18-08-2023

Initiativtagerne til det nye samarbejde på Aarhus Universitetshospital: Jens Fuglsang, overlæge ved Kvindesygdomme og Fødsler, og Ulla Kampmann Opstrup, overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Steno Diabetes Center Aarhus har etableret et unikt samarbejde på Aarhus Universitetshospital om at give kvinder med flere kroniske sygdomme og et graviditetsønske optimeret behandling og rådgivning forud for en graviditet. Indtil videre har 10 afdelinger meldt sig til det nye samarbejde – og der er plads til flere.

Kvinder med to eller flere kroniske sygdomme og et ønske om graviditet har ofte brug for at få optimeret deres behandling, omlagt deres medicin eller få specifik rådgivning før en planlagt graviditet.

Det kræver et tæt samarbejde mellem de forskellige hospitalsafdelinger, som kvinden er tilknyttet - en opgave, som kvinden tidligere selv har stået for at koordinere.

Men nu bliver det nemmere for disse kvinder at få adgang til den rette hjælp og behandling.

Samarbejde mellem hospitalsafdelinger til gavn for patienterne

Steno Diabetes Center Aarhus har sammen med Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital taget initiativ til et nyt samarbejde, som skal sikre, at det er afdelingerne og ikke kvinden selv, der skal koordinere behandlingen og dialogen.

Det skal blandt andet ske gennem såkaldte multidisciplinære teamkonferencer (MDT-konferencer), hvor kvinden og hendes behandlere fra relevante afdelinger mødes og sammen optimerer behandlingen forud for en planlagt graviditet.

- Vi er stolte af at være katalysator for opbygningen af dette unikke tilbud på Aarhus Universitetshospital, hvor kvinder med kroniske sygdomme og et graviditetsønske nu kan få en samlet og koordineret rådgivning og behandling fra alle behandlere på én gang, siger Ulla Kampmann Opstrup, overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus.

Den første MDT-konference bliver afholdt den 23. august. Det nye samarbejde løber i første omgang frem til sommeren 2024, hvor det skal evalueres. Herefter skal det besluttes, om tilbuddet skal gøres permanent og om det eventuelt skal implementeres på andre hospitaler i Region Midtjylland.

Læs mere om projektet her.

Projektet er udviklet på baggrund af Steno Diabetes Center Aarhus' erfaringer med MDT-konferencer og samarbejde omkring patienter med kroniske sygdomme på tværs af specialer.

Afdelinger på Aarhus Universitetshospital, der er med i det nye samarbejde

  • Afdeling for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme
  • Afdeling for Led- og Bindevævssygdomme
  • Afdeling for Klinisk Farmakologi
  • Afdeling for Øjensygdomme
  • Afdeling for Nyresygdomme
  • Afdeling for Mave- og Tarmkirurgi
  • Afdeling for Hormon- og Knoglesygdomme
  • Afdeling for Hjertesygdomme
  • Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler
  • Steno Diabetes Center Aarhus

Arbejder du på en afdeling på Aarhus Universitetshospital og vil du høre, hvordan I kan blive en del af det nye samarbejde? Så kontakt overlæge Ulla Kampmann Opstrup, Steno Diabetes Center Aarhus eller overlæge Jens Fuglsang, Kvindesygdomme og Fødsler.

Kontakt

Ulla Kampmann Opstrup
Overlæge

ullaopst@rm.dk
+45 2237 0857

Jens Fuglsang
Overlæge, Kvindesygdomme og Fødsler

jens.fuglsang@skejby.rm.dk
+45 3071 4690

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?