Intro
Dette e-læringsmodul introducerer til basal viden om type 1- og type 2- diabetes, så der kan ydes støtte til borgere, der har diabetes eller er i risiko for at udvikle type 2-diabetes.
Indhold:
- Basal viden om type 1- og type 2-diabetes, hvor de adskiller sig og ikke adskiller sig, med størst vægt på type 2-diabetes.
- Grundlæggende fysiologiske forklaringer
- Intro til de forskellige sygdomsrelaterede begreber
- Høje og lave blodsukre,
- Risikofaktorer, fokus på type 2-diabetes
- Symptomer på uopdaget type 2-diabetes
- Hvad har indflydelse på bludsukkerniveauet og hvad kan hjælpe med at stabilisere det
- Senfølger (ikke detaljeret)
- Intro til medicin
Varighed:
25 minutter + en quiz.
Tilmelding:
Når du er tilmeldt, modtager du en mail, hvor du skal klikke på: Mine aktiviteter, hvorefter du kommer direkte til e-læringsmodulet.
Denne e-læring henvender sig til dig, der arbejder som sundhedspersonale eller pædagogisk personale, og som varetager sundhedsfaglige opgaver i relation til insulin.
E-læringen er målrettet, dig, der for eksempel er:
- Pædagogisk personale
- Social- og sundhedsassistenter
- Social- og sundhedshjælpere
I e-læringen vil du blive præsenteret for viden om insulin, injektionsteknik, blodsukker og blodsukkermåling.
Du vil også blive præsenteret for viden om, hvad det betyder at varetage sundhedsfaglige opgaver, samt hvilke krav det stiller til dig og din leder.
Indhold
- Insulin (typer af insulin, hvem har behov for insulin, hvordan opbevares insulin mm.)
- Injektionsteknik
- Blodsukker og blodsukkermåling
- Lovgivning og ansvar (sundhedsfaglige opgaver, utilsigtede hændelser og delegering - hvem må hvad?)
Målgruppe
Personale på for eksempel bosteder og i hjemmeplejen, der arbejder med borgere, der er i behandling med insulin.
Varighed
35 minutter.
Tilmelding
Når du er tilmeldt, modtager du en mail, hvor du skal klikke på: "Mine aktiviteter", hvorefter du kommer direkte til e-læringsmodulet.
Dette e-læringsmodul sætter fokus på grundlæggende viden om mad og diabetes, som er en vigtig del af behandlingen af alle typer diabetes.
I e-læringsmodulet får du grundlæggende viden om anbefalinger for mad og diabetes, dagens måltider og praktiske råd i hverdagen.
Du møder konkrete eksempler på borgere og deres behov, og du lærer, hvordan du kan støtte dem i forhold til hverdagens valg af mad og drikke.
Du får også mulighed for at teste, det du har lært. Herefter kan du bedre støtte og vejlede i forhold til hverdagens udfordringer med mad og diabetes.
Målgruppe
Kurset henvender sig til sundhedsprofessionelle og omsorgspersonale, der arbejder med pleje og behandling af personer med diabetes.
Varighed
Cirka 35 minutter
Tilmelding
Når du er tilmeldt, modtager du en mail, hvor du skal klikke på "Mine aktiviteter", hvorefter du kommer direkte til e-læringsmodulet.
I dette e-læringsmodul får du viden om de optimale betingelser for sårheling, og hvornår man skal inddrage specialister i sårbehandlingen til borgere med diabetiske fodsår. Du lærer også hvordan man skal handle, når man i sin praksis møder en borger med et diabetisk fodsår.
Indhold
- Risikofaktorer
- Behandlingsplan
- Opmærksomhedspunkter i din egen praksis
- Behandling af den diabetiske fod
- Dokumentation og kommunikation
- Øvelser
Målgruppe
Sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i primær sektor
Varighed
15 minutter
Tilmelding
Når du er tilmeldt, modtager du en mail, hvor du skal klikke på: Mine aktiviteter, hvorefter du kommer direkte til e-læringsmodulet.
Dette e-læringsmodul sætter fokus på det komplekse ved den diabetiske risikofod. Du lærer, hvordan du observerer og kan forebygge diabetiske fodsår, samt hvordan du skal handle på baggrund af dine observationer.
Indhold
- De væsentligste årsager til diabetiske fodsår
- Fodundersøgelse hos borgere med diabetes
- Pleje af den diabetiske fod
- Videreformidling til andre faggrupper
I e-læringsmodul møder du casen om Hans, hvor du får mulighed for at bruge og teste din viden samt lære mere om den diabetiske fod.
Målgruppe
Sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i primær sektor.
Varighed
15 minutter
Tilmelding
Når du er tilmeldt, modtager du en mail, hvor du skal klikke på: Mine aktiviteter, hvorefter du kommer direkte til e-læringsmodulet.
Som sygeplejerske er du central i forhold til at forebygge, behandle og vejlede på et fagligt højt niveau inden for diabetes.
Tag denne e-læring og få styrket dine kompetencer inden for blandt andet farmakologisk behandling og ny teknologi.
Formålet med denne e-læring er at give sygeplejersker kendskab til den optimale behandling, til ny viden og ny teknologi samt at klæde sygeplejersker på til at have vigtige samtaler med mennesker, som har en krævende hverdag med en alvorlig, kronisk sygdom.
E-læringsmaterialet er udviklet af Steno Diabetes center Copenhagen i forbindelse med etableringen af Uddannelsesforløbet for Diabetessygeplejersker, som består af 5 diplommoduler, som er tonet i en diabetesfaglig retning.
Læs mere om uddannelsesforløbet her
Indhold
E-læringen består af fire moduler, som vil gøre dig klogere på følgende emner:
- Farmakologisk behandling
- Prædiabetes og diabetesformer
- Ernæring
- Fysisk aktivitet
Undervejs i e-læringen bliver du stillet forskellige interaktive opgaver, herunder cases og quiz-spørgsmål.
Du vil også få små opgaver, hvor du skal øve dig i praksis. Det kan f.eks. være sygeplejefaglige overvejelser, som du bliver bedt om at drøfte med dine kolleger og forskellige værktøjer, som du kan afprøve i samtaler med personer med diabetes.
Målgruppe
E-læringen henvender sig til sygeplejersker ansat i kommuner, på hospitaler, i ambulatorier og i almen praksis, der yder sygepleje til og samarbejder med personer med diabetes. Det anbefales, at du har basal viden om diabetes og minimum ½-1½ års erfaring med diabetes.
Tilmelding
Når du er tilmeldt, modtager du en mail, hvor du skal klikke på: "Mine aktiviteter", hvorefter du kommer direkte til e-læringsmodulet.
Denne e-læring giver sundhedsprofessionelle, som møder etniske personer med diabetes, information og praktiske forslag til, hvordan man kan holde ramadan med diabetes samt minimere risikoen for komplikationer.
Formålet med kurset er at klæde behandlerne på til at minimere de risici, der kan være forbundet med faste for personer med diabetes.
Indhold
- Introduktion til ramadan
- Risikostratificering af personer med diabetes
- Behandlingstiltag under ramadan
- Cases med spørgsmål
Målgruppe
Sundhedsprofessionelle, som møder etniske personer med diabetes i deres arbejde.
Varighed
20 minutter
Tilmelding
Når du er tilmeldt, modtager du en mail, hvor du skal klikke på: Mine aktiviteter, hvorefter du kommer direkte til e-læringsmodulet.
Steno Diabetes Center Copenhagen inviterer hver tredje måned til temaaften, hvor der vil være et fagligt oplæg og efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål til oplægsholderen.
Hver gang vil forskellige emner om diabetes være i fokus, og du kan selv komme med ønsker til emner til kommende temaaftener.
Temaaftenerne afholdes fysisk på SDCC og livestreames, så man kan følge med hjemmefra.
Målgruppe
- Temaaftenerne på SDCC er åbne for alle – personer med diabetes, pårørende, fagpersoner og andre interesserede.
Sted
- Steno Diabetes Center Copenhagen
- Online
Pris
- Gratis
Program og tilmelding
- Læs mere og tilmeld dig på Steno Diabetes Center Copenhagens hjemmeside
Intro
Når man har diabetes og samtidig skal fejre ramadan, kan der opstå udfordringer i forhold til regulering af blodsukkeret, planlægning af måltider og at holde vægten og de gode vaner ved lige.
SDCC har lavet en række podsats, som handler om, hvordan du som fagperson klæder personer med diabetes bedst muligt på i forbindelse med ramadan.
Målgruppe
Fagpersoner der arbejder med personer med diabetes.
Indhold
3 podcasts hvor du får viden om ramadan og diabetes fra en læge, en diætist og en sygeplejerske.
- Samtale med diætist Charlotte Humble Andersen om, hvorfor er det vigtigt for dig som fagperson at tale med personer med diabetes om maden under ramadan.
- Samtale med overlæge Kamran Akram om, hvilke udfordringer der kan være med at faste under ramadan. Det handler blandt andet om for højt blodsukker, for lavt blodsukker og væskemangel.
- Samtale med sygeplejerske Solveig Jansen om, hvordan du spørger, om en person med diabetes har planlagt at holde ramadan – og hvorfor det er vigtigt. Herunder justering af den medicinske behandling, blodsukkermålinger, symptomer og behandling af lavt blodsukker.
Lyt her
Kontakt
Louise Brøndum Kristensen
Uddannelseskoordinator
lobrkr@rm.dk
+ 45 2037 3729