Stærke partnerskaber på tværs af sektorer skal sikre mere bevægelse og bedre sundhed blandt børn og unge
06-10-2022
Mange børn og unge bevæger sig for lidt. Nu skal to nye forskningsprojekter støttet af Novo Nordisk Fonden undersøge, hvordan vi gennem stærke partnerskaber på tværs af sektorer kan motivere børn og unge til at bevæge sig mere.
Forskning viser, at under en tredjedel af de 11-15 årige er aktive de anbefalede 60 minutter om dagen.
Hvordan kan vi skabe engagerende og motiverende rammer, som kan få børn og unge til at beværge sig mere?
Det skal to nye forskningsprojekter ved Steno Diabetes Center Aarhus, som netop har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fonden, nu undersøge og give bud på.
Målet er bedre sundhed, mindre overvægt, forbedret livskvalitet og bedre vilkår for indlæring.
Børnenes Kooperativ: Sunde bevægelsesvaner blandt skolebørn
I forskningsprojektet Børnenes Kooperativ undersøger vi, om en systemorienteret tilgang i et lokalområde kan skabe og vedligeholde sunde bevægelsesvaner blandt skolebørn i alderen 6-12 år.
Initiativet involverer og samler lokale ledere, aktører og borgere for at kortlægge det komplekse system, der påvirker bevægelsesvanerne hos børn i fem udvalgte kommuner på tværs af hele landet; Randers, Syddjurs, Odsherred, Vordingborg og Halsnæs.
Herefter iværksættes bæredygtige, lokale indsatser, der kan fremme og fastholde sunde bevægelsesvaner.
Forskningsprojektet, som er støttet med lige knap 10 mio. kr., er et samarbejde mellem Steno Diabetes Centrene i Aarhus, København og Sjælland, Aarhus Universitet, Deakin University, Sund By Netværket og Center for Forebyggelse i Praksis ved Kommunernes Landsforening.
Projektet ledes af Jane Nautrup Østergaard, programleder ved Steno Diabetes Center Aarhus.
- Vi har de seneste år afprøvet metoden i Havndal, et lokalsamfund i Randers Kommune, og på Møn i Vordingborg Kommune. Vi glæder os nu over, at vi kan skalere til et stort initiativ med 10 lokalsamfund på tværs af fem kommuner og med stærke samarbejdspartnere, siger Jane Nautrup Østergaard.
Læs også: Havndals Kooperativ: Sunde og glade børneliv
The Act-Child Study
I forskningsprojektet Act-Child vil vi undersøge, om fysisk aktivitet - især træning med høj intensitet - på sigt kan forbedre det psykiske og fysiske helbred hos børn med overvægt.
Projektet skal gennemføres i et samarbejde med Aarhus og Randers Kommune og inkluderer kommunernes allerede etablerede indsatser.
Projektet er støttet med ca. 6,5 mio. kr. og ledes af Jens Meldgaard Bruun, overlæge og professor ved Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet samt lægefaglig leder ved Nationalt Center for Overvægt.
Om bevillingerne fra Novo Nordisk Fonden
De to bevillinger er givet gennem Novo Nordisk Fondens program "Children, Health and Movement", som har til formål at støtte forskning og initiativer med fokus på bevægelse blandt børn og børns helbred. Der er i alt uddelt 60 mio. kr. til ni projekter. Læs mere her.
Kontakt
Jane Nautrup Østergaard
Programleder, PhD
janeos@rm.dk
+45 2388 2456
Jens Meldgaard Bruun
Clinical professor
jensbruu@rm.dk
+45 5094 5547
Tilmeld dig nyhedsmail her
Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.
Målgruppe
Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.
Arbejder du i almen praksis i Region Midtjylland, kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev 'DiabetesNyt' her
Abonnér på vores nyheder
Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.
Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.
Smart, ikke?