon for forskere

Det var blot langt sværere at få data frem end forudset – og det fik ham til at ændre fokus, så han i dag er langt fremme med softwareredskabet Seedcase, der kan automatisere typiske dataopgaver.

- Det skal komme alle verdens forskere til gode. De skal få mulighed for at bruge mere tid på at forske og mindre tid på at sende emails frem og tilbage for at skabe klarhed over, hvad er og ikke er tilgængeligt i data, som han siger.

Og det er her, Amazon kan bruges til at forklare udenforstående, hvad han arbejder med.

- I mange forskningsfelter kan arbejdet med og struktureringen af data i åbne, anvendelige, transparente og tilgængelige måder være en betydelig barriere for fuldt ud at bruge data, indsamlet fra et studie. Det gælder særligt for større studier, som set på mange sundhedsområder. Vi arbejder derfor med at bygge et softwareredskab, som vi kalder Seedcase, der skal gøre det lettere at styre og arbejde med data, så forskning kan udføres bedre og hurtigere, siger han.

Med Seedcase kan det at søge, undersøge, finde og bestille tilgængelige data blive lige så let som det er at købe ind hos Amazon eller en anden webbutik. Det, man skal, er at indtaste de datavariabler, man ønsker, i en 'indkøbskurv' og sende en anmodning om disse variable til dem, der ejer data. De kan så på deres side hurtigt og let acceptere anmodningen uden nogen stor manuel indsats.

Læs også: Open Science: Bør forskningen sættes fri?

Har forandret datascience

Luke Johnston er nomineret til DDA Research Education and Networking Award 2022 af Helene Bæk Juel, Novo Nordisk Foundation Center for basic Metabolic Research, Københavns Universitet, og Daniel R. Witte, Department of Public Health, Aarhus Universitet, Aarhus Universitets Hospital, Steno Diabetes Center Aarhus.

I nomineringen slår de på, at han har været meget vigtig i arbejdet med at organisere adskillige træningskurser i Danish Diabetes Academy i programmeringssproget R, som i høj grad bruges i datavidenskab, statistik og systembiologi i biomedicinsk videnskab.

- Lukes indsats har øget DDA-postdocs og PhD-studerendes viden og kompetencer. Det er et meget stort fremskridt, siger de.

De understreger, at han har forandret datavidenskab/R-læringsmetoder og skabt et paradigmeskift i, hvordan undervisningen i det, der essentielt er et programmeringssprog, kan udføres ved at bruge nye læringsprincipper.

- Dertil kommer, at Lukes undervisning har fokus på reproducerbarhed og transparens, begge dele stadig vigtigere i alle typer videnskab, siger de.

Priskomiteen 2022 tilføjer, at "den betydelige tid og de kræfter, Luke har lagt I R-kurserne, viser en altruisme og et arbejde til gavn for hele forskningsfællesskabet, som sjældent bliver anerkendt, men som ikke desto mindre er ekstremt vigtigt for hele forskningsmiljøet."

DDA Research Education and Networking Award

Denne nyindstiftede pris gives til en dansk eller international forsker, som har bidraget til at forbedre DDA’s aktiviteter inden for uddannelse, talentudvikling, networking og/eller samarbejde. Prisen er på 25.000 kr.

Læs priskomiteens udtalelser om Luke her.

A framework for an open and scalable infrastructure for health data exemplified by the DD2 initiative

Luke Johnston, forsker og teamleder ved Steno Diabetes Center Aarhus, arbejder blandt andet med udvikling af software, der kan skabe en mere åben datainfrastruktur.

Læs mere her

Postdocs Talking: The Future is Transparent: Moving Towards Open Science

 

Hør flere af Luke Johnstons betragtninger om Open Science i podcasten "Postdocs Talking: The Future is Transparent: Moving Towards Open Science", der er produceret af Danish Diabetes Academy. 

Kontakt

Luke Johnston
Diabetes epidemiologist teamleader and researcher

lwjohnst@clin.au.dk
2259 7651

Luke Johnston

  • Luke Johnston, 35 år, er MSc, PhD, klinisk forsker og teamleder ved Steno Diabetes Center Aarhus.
  • Han er fra Canada og flyttede til Aarhus i 2018 for at forske i diabetesepidemiologi. Sideløbende med denne forskning leder han adskillige undervisningsaktiviteter, både for Danish Diabetes Academy og i andre sammenhænge.
  • Hans undervisningsfilosofi er at forsyne forskere med redskaber, så de kan udføre forskning, der er reproducerbart og i overensstemmelse med de åbne videnskabelige rammer. Hans undervisning sætter den studerendes læring i centrum, og den er baseret på nye pædagogiske modeller som fx. flipped classroom og STREAM.
  • Luke fremmer et imødekommende og støttende læringsmiljø ved at styrke et adfærdskodeks på sine kurser. Gennem alle sine kurser minder Luke deltagerne om at engagere sig respektfuldt med andre i overensstemmelse med dette kodeks. Han sætter handling bag ordene ved at fremme positive interaktioner, tage imod forskellige synspunkter og søge konstruktiv kritik fra kursister.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?