04-12-2023

Flere og flere mennesker får diagnosticeret diabetes, men i fremtiden er der færre ressourcer. Det er én af udfordringerne for sundhedsvæsnet i dag, og det var omdrejningspunktet, da diabetesområdet fra Region Midtjylland holdt Regional Udviklingsdag. Her var samarbejde og digitalisering på dagsordenen.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Der bliver flere patienter med diabetes, men færre ressourcer til at behandle dem, og det er en udfordring, som kræver nye løsninger både for klinikere og patienter. Derfor var udviklingen inden for digitalisering, AI og apps nogle af emnerne ved Regional Udviklingsdag 2023 i Gødstrup, hvor personale fra diabetesområdet i Region Midtjylland var samlet.

Udviklingsdagen løb af staben 30. november på Regionshospitalet Gødstrup, og klinikere og forskere fra Region Midtjylland var samlet for at få inspiration og nye idéer til fremtidens diabetesbehandling. Overskriften for dagen var Fremtidens diabetesklinik.

- Type 2-diabetes tordner frem. Der bliver flere patienter, mens sundhedsvæsnet får færre ressourcer, måske skal vi tænke diabetesbehandling på en helt ny måde, siger cheflæge ved Steno Diabetes Center Aarhus, Liselotte Fisker, der præsenterede programmet ved udviklingsdagen.

Klinikken kan blive en app

Patienter med diabetes vil fremover måske skulle bruge en app til deres behandling. Det betyder, at behandlingen varetages over en app, men at de kan kontakte deres klinik, hvis de får brug for hjælp eller har spørgsmål. Det giver patienter, som har styr på deres blodsukker en større frihed, mens behandlerne kan bruge tid på patienter, som har brug for ekstra hjælp.

De danske banker er et eksempel på, hvordan digitalisering har ændret en hel sektor. I dag er adgangen til banken en app på telefonen, hvor den ligger sammen med alle andre apps.

- I dag kan vi gøre noget lignende med fremtidens diabetesforløb. Behandlingen kan foregå digitalt, og forskellige studier viser, at hvis folk bare kan få fat i os, så kan et digitalt behandlingsforløb fungere lige så godt som i dag, forklarede Liselotte Fisker om fremtidens muligheder inden for diabetesbehandling.

Samarbejde er kernen i al udvikling

På udviklingsdagen handlede mange emner om både samarbejde og digitalisering. Netop samarbejde og dialog er fundamentet for, at man kan skabe nye løsninger, også når det gælder udviklingen af nye digitale platforme.

- Vi bliver klogere, når vi samarbejder på tværs, og det er helt nødvendigt, hvis vi skal imødegå de udfordringer, der lige nu er på diabetesområdet, understregede Liselotte Fisker.

Hun nævnte sammedagsscreening som et eksempel på, at man kan samarbejde og skabe nye, gode løsninger på tværs af regionen.

Idéer skal være globale

Martin Vesterby, der er læge og iværksætter, var hovedtaler på udviklingsdagen. Han talte om til det 'Grænseløse hospital' og om den måde, vi tænker hospital på i dag. Udfordringerne er store og kræver nye løsninger og gerne løsninger, der kan bruges globalt.

- Vi skal udvikle noget, der gør en forskel både lokalt og globalt. Men det betyder, at vi skal samarbejde langt bredere, end vi er vant til og ikke kun sparre med vores egne kolleger, sagde han.

Når det handler om at udvikle nye løsninger, advarede han mod gamle normer og kultur. Ord som "Plejer" kan ifølge ham ødelægge en udvikling, og det samme kan formodninger og antagelser.

Nye projekter blev præsenteret

På udviklingsdagen var der også en markedsplads med præsentationer af nye tiltag og projekter på diabetesområdet. De handlede for eksempel om gruppekonsultationer for børn, stenopanelet samt ny viden om at balancere blodsukker under motion.

Mange stillede spørgsmål undervejs, gik i dialog om emnerne og fik ny viden med sig hjem.

Dagen sluttede af med fire sessioner med oplæg om udvikling inden for diabetesområdet. De handlede kunstig intelligens, overgang mellem barn og voksen i et liv med diabetes, beslutningstagning på diabetesområdet og brugernes ambulatorium.

Udviklingsdagen er en del af den fælles-regionale indsats "Fremtidens diabetesklnik".

Kontakt

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.





Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?