I patientens sted: 3 dage med pumpe og sensor
23-06-2022
Hvordan føles det at have en insulinpumpe på? Hvad sker der, når ens blodsukker bliver målt 24-7? Hvad gør man, når teknikken driller? Det mærkede behandlere fra flere af landets diabetesambulatorier på egen krop, da Steno Diabetes Center Aarhus for første gang var vært for det nationale insulinpumpekursus.
Insulinpumpekurset er landsdækkende og har hidtil været udbudt af Steno Diabetes Center Copenhagen. Fra 2022 bliver kurset på skift udbudt i henholdsvis Aarhus og København i et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Aarhus og Steno Diabetes Center Copenhagen.
- Flere og flere unge får insulinpumper, så jeg skal selvfølgelig også vide, hvordan man betjener og regulerer de her pumper, så jeg kan give den bedste vejledning til patienterne i vores klinik.
Sådan siger Anne Bull, der er sygeplejerske i Børn- og Ungeklinikken på Regionshospitalet Gødstrup.
I sidste uge var hun sammen med 23 andre sygeplejersker, diætister og læger fra diabetesambulatorier i hele landet på insulinpumpekursus hos Steno Diabetes Center Aarhus.
Og det var ikke kun teori, men også en bedre forståelse af patienternes hverdag, der var på programmet. I de tre dage, kurset varede, var kursisterne nemlig udstyret med diabetesteknologi i form af pumper til at dosere insulin og sensorer til at måle blodsukker.
- Det at blive behandlet for sin diabetes med teknologi kan være en stor indgriben i hverdagen. Derfor får kursisterne mulighed for at prøve det på egen krop, så de bedre kan sætte sig i patienternes sted, siger Sanne Fisker, der er overlæge ved Steno Diabetes Aarhus og én af underviserne på kurset.
Saltvand i pumpen
Selvom det var saltvand og ikke insulin, der var i kursisternes pumper, gik der ikke mange minutter, fra teknologien blev sat på, til de første aha-oplevelser meldte sig. For hvor gør man af pumpen, hvis man ikke har lommer i sit tøj? Og hvad gør man, når sensoren sidder forkert eller slangen er i vejen?
- Det er faktisk en ret stor omvæltning, og det er fedt at få lov at opleve de frustrationer, som patienterne også nogle gange kommer med, siger Josephine Zacho Olesen, klinisk diætist på Aalborg Universitetshospital og Steno Diabetes Center Nordjylland.
- Jeg tænker helt sikkert, at man bliver en bedre behandler af også selv at have haft det udstyr på, som man anbefaler. Man får en større indsigt i, hvad det vil sige at have insulinpumpe, afslutter Anne Bull.
Det er første gang, insulinpumpekurset bliver afholdt i Aarhus. Kurset er landsdækkende og har hidtil været udbudt af Steno Diabetes Center Copenhagen. Fremover bliver det udbudt på skift af de to centre i et samarbejde.
Fakta om kurset
- Kurset er for læger, sygeplejersker og diætister, som er involveret i diabetesbehandling med insulinpumper og glukosesensorer.
- Deltagerne lærer at bruge insulinpumpe- og sensorteknologiens muligheder og bliver fortrolige med de grundlæggende funktioner i pumpen.
- Kurset sætter desuden fokus på kulhydrattælling i behandlingen med insulinpumper.
- Kurset tager afsæt i nyeste evidensbaserede viden og består af oplæg, case-baserede diskussioner, gruppearbejde og praktiske øvelser i eksempelvis kulhydrattælling og brug af pumpe.
- Undervisningen varetages af læger, sygeplejersker og diætister fra Steno Diabetes Center Aarhus samt regionshospitalerne i Region Midtjylland.
Tilmeld dig nyhedsmail her
Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Målgruppe
Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.
Arbejder du i almen praksis i Region Midtjylland, kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev 'DiabetesNyt' her
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.
Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.
Smart, ikke?