29-03-2023

Anette Andersen og Dunia Hessain har dykket ned i data fra flere end 40.000 borgere i Region Midtjylland.

Personer med type-2 diabetes oplever at have dårligere tandsundhed end andre. God tandbehandling kan mindske risikoen for alvorlige diabeteskomplikationer.

Dunia Hessain er videnskabelig assistent hos Steno Diabetes Center Aarhus. Med en baggrund som tandplejer og en sundhedsfaglig kandidatuddannelse interesserer hun sig for, hvordan diabetes og tandsundhed påvirker hinanden med et særligt fokus på social ulighed i sundhed.

I samarbejde med overlæge Anette Andersen har hun undersøgt sammenhængen mellem type 2-diabetes og selvrapporteret dårlig oral sundhed, altså hvordan folk selv beskriver, hvordan det står til med mund og tænder. 41.000 mennesker med og uden diabetes har svaret på 90 spørgsmål – en del om tænder og mund - i en stor spørgeskemaundersøgelse, Helbred i Midt. Svarene udgjorde sammen med data fra Danmarks Statistik grundlaget for studiet.

Dårligere tandsundhed hos folk med type 2-diabetes

Studiet viste, at personer med type 2-diabetes havde en større risiko for at rapportere dårlig oral sundhed sammenlignet med personer uden diabetes. Og jo lavere uddannelsesniveau, jo værre beskrev folk deres orale sundhed. Risikoen for at beskrive dårlig oral sundhed var størst for personer med type 2-diabetes med folkeskole som højeste gennemførte uddannelsesniveau, og risikoen aftager i takt med højere uddannelsesniveau.

Forskning viser, at en succesfuld parodontalbehandling – en meget grundig tandbehandling - kan reducere langtidsblodsukkeret (HbA1c) hos personer med diabetes med op til 0,65%.

Det lyder måske ikke af meget, men det kan have en væsentlig betydning. Studier tyder nemlig på, at en reducering i HbA1c på 1% kan mindske risikoen for alvorlige diabeteskomplikationer med op til 32%.

Læs mere

Kontakt

Anette Andersen
Programleder, overlæge, PhD 

anette.andersen@rm.dk
+45 2213 5605

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?