Patient  i dialog med læge
Forsøgsdeltager Anne Lundin har været begejstret for resultaterne af fæcestransplantationen. ”Jeg har fået bedre livskvalitet og kan spise langt de fleste ting. Før kastede jeg jævnligt op og var nødt til at tage penicillin hver 3. uge.”

19-12-2024

Fæcestransplantation, hvor tarmbakterier fra donorer overføres til patienter, viser lovende resultater og kan blive en effektiv behandling mod diabetisk gastroenteropati.

Diabetisk gastroenteropati rammer op til en fjerdedel af alle med type 1-diabetes og medfører ofte invaliderende symptomer som kvalme, opkastning, oppustethed og diarré. Symptomerne skyldes skader på tarmens nervebaner, der påvirker både bevægelighed og bakteriesammensætning.

Nu viser et netop offentliggjort studie, som Steno Diabetes Center Aarhus har været involveret i, at fæcestransplantation (FMT) kan være en sikker og effektiv behandling.

- Patienterne oplevede en markant forbedring i deres livskvalitet og symptomer. Det er første gang, fæcestransplantation er testet specifikt på denne patientgruppe med placebobehandling som kontrol. Resultaterne er meget lovende, siger Katrine Lundby Høyer, hovedforfatter på studiet, ph.d.-studerende og læge på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, Aarhus Universitetshospital.

Færre symptomer og større livskvalitet

I studiet deltog 20 patienter med type 1-diabetes og gastroenteropati. De blev tilfældigt fordelt i to grupper. Den ene fik behandling med kapsler med donorfæces, mens den anden fik placebokapsler. Efter fire uger modtog alle deltagere donorfæces. Resultaterne var lovende:

  • Færre symptomer: Patienter, der fik kapsler med donorfæces, oplevede et fald i symptomer målt på Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS-IBS) fra 58 til 35. Placebogruppen så en mindre forbedring fra 64 til 56.
  • Forbedret livskvalitet: Livskvaliteten steg i gruppen, der fik donorfæces, fra 108 til 140, mens placebogruppen steg fra 77 til 92.
  • Milde bivirkninger: Bivirkningerne var milde og kortvarige, såsom diarré, oppustethed og mavesmerter, uden registrerede alvorlige bivirkninger.

FMT er allerede en anerkendt behandling mod infektion med bakterien Clostridioides difficile, der kan give diarré og tarmbetændelse, men det er første gang, metoden er testet mod diabetisk gastroenteropati.

Et gennembrud med stort potentiale

Professor og overlæge Klaus Krogh forsket i diabetiske tarmkomplikationer i mange år og ser et stort potentiale i behandlingen:

- For nogle patienter betyder FMT, at de kan genvinde kontrollen over deres hverdag. Vi håber at kunne gentage forsøget i større skala, så flere patienter kan få gavn af behandlingen.

Forskerne understreger, at yderligere forskning er nødvendig for at forstå de langsigtede effekter og præcist identificere, hvilke patienter der vil have størst udbytte af behandlingen.

Læs om studiet

Læs hele studiet i det videnskabelige tidsskrift eClinicalMedicine

 

Kontakt

Katrine Lundby Høyer

Læge, ph.d.-studerende på Klinisk Medicin, Aarhus Universitet,
Aarhus Universitetshospital, Lever-, Mave- og Tarmsygdomme

E-mail: kathoeye@rm.dk
Tlf.: +45 2195 6352

NIels Jessen

Forskningschef, Steno Diabetes Center Aarhus

E-mail: niels.jessen@biomed.au.dk
Tlf.: + 45 2859 6352

Tilmeld dig nyhedsmail her

Vores nyhedsmail er for dig, der ønsker udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Målgruppe

Nyhedsmailen er målrettet fagfolk og samarbejdspartnere, men alle med interesse for diabetesområdet i Region Midtjylland er velkomne til at følge med.

Arbejder du i almen praksis i Region Midtjylland, kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev 'DiabetesNyt' her

 




Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside.

Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.

Smart, ikke?