06-10-2022

Udsving i blodsukkeret kan afholde nogle personer med type 1-diabetes fra at dyrke motion. I et nyt forskningsprojekt vil vi undersøge, om indtag af galaktose inden motion kan være løsningen og afhjælpe frygten for udsving i blodsukkeret. Novo Nordisk Fonden støtter forskningsprojektet med en bevilling på cirka 3 mio. kr.

Mange med type 1-diabetes har svært ved at styre deres blodsukker i forbindelse med motion. Det kan have indflydelse på den sportslige præstation – og om man overhovedet dyrker motion.

I et nyt forskningsprojekt støttet af Novo Nordisk Fonden med tæt på 3 mio. kr. vil vi undersøge, hvorvidt indtag af galaktose modvirker udsving i blodsukkeret.

Galaktose er en del af mælkesukkeret og kræver omdannelse i leveren, før vi kan forbrænde det, hvilket beskytter mod lavt blodsukker.

Læs også: Halvanden million kroner til forskning i motion, konkurrencesport og type 1-diabetes

 

Det er Esben Søndergaard, lektor og afdelingslæge ved Steno Diabetes Center Aarhus, som har modtaget bevillingen.

- Vi vil desuden scanne personer efter indtag af galaktose og se, hvordan de optager denne i muskelvævet. Vi håber på en god effekt, som baner vej for mere fysisk aktivitet blandt personer med type 1-diabetes, siger Esben Søndergaard.

Mere motion vil også kunne forebygge hjertekarsygdom i fremtiden.

Kilde: Aarhus Universitet.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Nyhedsmailen er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke. Tilmeld dig her, så modtager du en nyhedsmail 2-4 gange om året.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?