Kan proteintilskud hjælpe med at undgå forhøjet blodsukker hos gravide med graviditetsdiabetes? Det ønsker Steno Diabetes Center Aarhus og Klinik for Gravide, Aarhus Universitetshospital at undersøge med SWEETIE-projektet (Akutte effekter i omsætningen af sukker efter indtagelse af valleprotein hos kvinder i risiko for graviditetsdiabetes og kvinder med graviditetsdiabetes).

Man ved at blodsukkeret især stiger og er forhøjet efter et måltid. Studier på raske og på patienter med type II diabetes har vist, at indtag af proteintilskud umiddelbart forud for et måltid kan sænke blodsukkeret i de efterfølgende timer. Det har især vist sig, at valleprotein er effektivt til at sænke blodsukkeret.

Behandlingen af graviditetsbetinget diabetes består først og fremmest af ændring af kost og motionsvaner. Alligevel ender 20% med at få medicin til sænkning af blodsukkeret. Fødevarer der kan regulere blodsukkeret er derfor eftertragtede, og derfor er det oplagt at undersøge om valleprotein også sænker blodsukkeret hos gravide.

Forsøget består af to besøg /undersøgelses-dage på sygehuset, der hver varer ca. 5 timer. Den ene dag skal du drikke vand med smag (placebo) og den anden dag skal du drikke valleprotein forud for en sukkerbelastningstest. Herudover vil du begge dage få målt dit hvileenergiforbrug og få taget blodprøver til undersøgelse af din sukkeromsætning og den hastighed din mavesæk tømmer sig med.

I dagene mellem forsøgene (fem dage) vil du blive udstyret med en aktivitetsmåler og et måleapparat, der konstant måler dit blodsukker. Du vil få udleveret proteintilskud i forskellige doser, som du skal indtage 30 min. inden morgenmaden samt få udleveret mad til alle fem dage. Maden er bestemt af en professionel diætist ud fra de kostråd, der findes for gravide. Du får også et skema til registrering af, hvornår du har spist, og et skema til vurdering af sultfølelse.

Du kan deltage i projektet, hvis du

  • skal undersøges for graviditetsdiabetes i graviditetsuge 28-30 eller du har graviditetsdiabetes
  • har BMI 20-35
  • har normalt blodtryk
  • er over 18 år gammel
  • spiser morgenmad regelmæssigt
  • ikke har dagligt indtag af proteintilskud
  • ikke har fødevareallergier
  • ikke får insulin
  • ikke venter tvillinger
  • ikke har PCOS
  • ikke lider af alvorlig kvalme og opkastninger

Spørgsmål og svar

Hvad kræver det at deltage?

Hvor foregår det?

Hvor lang tid tager det?

Bliver jeg godtgjort for deltagelse?

Hvordan håndterer I min data?

Hvad får jeg ud af at deltage

Hvem står bag projektet?

Hvordan kan jeg deltage?

Kontakt

Stine Smedegaard
Læge og ph.d. studerende

Medicinsk/Steno forskningslaboratorium, Aarhus Universitetshospital

Steno Diabetes Center Aarhus

+45 2071 4671
stinesmedegaard@clin.au.dk