17-09-2019

Foto: Niels-Bjørn Albinus, Dagens Medicin

Brug af melatonin er udbredt blandt mennesker med type 2-diabetes med søvnproblemer, men øger samtidig risikoen for nedsat insulinfølsomhed. Det viser et studie fra Steno Diabetes Center Aarhus, som blev præsenteret på EASD 2019.

Nyheden er fra Dagens Medicin.

Personer med type 2-diabetes har lavere niveauer af søvnhormonet melatonin, og deraf følgende søvnforstyrrelser. Derfor behandles patienter med type 2-diabetes til tider med melatonin.

Men en dansk undersøgelse, som afdelingslæge, ph.d. Ulla Kampmann Opstrup fra Steno Diabetes Center Aarhus har præsenteret på EASD peger på, at melatonin kan have en negativ effekt på insulinfølsomheden, og dermed i sidste ende risikerer at øge risikoen for type 2-diabetes.

Tidligere undersøgelser har peget på, at melatonin kan have både gavnlige og skadelige effekter på sukkerstofskiftet. I det aktuelle studie blev det undersøgt, om store doser melatonin givet over kort tid havde en negativ effekt på kroppens sukkeromsætning blandt raske unge mænd. 20 deltagere i et randomiseret, dobbeltblindet og placebokontrolleret forsøg fik over to undersøgelsesdage enten 40 mg melatonin eller placebo. 

»Deltagernes insulinfølsomhed blev let reduceret. Tilsvarende reducerede melatonin også blodtrykket. Resultaterne tyder på, at melatonin kan have en negativ effekt på insulinfølsomheden, og derfor i sidste ende kan øge risikoen for type 2-diabetes. Indtil vi har mere sikker viden om, hvordan melatonin påvirker personer med type 2-diabetes, bør man være forsigtig med overdreven brug af melatonin,« siger Ulla Kampmann Opstrup til Dagens Medicin.

Herudover har et stort studie vist, at en hyppig genvariant knyttet til melatonin receptoren, er associeret med en øget risiko for type 2-diabetes. Det kan betyde, at de der har netop denne variant skal være særligt varsomme med at bruge melatonin.

»Som opfølgning på denne undersøgelse starter vi til efteråret et langtidsstudie, hvor vi undersøger effekten på glukosemetabolismen af mindre doser melatonin til mænd med type 2-diabetes. Deltagerne vil også få lavet muskelbiopsier og genotypning. Vores håb er, at vi med resultaterne af dette studie kommer nærmere en afklaring af, om det er sikkert for patienter med type 2-diabetes at bruge melatonin som sovemiddel,« siger Ulla Kampmann Opstrup. 

»Vores håb er, at vi med resultaterne af dette studie kommer nærmere en afklaring af, om det er sikkert for patienter med type 2-diabetes at bruge melatonin som sovemiddel,« siger afdelingslæge, ph.d.  Ulla Kampmann Opstrup.

Læs også

Kontakt

Ulla Kampmann Opstrup, MD, PhD, assistant professor
Clinician and Clinical Researcher
ullaopst@rm.dk

Tilmeld dig nyhedsmail her

Tilmeld dig vores nyhedsmail og modtag udvalgte nyheder fra os direkte i din indbakke 3-4 gange om året.

Tilmeld dig nyhedsmailen her

 




Abonnér på vores nyheder

Hvis du gerne vil høre fra os lidt oftere, kan du klikke på 'Abonnér' på vores nyhedsside. Så modtager du en kort mail, hver gang der er nyt fra os.