06-12-2023

Børn der løber.jpg

Børn bevæger sig mindre og mindre, nu vil initiativet 'Lokalsamfund i bevægelse' forsøge at ændre udviklingen.

Børn og unge bruger mindre og mindre tid på sport og udendørs leg, og flere oplever mistrivsel og uhensigtsmæssig vægtudvikling. Nu har over 2000 børn fået målt kondition og styrke og har svaret på spørgeskemaer. Deres resultater er det første skridt i 'Lokalsamfund i Bevægelse', som undersøger, hvad der skal til for at vende udviklingen.

Børn bevæger sig mindre og mindre, og mange leder efter en opskrift, der kan få børnene op på cyklerne og i gang med legen i skolegården. Baggrunden er, at mindre bevægelse, uhensigtsmæssig vægtudvikling og mere mistrivsel kan give grobund for sygdomme og lav livskvalitet gennem hele livet.

I projektet 'Lokalsamfund i Bevægelse' eller på engelsk 'Child COOP' har Jane Nautrup Østergaard og hendes kolleger netop afsluttet en stor runde med målinger af skoleelever i fem kommuner. Hun er programleder ved Steno Diabetes Center Aarhus og forskningsansvarlig for initiativet, der skal forsøge at fremme og fastholde sunde bevægelsesvaner blandt børn.

- Vi ved ikke præcist, hvorfor børn bevæger sig mindre i dag i forhold til tidligere. Der kan være forskellige forklaringer fra lokalsamfund til lokalsamfund, og da det samtidig er afhængig af mange andre faktorer som søvn, skærmforbrug og tilgængelighed er det meget komplekst. I initiativet her arbejder vi systemorienteret. Det vil sige, at vi involverer lokalsamfundet og kommunen, først i at afdække udfordringerne, for derefter at udvikle lokale løsninger og samtidig undersøge, om det kan give en bedre og mere langvarig ændring af børns bevægelsesvaner, fortæller Jane Nautrup Østergaard.

Kortlægger bevægelsesvaner

Mere end 2000 børn mellem 6 og 12 år har svaret på spørgeskemaer, haft bevægelsesmålere på i en uge, fået målt højde, vægt, styrke, motorik og kondition.

Resultatet af målingerne skal give et billede af, hvordan børnenes bevægelsesvaner og trivsel er i de udvalgte lokalsamfund i dag. Den viden skal indgå i initiativet, hvor forskerne undersøger, om en systemorienteret tilgang til udfordringen på sigt kan få børn til at bevæge sig mere hver dag.

- Vi kan ikke regne med at finde én magisk løsning, der gør, at vores børn bevæger sig mere, bruger mindre tid ved skærmen og er i bedre trivsel, siger Jane Nautrup Østergaard.

Samarbejder med lokalsamfund

For at afdække udfordringen med børns vaner kræver det ifølge Jane Nautrup Østergaard nye løsninger. Her kommer kommuner, lokalsamfund, lokale interessenter, skoler, børn og forældre i spil. For når de bliver involveret i at udvikle løsninger i deres eget lokalsamfund, kan det skabe en mere langsigtet ændring for børnene.

Initiativet er funderet på et tæt samarbejde med de fem kommuner, hvor skolerne ligger. Kommunerne har den lokale styring af initiativet og skal sammen med de øvrige lokale aktører kortlægge, hvad der påvirker børns bevægelsesvaner i deres lokalsamfund, og udvikle nye lokale løsninger. De fem kommuner, der deltager i initiativet, er Vordingborg, Halsnæs, Odsherred, Syddjurs og Randers.

- Det var været sjovt og givende at være ude blandt børnene på skolerne, og nu glæder vi os til næste fase. Her skal ansatte i de fem kommuner oplæres i at afholde workshops og følge processerne, og derefter vil kommunerne i 2024 være klar til at holde en række workshops i lokalsamfundene. Målet er at opbygge engagement og kapacitet i lokalområderne i løbet af 2024, siger hun.

Initiativet har ingen slutdato

'Lokalsamfund i Bevægelse' har ingen slutdato, men i 2026 vil det blive undersøgt om en ændring i udviklingen af lokalsamfund kan måles på børnenes bevægelsesvaner og trivsel.

- Jeg håber, vi kan registrere, at samarbejdet i lokalområder har udmøntet sig i en ændring i børnenes adfærd. Og jeg håber, at vi kan se, at børnene bevæger sig mere, er blevet stærkere og har en højere trivsel, siger hun.

Bag forskningsdelen af initiativet 'Lokalsamfund i Bevægelse' er fem forskningsinstitutioner, de tre Steno Diabetes Centre i Aarhus, Sjælland og København samt Aarhus Universitet og Deakin University i Australien.

Læs mere

Kontakt

Jane Nautrup Østergaard
Programleder, PhD

janeos@rm.dk
+45 2388 2456

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?