01-03-2023

Nu kan du igen læne dig tilbage og blive klogere på den nyeste forskning og viden om diabetes. I dag udkommer vi sammen med de andre Steno Diabetes Centre med tredje sæson af podcasten Diabetesforskerne, som også byder på episoder med forskere fra Grønland og Færøerne.

Kan fodbold forebygge type 2-diabetes? Hvem har gavn af sensorer? Kan vi forebygge type 2-diabetes allerede i foster-stadiet? Og kan insulin erstattes med en pille?

Gode spørgsmål kræver gode svar.

Og disse svar forsøger forskere fra de syv Steno Diabetes Centre at give deres bud på i tredje sæson af podcastserien Diabetesforskerne, som lanceres i dag.

Forskningsformidling i øjenhøjde

Diabetesforskerne er en podcast, hvor du kommer helt tæt på det, der forskes i lige nu på diabetesområdet.

I hver episode møder du en ny forsker, der fortæller om sit forskningsprojekt og hvordan det kan bidrage til et godt liv for personer med og i risiko for diabetes.

Lyt med hver onsdag

Den nye sæson består af i alt 14 episoder. Du kan lytte til de første fire episoder allerede i dag, mens resten af episoderne udkommer løbende hver onsdag.

Fra Steno Diabetes Center Aarhus kan du i episode 3 møde læge og ph.d. Kristian Funck, som forsker i, hvordan vi kan blive bedre til at forebygge og behandler hjerte-kar-sygdom, når man har type 2-diabetes.

I episode 9 kan du møde programleder og ph.d. Jane Nautrup Østergaard, som fortæller om, hvordan vi ved hjælp af  lokalsamfundsindsatser kan forebygge diabetes og overvægt blandt børn og unge.

Find alle sæsoner og episoder af Diabetesforskerne i din foretrukne podcastafspiller eller på steno-podcast.rm.dk.

1. Fodbold forebygger diabetes på Færøerne

Et studie har vist, at fodbold kan gøre underværker for mennesker, der har præ-diabetes. Boldspil er godt for iltoptagelse, blodtryk og knogler – og så nedsætter det risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Med i denne episode: Magni Mohr, professor i arbejdsfysiologi og tilknyttet Steno Diabetes Center Færøerne. Desuden professor i fodbold på SDU.

Læs artikel og lyt til episoden her.

2. Særlig medicin kan måske behandle hjertekar- og nyresygdomme

Sotagliflozin er medicin til personer med type 2-diabetes, som forbedrer blodsukker og blodtryk. Medicinen nedsætter også risikoen for forværringen af hjertekar- og nyresygdomme.

Nyt studie tyder på, det kan have samme gavnlige effekter på hjerte og nyrer for personer med type 1-diabetes.

Med i denne episode: Elisabeth Stougaard, læge og ph.d. på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Læs artikel og lyt til episoden her.

3. Kalkscore skal sikre den rette behandling mod hjertekarsygdom

Personer med diabetes er i risiko for at udvikle hjertekarsygdom, men der er stor forskel på, hvor stor den enkeltes risiko er.

Forskere arbejder på at blive bedre til at afgøre, hvilken forebyggelse der er bedst for den enkelte, så mængden af hjertekarsygdom nedbringes, og så ingen skal tage mere medicin end nødvendigt.

Med i denne episode: Kristian Funck, læge og ph.d. ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Læs artikel og lyt til episoden her.

4. Snart kan grønlændere med diabetes udredes og behandles for søvnapnø

Søvnapnø er en sygdom, der giver dårlig søvn, og mennesker med svær søvnapnø er ofte udmattede. Sygdommen kan også medføre forhøjet blodtryk, hjerteflimmer og blodpropper i hjerne og hjerte.

Der findes effektiv behandling i Danmark, men ikke i Grønland. Man kan kender heller ikke til udbredelsen af søvnapnø blandt mennesker med diabetes på Grønland, men det bliver der ændret på nu.

Med i denne episode: Mads Mose Jensen, reservelæge og Ph.d. hos Steno Diabetes Center Grønland.

Læs artikel og lyt til episoden her.

Kontakt

Katrine Holm Nielsen
Uddannelseskonsulent

katrni@rm.dk
+45 2027 2331

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Tilmeld dig her.

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?