DP-Next er et projekt, der har til formål at udvikle den næste generation af bæredygtige og effektive strategier til forebyggelse af type 2-diabetes i det 21. århundrede med særligt fokus på Danmark, Grønland og Færøerne. Projektet er finansieret af en Steno National Collaborative Grant fra Novo Nordisk Fonden og starter officielt den 1. september 2025.
Kontakt
Daniel Witte
daniel.witte@ph.au.dk
Luke Johnston
lwjohnst@ph.au.dk
Jane Nautrup Østergård
janeos@rm.dk
Gunnar Toft
guntof@rm.dk
Evaluering af lokalt udviklede uddannelsestilbud til borgere med type 2 diabetes
EvaKom er et pragmatisk, kommune-baseret randomiseret kontrolleret forsøg med ventelistedesign. Formålet er at evaluere kommunens eget uddannelsestilbud ud fra:
- Deltageres opfattelse af at kunne tage vare på og mestre sin egen diabetesbehandling (Perceived Competence in Diabetes scale (PCD))
- Udvalgte sundhedsindikatorer, der øger risiko for diabetiske (sen)komplikationer
- Sundhedsøkonomisk analyse, der sammenholder økonomiske ressourcer med klinisk relevante effekter
Kontakt
Tina Quist
tinaquist@rm.dk
Anette Andersen
anette.andersen@rm.dk
Forstå livet med diabetes og kronisk sygdom over tid
Der mangler viden om, hvordan livet med diabetes og andre kroniske sygdomme udvikler sig over tid. Uden denne indsigt er det svært at forstå sygdomsbyrden samt forbedre behandling og forebyggelse. Traditionelle studier giver øjebliksbilleder, men for at fange de langsigtede tendenser, kræves data, der følger patienterne gennem flere år.
Helbred i Midt (HiM) er en stor spørgeundersøgelse, der med års mellemrum sendes til en bred gruppe personer med og uden diabetes i Region Midtjylland. Disse patientrapporterede oplysninger (PRO) kobles med nationale sundhedsregistre og giver forskere en enestående mulighed for at analysere sygdomsforløb og sundhedsmæssige tendenser over tid.
Her kan du læse mere om projektet Helbed i Midt:
Læs om Helbred i Midt
Har du et forskningsspørgsmål, vi kunne samarbejde om og undersøges i Helbred i Midt? Kontakt os for at høre mere.
Kontakt
Kasper Norman
kanoan@rm.dk
Tinne Laurberg
tinlaurb@rm.dk
Lasse Hansen
lassehan@rm.dk
Anette Andersen
anette.andersen@rm.dk
Annelli Sandbæk
anesnd@rm.dk
Evaluering af et kommunalt uddannelsestilbud til borgere med type 2-diabetes
Uddannelsestilbud til at styrke sygdomsmestring og handlekompetencer er, sammen med tilbud der fokuserer på borgernes sundhedsadfærd, hjørnestenene i den patientrettede forebyggelsesindsats, som kommunerne yder i dag for mennesker med type 2-diabetes.
LIVING er et pragmatisk, kommune-baseret randomiseret kontrolleret forsøg. Evalueringen omfatter effektanalyser, kvalitative studier af kommunalt sundhedspersonales perspektiver samt en sundhedsøkonomisk analyse.
Kontakt
Jonas Munk Jensen
jonas.munk.jensen@rm.dk
Anette Andersen
anette.andersen@rm.dk
Personer med kardiometaboliske sygdomme såsom overvægt og type 2-diabetes, har øget risiko for at udvikle kræft og deres prognose efter kræftbehandling er dårligere sammenlignet med personer uden disse tilstande.
Dette projekt undersøger sammenhængen mellem kardiometaboliske tilstande og kræft med fokus på:
- Deltagelse i de nationale kræftscreeningsprogrammer
- Om tarmkræftscreeningsprogrammet også kan bruges til at identificere personer med øget risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes
- Forskelle hos kræftpatienter med og uden kardiometabolisk sygdom i forhold til symptomer, tumorbiologi, stadie, behandling, senfølger og overlevelse
Kontakt
Tinne Laurberg
tinlaurb@rm.dk
Patient Rapporterede Oplysninger blandt personer med type 2-Diabetes i Almen Praksis
PRODIAP er et forskningsprojekt, som har til formål at undersøge effekten og betydningen af at anvende et diabetesspecifikt PRO-spørgeskema i årssamtalen med personer med type 2-diabetes i almen praksis.
Projektet gennemføres som et pragmatisk lodtrækningsforsøg og har tre delstudier, som fokuserer på:
- Om anvendelsen af PRODIAP har en effekt på den oplevede kvalitet blandt personer med type 2-diabetes
- Hvordan årssamtalen med eller uden brug af PRODIAP afvikles, og hvilket indhold der er i samtalen
- Om brugen af PRODIAP er økonomisk effektivt at bruge i årssamtalen.
Tilmelding og info
Læs om projektet, der er et fælles samarbejde mellem Steno centrene og tilmeld jeres almen praksis her:
Kontakt
Annesofie Lunde Jensen
annesjen@rm.dk
Katrine Bruun Bonnén
katbon@rm.dk
Anette Andersen
anette.andersen@rm.dk
Annelli Sandbæk
anesnd@rm.dk
Formålet med projektdatabasen er at oprette et fælles datagrundlag for forskningsprojekter tilknyttet Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA).
Forskningsprojekterne under projektdatabasen vil primært omhandle studier af faktorer, der kan være med til at forudsige udviklingen af diabetes og anden kronisk sygdom eller tilstande der kan sidestilles med kronisk sygdom, samt konsekvenser og komplikationer relateret hertil. Desuden vil projektdatabasen danne grundlag for beskrivende analyser inden for sygdomme og sundhed.
Vi har samlet vores viden i en projektdatabase:
SDCA’s Project Database – Registers Project Database
Kontakt
Gunnar Vase Toft
GUNTOF@rm.dk
Daniel Witte
daniel.witte@ph.au.dk
Sigrid Bjerge Gribsholt
sigrgrib@rm.dk
Rasmus Møller Jørgensen
rasmujer@rm.dk
Kasper Norman
KANOAN@rm.dk
Marie Kempf Frydendahl
MAIPEE@rm.dk
Diabetes er associeret med en række komplikationer, blandt andet komplikationer i munden og tænderne som mundtørhed, caries, paradentose og oral cancer. Mange kender ikke til sammenhængen mellem diabetes og ringe tandsundhed, det gælder også personer med diabetes og sundhedsprofessionelle.
Både type 2-diabetes og ringe tandsundhed er socialt ulige fordelt. Der findes dog ikke mange danske studier, der undersøger diabetes, tandsundhed, paradentose og besøg hos tandlægen i et ulighedsperspektiv, som derfor er formålet med dette projekt.
Kontakt
Anette Andersen
anette.andersen@rm.dk