Billede af forskningschef og professor Niels Jessen

11-05-2025

Søndag 11. maj fylder forskningschef og professor Niels Jessen fra Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet 50 år.

Han kom i kontakt med forskningsmiljøet allerede som medicinstuderende, og det har siden ført til en række priser og internationale anerkendelser for hans afdækning af mekanismerne bag type 2-diabetes.

Det hele begyndte med, at han undersøgte, hvordan sukker bliver optaget i musklerne. Han studerede kroppens processer under fysisk aktivitet og ved tilførsel af insulin og forsøgte at afkode de mekanismer, som styrer sukkerets vej til musklerne.  

Fandt én af de vigtige brikker 

”Jeg var med til at finde én af de brikker, som påvirker optaget af blodsukker. Vi fandt ud af, at lægemidlet metformin kunne påvirke optaget, udover insulin og fysisk aktivitet. Med vores forskning kom vi et skridt tættere på de mekanismer, der styrer den måde vi behandler sygdommen,” forklarer Niels Jessen, der kommer fra Aarhus og bor med sin familie i Risskov. 

I dag er metformin en del af behandlingen til personer med type 2-diabetes udover insulin og fysisk aktivitet.

Opdagelsen gav Niels inspiration til at fortsætte i forskersporet, og i 2019 modtog han EliteForsk Prisen, og sidste år modtog han Bagger-Sørensen Prisen 2024 for sin forskning. 

”Når man finder noget som forsker, er det som at være opdagelsesrejsende på ukendte territorier, og man finder noget, ingen har set før. Det er ikke tit, det sker. Men når man en gang mellem får lov at opleve det, er det som et fix. Det er meget inspirerende,” fortæller Niels Jessen.

Skulle samle diabetesforskningen 

Niels Jessen kom til Steno Diabetes Center Aarhus som forskningschef i 2018. Dengang fik han en helt særlig opgave: at samle den regionale forskning i diabetes og udvikle den.  

”Der skulle bygges et helt nyt center, og der var et klart mål. Det var ret unikt som forsker at få mulighed for at samle præcis det forskningsmiljø, man synes, der er allermest spændende,” siger han. 

Med etableringen af de regionale Stenocentre i 2018 fik diabetesforskningen midler og ledelsesmæssig opbakning, som var unik for forskningsmiljøet.  

”Det betød jo, at vi fik nogle ressourcer og muligheder, som ikke havde været der før. Vi har fået bibragt viden om problemstillinger og aspekter af det at have diabetes, som vi ikke havde mulighed for tidligere. Det har betydet, at der er kommet nye og bedre behandlingsmuligheder, som i dag hviler på et mere solidt vidensgrundlag. 

Blandt de forskningsmæssige milepæle, der er kommet med etableringen af Steno Diabetes Center Aarhus, peger han på forskningen i diabetisk gastroenteropati, der er en komplikation til diabetes.

Forskningen har afdækket, at diabetespatienter, som har mavetarmproblemer, kan få hjælp gennem en fæcestransplantation, hvor man henter bakterier fra raske menneskers maver og transplanterer dem i syge menneskers maver. 

En anden opdagelse er, at metformin ikke alene sænker blodsukkeret hos mennesker med type 2-diabetes men også forhindrer, at der vokser fedtvæv i musklerne.

Dermed kan man undgå en af komplikationerne til type 2-diabetes, som gør, at der dannes fedt- og bindevæv i musklerne. Niels Jessen stod selv bag afdækningen med sin forskning i type 2-diabetes. 

Visionen for de kommende år med forskning 

Visionen for forskningen ved Steno Diabetes Center Aarhus står tydelig for Niels Jessen. Det handler om at bruge registre og inddrage patienter i forskningen, men det handler også om at kunne stille de gode spørgsmål. 

”Som forskere skal vi blive endnu bedre til at stille de relevante spørgsmål. Og så skal vi kombinere de muligheder, vi har til rådighed. Det handler om at spørge vores patienter, at finde viden gennem registre og gøre brug af patienternes aktive deltagelse i forskningen,” fortæller Niels Jessen, der glæder sig over, at patienter er gode til at deltage i forskningen.  

I en travl hverdag med møder, rejser og mails, er der ting, som ifølge Niels Jessen er vigtige at huske. 

”Forskningen skal også handle om, at sårbare får bedre behandling, og vi skal også bidrage til, at den nye viden kommer alle til gode.” 

En fremtid med samarbejde  

I fremtiden vil forskere med forskellige fagligheder komme til at arbejde mere sammen om at afdække problemer relateret til diabetes, forudser Niels Jessen. 

”Diabetes er en kompleks sygdom, som påvirker hele kroppen, både hjerte, nyrer, tarme og så videre. Det kræver viden fra mange specialer at afdække den påvirkning fra diabetes.”  

Niels Jessen ser også, at der vil blive forsket mere i, hvordan kroppen fungerer. Flere og flere får type 2-diabetes, og målet er, at så få som muligt bliver ramt af sygdommen. 

”Flere får sygdommen, og vi skal blive klogere på det, vi spiser, og hvorfor vi bliver syge af det. Vores mad forandrer sig, vores kropssammensætning og sygdomme forandrer sig også. Alt det skal vi blive klogere på i fremtiden.” 

Kontakt

Niels Jessen
Forskningschef

niels.jessen@biomed.au.dk
+45 2859 6352

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og modtag udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Tilmeld dig nyhedsmailen her

Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside. Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.