Ny tilgang til sundhedsfremme og forebyggelse

Den store kompleksitet i sundhedsudfordringer som eksempelvis overvægt kan være en væsentlig grund til, at forebyggelse og behandling er uden overbevisende effekt.

Mange af de nuværende tiltag på området bygger på en sundhedsforståelse med en simpel årsag-virkning-sammenhæng og enkeltstående indsatser.

Den systemorienterede tilgang er en potentiel nytænkende tilgang til sundhedsfremme og forebyggelse af komplekse sundhedsudfordringer. Den anerkender kompleksiteten, skaber en fælles forståelse for det system, der forårsager udfordringen og skaber initiativer på flere niveauer, som opstår og forankres lokalt.

Hvad er STICKE?

STICKE (Systems Thinking In Community Knowledge Exchange) er et brugervenligt softwareprogram, der kan systematisere processer via en systemorienteret tilgang - og derigennem understøtte lokalsamfund eller organisationer i at arbejde med komplekse sundhedsudfordringer og sikre lokalt forankrede løsninger.

Læs mere om STICKE og hvordan du kan arbejde systemorientet med forebyggelse og behandling af komplekse sundhedsudfordringer her.


 

Hvorfor anvende en systemorienteret tilgang?

Skab fælles forståelse for komplekse sundhedsudfordringer

Komplekse sundhedsudfordringer - hvad er det?

Sådan kan du bruge STICKE

Lav årsagsdiagrammer med STICKE

Engagér interessenter og understøt samarbejdet med STICKE

Hvordan har andre brugt STICKE?

Havndals Kooperativ: Glade og sunde børneliv

Datadreven Sundhedsfremme på Erhvervsuddannelser (Data-Sund-EUD)

Hvad siger brugerne?

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om STICKE eller er du interesseret i at komme med i et forsknings- eller udviklingsprojekt, hvor vi anvender STICKE? Så tøv ikke med at kontakte os. 

Steno Diabetes Center Aarhus, Steno Diabetes Center Copenhagen og Aarhus Universitet, Institut for Folkesund, har medarbejdere og samarbejdspartnere, som anvender STICKE og er uddannede i den systemorienterede tilgang.

Kontakt

Læs mere

STICKE er udviklet af Professor Steven Allender fra Deakin University i Australien i tæt samarbejde med australske lokalsamfund. Værktøjet anvendes i stigende grad over hele verden, for eksempel i Norge, Danmark, Portugal, Holland, UK, Canada, USA og Australien.

Kontakt

Jane Nautrup Østergaard
Programleder, PhD

janeos@rm.dk
+45 2388 2456